Een stap vooruit, twee stappen terug: wij zijn vooruit gegaan maar onze ademhaling is achteruit gegaan

Hoewel onze hersenen groter zijn geworden en we het potentieel hebben om honderdtwintig te worden en elk jaar records te breken in welke sport dan ook, ademen de meesten van ons zo beroerd dat deze potentie voor velen onbenut blijft. Onze ademhaling is in de loop van de laatste eeuwen veranderd. Dit wil niet zeggen dat we weer beter zijn gaan ademen maar eerder dat onze ademhaling stapsgewijs inefficiënt is geworden in vergelijking met wat het zou kunnen zijn.

We willen alles snel
Waarom? We willen alles snel: we wandelen sneller dan tien jaar geleden, we eten sneller, we communiceren sneller en we verouderen zelfs sneller als we te lang worden blootgesteld aan vormen van oxidatieve stress. Oprispend maagzuur kan zelfs komen door te snel te slikken en dan naar de volgende taak te springen. We staan ​​onder constante druk om snel te gaan slapen en snel wakker te worden. En wat heeft dit tot gevolg? Onze ademhaling is constant in de “snelle modus”, oppervlakkig, hoog, snel en door de mond. En dit heeft verschrikkelijke gevolgen voor onze gezondheid.

Delicate balans
Ik ben normaal niet zo van het angst prediken maar des te meer mensen ik heb begeleid des te meer duidelijk wordt dat slecht ademhalen aan de basis ligt van vele klachten. Ik schreef al eerder over de delicate balans tussen CO2 en O2. Veel ziekten worden veroorzaakt of verergerd door een gebrek aan, of onbalans van, zuurstof en koolstofdioxide. Je hebt misschien last van verzuurde spieren, wazig zien of druk op je hoofd. Of misschien heb je een aantal koppige kilo’s die er niet af komen vanwege een hoog cortisolgehalte, of heb je geheugenproblemen als gevolg van een zuurstofarm brein. En ja, je energieniveau is laag omdat je je cellen niet van brandstof voorziet met het enige dat ze nodig hebben om al die dure biologische voedingsmiddelen en supplementen verteerbaar te maken: zuurstof.

Hoe adem je gezond?
Elke keer dat je (gezond) eet en drinkt doe je dat overwogen: wat eet en drink ik nu? In welke hoeveelheid, welke samenstelling en welke manier? Elke keer dat je ademt, voed je je lichaam en hersenen met zuurstof. Dus waarom begin je niet om je af te vragen hoe je zou moeten ademen? Hoeveel? Op welk moment? En op welke manier? Je kunt nu beginnen.

Door je ademhaling te veranderen, kun je stress onder controle krijgen – en het je niet langer laten beheersen. Hoe?
•  Door disfunctionele ademhalingspatronen te leren herkennen en onderbreken. Van mond naar neusademhaling. Va borst naar buikademhaling en van 10+ ademhalingen per minuut naar slechts 4-6 ademhalingen per minuut.
•  Door je ademhaling opnieuw af te stemmen zodat deze met je lichaam samenwerkt, niet ertegen.
•  Door te leren je onderbenutte middenrifspier te activeren en je ademhalingsspieren te trainen, net zoals je met gewonde spieren zou doen bij fysiotherapie.

Dus stop met het nemen van een stap voorwaarts en steeds twee terug door je ademhaling te verwaarlozen. Betrek je ademhaling bij je sport, je dieet, je gedrag, je ziekte, je stress, je slaap, enzovoort en ontdek dat er een wereld voor je open gaat. Begin eens met deze simpele oefeningen. En als je hulp nodig hebt of een (gezondheids)vraag wilt stellen, doe dat hier.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?