Kauw je wel genoeg?

Kauw jij wel genoeg? En ben je al bekend met Mewing?

Heb je ooit een documentaire gezien waarin ze de schedels van oude jager-verzamelaarsgemeenschappen lieten zien? Is het je opgevallen hoe groot die kaken eruit zagen? Waarom denk je dat onze prehistorische voorouders deze enorme kaken hadden en – zo vertellen onderzoekers ons – perfect rechte tanden? James Nestor heeft langdurig onderzoek gedaan naar onze ademhaling en heeft hierover een boek geschreven met de titel ‘Breath: The New Science of a Lost Art’. Een belangrijk resultaat van zijn onderzoek is dat hoe wij kauwen bepaalt hoe we ademen.

Hoe we toen aten versus hoe we nu eten.
Kijk eens naar het typische dieet van vandaag de dag: we eten veel zachte dingen – gekookte groenten en vlees en graan, smoothies, pannenkoeken, pasta’s enzovoort. Vergelijk dit nu eens met de manier waarop onze voorouders de jager-verzamelaars aten: ze zochten en aten wortels, bessen en fruit, en ze aten wat ze doodden. Er kwam veel, en heel hard kauwen bij kijken. Onderzoek suggereert dat mensen tot vier uur per dag zouden kauwen! Het resultaat was grote, sterke, naar buiten uitstekende kaken en echt rechte tanden. Experts zeggen dat scheve tanden toen praktisch niet bestonden.

Wanneer de prehistorische schedel wordt vergeleken met de moderne menselijke schedel, zien we dat de mond nu een stuk kleiner is. De tanden zijn staan dichter op elkaar, hebben meer kans op een verkeerde uitlijning en wij, als soort, hebben daardoor veel meer kans op ademhalingsproblemen. Een van de manieren om dit probleem te verlichten, is door goed te kauwen – iets dat we lijken te zijn vergeten te doen naarmate we verder evolueerden, vertelt James Nestor in het boek. Hij stelt voor om een extreem harde Turkse kauwgom te kauwen voor een echt goede kaaktraining (hoewel hij waarschuwt voor de smaak van ‘schoenleer’) maar ook zoethout is een goed alternatief.

Waarom we de ‘kunst’ van het kauwen moeten leren.
James beschrijft in zijn boek hoe neusademhaling het lichaam helpt meer zuurstof te krijgen en de hartslag verlaagt. Dit helpt het lichaam om verder en sneller te gaan met minder energie, wat betekent dat het lichaam die extra energie kan gebruiken voor een betere fysieke output. Goed kauwen helpt deze ‘omscholing’ te ondersteunen. Krachtig kauwen, zoals de harde kauwgom die James aanbeveelt, laat de mond kwijlen, waarvan bekend is dat het veel positieve effecten heeft. Om deze algehele betere werking van het ademhalingssysteem te ondersteunen, beveelt hij ook orofaryngeale oefeningen aan. Dit is eigenlijk de oefening van de tong, die nog een positief effect heeft: het verlichten van slaapapneu en snurken. Deze oefening staat ook wel bekend als Mewing.

Mewing, wat is het en wie zou dit moeten proberen?

Mewing is de plaatsing van de tong tegen het dak van de mond, hierdoor, zo zegt men, kan het het gezicht hervormen en kan helpen bij het corrigeren van orthodontische, ademhalings- en gezichtsstructuren. Het werd in de jaren zeventig ontwikkeld door een orthodontist genaamd John Mew vandaar de naam.

Hoewel de techniek veel aandacht heeft gekregen op sociale media, zijn er weinig aanwijzingen dat dit je uiterlijk kan veranderen of je gezondheid kan beïnvloeden. Dit is wat je moet weten over Mewing.

Mewing is de gewoonte om je mond in een bepaalde positie te laten rusten. Veel mensen rusten met hun tong op de bodem van hun mond en hun mond een beetje open. Voorstanders van miauwen zeggen echter dat het aanpassen van de positie van je tong kan helpen bij het corrigeren van een groot aantal problemen, variërend van scheve tanden tot slaapapneu.

In plaats van hun tong op de bodem van hun mond te laten rusten, laten mensen die het ‘mewen’ beoefenen hun tong tegen het dak van hun mond rusten. Hun lippen zijn bij elkaar en hun tanden raken elkaar of staan ​​dicht bij elkaar.

Mensen die mewen noemen dit de juiste tonghouding. En net zoals een regelmatige houding essentieel is voor de gezondheid, zeggen ze dat de tonghouding ook belangrijke gezondheidseffecten heeft. Na verloop van tijd trainen mensen die mewen hun lichaam om op natuurlijke wijze terug te keren naar deze positie.

Naast dat James in het boek dieper ingaat op de kwestie van de juiste manier van ademen en kauwen, onderzoekt hij ook het concept van stikstofmonoxide, het zogenaamde wondermolecuul, en waarom het belangrijk is voor het lichaam en hoe we er meer van kunnen krijgen in ons systeem (ik schreef hier al eerder dit artikel over).

Maar als belangrijkste om te onthouden: wil je beter gaan ademen? Begin met het kauwen van hard voedsel zoals wortels, appels, biefstuk, zoethout. En als je echt problemen hebt met de vorm van je gezicht, probeer het Mewen eens een tijdje. Ik weet hoe gek het klinkt maar er zijn veel mensen die er echt vooruitgang mee boeken.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?