Het Nederlands Instituut voor Ademfysiologie introduceert:

Opleiding Ademfysiologie

voor Professionals in de Sport

Verkrijg fundamenteel inzicht in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling. In een unieke combinatie van theorie en praktijk leer je de verschillen de facetten van ademfysiologie bestuderen, analyseren en toepassen binnen jouw specifieke discipline. 

Voor wie? sportartsen, fysiotherapeuten, osteopaten, performance coaches, sportcoaches. 
Start: 13 Oktober 2023
Looptijd:  3 dagen – 6 maanden
Prijs: Vanaf €1450,-

Waarom een opleiding ademfysiologie volgen?

Als je jouw atleten of sporters bekijkt met additionele kennis van ademfysiologie ga je waarschijnlijk anders te werk.

Je kunt je kennis en ervaring nog beter inzetten.

Je kunt in combinatie met de kracht van ademhaling en verschillende bewezen ademhalingstechnieken een breed spectrum aan problematiek effectiever aanpakken en mogelijk voorkomen.

Kom vergeten kennis opnieuw integreren

Voeg diepgaande kennis over de ademfysiologie toe aan je rugzak, ontdek de geheimen van ademhalen en vergoot de impact binnen jouw werkveld.

We ademen ongeveer 20.000 keer per dag en daarvan ademen velen van ons waarschijnlijk minder dan 10 keer bewust en 2000-3000 keer vaker dan onze metabole behoefte. En dit heeft flinke gevolgen. Zeker in een samenleving die een extreme toename ziet van welvaart / leefstijlziektes en meer en meer wordt geregeerd door prikkels, stress en continue afleiding met alle negatieve gevolgen van dien.Tot vandaag.

Effecten (dys)functionele ademhaling exponentieel
Er wordt veelal aangenomen dat gezond ademhalen vanzelf gaat maar dit cruciale psycho-fysiologische mechanisme dat ligt ten grondslag aan alle aspecten van het leven verdient meer tijd en aandacht dan het krijgt. Ongezonde disfunctionele ademhaling, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, staat vaak ongemerkt aan de basis van vele klachten, blessures en kwetsuren. In slechts een paar ademhalingen treden veranderingen op in pH, temperatuur, hartslag, hartritme variabiliteit, interne chemie, hormoonhuishouding (adrenaline cortisol) en zuurstofafgifte aan de weefsels. Over de langere termijn zijn de effecten op herstel, prestaties en nachtrust exponentieel. En dit ten goede of ten kwade.

Ademtechnieken
Door je mond, door je neus, met een pauze, aaneengesloten langzaam in, langzaam uit, naar je buik, naar je borst, met geluid, zonder geluid, met beweging van hoof of nek, etc. Er zijn ontzettend veel manieren om te ademen en je adem te beïnvloeden. En allemaal hebben ze een ander effect. Afhankelijk van het moment, de persoon, de intensiteit en de stijl kan dit positief of negatief werken.

 

Kun jij disfunctionele ademhaling herkennen en aanpakken?

Sportartsen, sportcoaches, performance coaches, osteopaten en fysiotherapeuten met een focus op sport, doen fantastisch werk. Cruciaal werk. Professionals die zorgen voor slimme, gezonde en sterke mensen die topprestaties kunnen leveren. Het is dan ook met het grootste respect dat ik de afgelopen jaren de volgende vragen begon te stellen: wat weet je over de ademhaling van de mensen die je dagelijks ziet? Ben je in staat om disfunctionele ademhaling te herkennen? Te analyseren en te verbeteren?

Als je jouw atleten en sporters zou kunnen bekijken met additionele kennis van ademfysiologie zou je waarschijnlijk anders te werk gaan. Je zou je kennis en ervaring nog beter in kunnen zetten. Je zou in combinatie met de kracht van ademhaling en verschillende bewezen ademhalingstechnieken een breed spectrum aan problematiek aan kunnen pakken of voorkomen. Dat klinkt heel simpel en wellicht enigszins pretentieus maar ademhaling wordt simpelweg nog te vaak overgeslagen of vergeten in een behandeling, training of het onderwijs. 

Met een goede ademhaling:

– Verbeter je sportprestaties (1)
– Versterk je het immuunsysteem (2)
– Verlaag je pijnervaring (3)
– Vergroot je de kans op betere slaap (4)
– Verbeter je bewegingspatronen (5)
– Versnel je herstel (6)
– Verbetert het postuur (7)
– Verbeteren prestaties en cognitieve functies (8). 

Je geeft atleten en sporters controle over lichaam en geest in moeilijke situaties, ook als het niet vanzelf gaat. En dat allemaal door eeuwenoude kennis over ademhalen die in een nieuw en inspirerend jasje is gestoken slim in te zetten.

Kom jij leren hoe?

Voeg diepgaande kennis over de ademfysiologie toe aan je rugzak, ontdek de geheimen van ademhalen en vergoot de impact binnen jouw werkveld.

ADEM∙FY∙SIO∙LO∙GIE

Het effect van de ademhaling op fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid bestudeert, analyseert en toepast"

De opleiding: 3 modules

De opleiding Ademfysiologie heeft als doel om professionals uit de sport op een integrale manier zoveel mogelijk sporters en atleten te helpen bij het verbeteren van hun fysieke, emotionele, mentale en spirituele gezondheid. 

De opleiding bestaat uit drie modules die los te volgen zijn maar ook goed te combineren.

neusademhaling-aanleren.001

Module 1: Fundament Ademfysiologie

3 dagen | gastpresentatie | Gave ademervaringen

Aan dit weekend doe je mee als je ademfysiologie wilt begrijpen en klaar bent om te verkennen hoe jij dit toe kunt passen in je werkveld. Ervaar diverse oefeningen en technieken en laat je inspireren en informeren.

Compleet trainingsweekend

Prijs: €1150,- exc btw (inclusief twee overnachtingen en maaltijden)

pulse-oximeter-ademwinst-steven-zwerink-2.jpg

Module 2: Fundament + Advanced

6 dagen | gastpresentatie | Extra ademervaringen | Verdieping | Coachingskills | Tehnologie

Vergaar diepgaande kennis én skills om ademfysiologie toe te passen binnen je werkveld. Diverse oefeningen, ervaringen en testen zorgen dat je met vertrouwen aan de slag kunt.

2 trainingsweekenden met een ijsbad en freediven

Prijs: €2300,- exc btw (inclusief vier overnachtingen en maaltijden)

hoe-werkt-een-ademfysioloog.jpg

Module 3. Gecertificeerd Ademfysioloog

9 dagen | gastpresentatie | Alle ademervaringen | Verdieping | Coachingskills | Technologie | Online Community | Theorie & Praktijkexamen | Certificaat

Dit is dé complete opleiding waarin je in zes maanden een alles in huis haalt om als gecertificeerd ademfysioloog aan de slag te kunnen gaan. Een officieel theorie en praktijk examen zijn inbegrepen. 

3 trainingsweekenden met een ijsbad, freediven, whoop armband (bruikleen) en certificering

Prijs: € 4077,35,- inc btw (inclusief zes overnachtingen en maaltijden)

1. Fundament Ademfysiologie

De ontwikkeling van de longen

Geen ademtraining zonder over de longen te praten. Hoe werken ze? Waar bestaan ze uit? Hoe werkt de ademhaling? Deze training wordt verzorgd door een medisch gastdocent.

Het effect van ademhalen op het brein

De bloedtoevoer naar ons brein wordt sterk bepaald door of heeft juist flinke invloed op de ademhaling. Kennis hiervan is onontbeerlijk. De relatie tussen de Cirkel van Willis en vele symptomen wordt verder verkend

De chemie achter onze ademhaling

Drie moleculen spelen een belangrijke rol in het lichaam: Koolstofdioxide, Stikstofmonoxide en Zuurstof. Leer hoe je door je ademhaling de kwantiteit en het effect van deze moleculen in je voordeel kunt beïnvloeden.

De neurologie van de ademhaling

De aansturing van de ademhaling gebeurt in het brein. We ademen allemaal 'automatisch'. Wat gebeurt er als we het brein een handje helpen met ademen en dit bewust doen?

Het autonome zenuwstelsel

Het samenspel tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel en de cruciale rol van de nervus vagus en ademhaling komen aan bod. Specifieke ademoefeningen en routines om vooral de parasympatische kant te activeren.

Bloedvatenstelsel

Vaatvernauwing (vasonconstrictie) en vaatverwijding (vasodilatatie) zijn cruciale processen in ons lichaam en met de ademhaling kunnen we deze beïnvloeden. Maak jezelf warmer of kouder. Verlaag je hartslag en help specifieke gebieden sneller herstellen.

Het BOHR effect

De pH waarde en temperatuur van ons bloed spelen een cruciale rol bij onder andere de afgifte van de zuurstof aan de cellen, ook wel bekend als het BOHR effect. We duiken diep in dit cruciale proces dat veel effect heeft in het lichaam.

Ademtechnieken

Er zijn enorm veel verschillende ademtechnieken. Variërend van Wim Hof, Holotropic, Epiphora en Buteyko tot Pranayama en Ademcoordinatie. Samen bespreken en beoefenen we een groot aantal verschillende methodes zodat je ervaring op doet. 

Module 1, 2 en 3

Ervaar het effect van kou

Inbegrepen bij de investering die je doet voor module fundament, advanced of de gehele opleiding zit tenminste 1 ijsbad (in de gehele opleiding uiteraard meerdere ijsbaden).  Soms in natuurwater, soms in een ijsbad.

 

IJsbaden, winterzwemmen, hardlopen in winterweer. Al deze zaken komen aan bod in de opleiding tot ademfysioloog. Ervaar aan den lijve het effect van kou. Samen ontwikkelen we niet alleen je kennis over kou maar ook je ervaring met kou. In de wintermaanden zoeken we dan ook samen de kou op en leer je hoe je mensen coacht in het koude water. 

 

 

2. Advanced Ademfysiologie

De bijnieren

Deze twee kleine organen spelen een grote rol bij de stress reactie in ons lichaam. En middels onze ademhaling in samenspraak met de nervus vagus communiceer je rechtstreeks met ze. Adrenaline en cortisol zijn de toverwoorden.

Diafragma

Zonder twijfel de belangrijkste en onbekendste spier van ons lichaam met een cruciale rol in ons lichaam. Hoe werkt je diafragma en hoe train je deze met simpele oefeningen? Gastdocenten zullen dit thema ondersteunen.

Kaak

De stand van onze kaak en de ontwikkeling van onze tanden hebben grote invloed op onze ademhaling. Een goede en verkeerde kaakstand leren herkennen is daarom erg belangrijk.

Mondademhaling

Mondademhaling heeft zijn tijd en plaats maar heeft niet de voorkeur. Wat gebeurt er tijdens mondademhaling en wanneer en waarom moet je dit wel of niet doen? Wat kun je waarnemen bij een notoire mondademhaler?

Neusademhaling

Onze neus is de primaire poort voor onze ademhaling. De voordelen van neusademhaling zijn zo lang dat we er flink bij stil staan. Hoe leer je iemand consequente neusademhaling aan?

HRV

Hartritme variabiliteit, ook wel HRV, is een relatief nieuw begrip. De meetbare variatie tussen iedere hartslag vertelt ons veel over het vermogen om met stress om te gaan.

Observeren

Hoe zie je dat er sprake is van een disfunctionele ademhaling? Waar let je dan op? Je oefent met het observeren van verschillende vormen van disfunctionele ademhaling.

In jouw praktijk

Je leert welke ademhalingstechnieken een plek hebben in jouw praktijk. Je leert hoe je ademhaling concreet kunt toepassen bij jouw cliënten.

Toegang tot online leeromgeving

Alle content die in fundament + advanced wordt gepresenteerd, vind je terug in de online leeromgeving. Dit kun je terugkijken zolang je wilt.

Online webinars

Als onderdeel van fundament + advanced heb je toegang tot diepgaande expertise die de gastdocenten inbrengen. Tijdens deze online sessies is er uitgebreid tijd om vragen te stellen en beantwoordt te krijgen.

Module 2 en 3

Freediven

Doe je mee aan fundament + advanced of aan de opleiding tot ademfysioloog? Dan maak je kennis met het freediven en de zogeheten ‘master-switch of life‘. 

Er is een eeuwenoude relatie tussen onze ademhaling en het water. We gaan samen ontdekken wat de basis is van deze relatie en hoe je deze kennis in kunt zetten. Masker op, pak aan en comfortabel worden in het diepe door te vertrouwen op je lichaam en geest.​

 

3.Opleiding Ademfysioloog

Alles uit module 1

De ontwikkeling van de longen, het effect van ademhalen op het brein, de chemie achter onze ademhaling, de neurologie van de ademhaling, het autonomie zenuwstelsel en onze ademhaling, het bloedvatenstelsel en onze ademhaling, het BOHR effect, en tot slot acht krachtige ademtechnieken.

Alles uit module 2

Bijnieren en ademhaling, diafragma, de kaak en ademhaling, hartritmevariabiliteit (HRV), mondademhaling, neusademhaling, observeren en ademhaling in jouw praktijk.

Wetenschap

De reden om deze opleiding in zijn geheel te volgen ligt gedeeltelijk in de wetenschappelijke onderbouwing van de technieken. We besteden aandacht aan wetenschapsliteratuur en bespreken boeken. Je leert slim en goed zoeken in literatuur.

Testen

Welke testen kun je gebruiken om professioneel en eenvoudig ademhaling te analyseren? Met en zonder inzet van technologie leer je welke testen je kunt doen om een goede inschatting van de ademhaling te maken.

Meetinstrumenten

Welke meetinstrumenten en technologie kun je patiënten en cliënten laten gebruiken om direct inzicht te krijgen in de effecten van hun eigen ademhaling en oefeningen?

Herstelvermogen

Sneller herstellen na een behandeling of na zware inspanning, in de sport of door een aandoening is te bereiken met gecontroleerde ademhaling. Je leert hoe je het herstelvermogen vergroot met specifieke ademoefeningen.

Toegang tot online leeromgeving

Alle content die in de gehele opleiding tot ademfysioloog wordt gepresenteerd, vind je terug in de online leeromgeving. Dit kun je terugkijken zolang je wilt.

Online expert webinars

Als onderdeel van de opleiding tot ademfysioloog heb je toegang tot diepgaande expertise die de gastdocenten inbrengen. Tijdens deze online sessies is er uitgebreid tijd om vragen te stellen en beantwoord te krijgen.

Examens en certificering

De opleiding tot ademfysioloog wordt afgesloten met een theorie en een praktijkexamen. Afsluiting met een voldoende geeft je een certificaat tot Ademfysioloog.

Module 3

Whoop armband

Volg je module 3,  de opleiding tot ademfysioloog? Dan ontvang je de Whoop armband zes maanden in bruikleen. 

Er is een eeuwenoude relatie tussen onze ademhaling en het water. We gaan samen ontdekken wat de basis is van deze relatie en hoe je deze kennis in kunt zetten. Masker op, pak aan en comfortabel worden in het diepe door te vertrouwen op je lichaam en geest.​

 

Let op: de uitleg van de verschillende ademmethodes zoals Buteyko, Wim Hof Methode, Epiphora Methode tijdens de opleiding geeft geen bevoegdheid om met hulp van deze methodes te behandelen. Je kunt certificering desgewenst behalen bij de desbetreffende methode.

Hoe werkt de opleiding?

De kennis in de opleiding wordt op verschillende manier overgebracht, zogenaamd ‘blended learning‘ waarin online leren en fysieke bijeenkomsten worden gecombineerd. We ontmoeten elkaar uiteraard ‘live‘ maar ook online. 

Fysieke trainingsdagen

Het grootste deel van de kennis wordt overgedragen tijdens fysieke trainingsweekenden. Dit vormt de basis van de opleiding. Er is een enkel weekend te boeken voor het fundament en twee weekenden voor fundament + advanced voor degenen die niet de hele opleiding willen volgen, of dit in fases willen doen.

Online leeromgeving

Gedurende de opleiding krijg je toegang tot een besloten online leeromgeving met alle lezingen, examens en tref je mede-studenten. (let op: deze toegang is vanaf het pakket ‘Fundament + Advanced’.

Zelfstudie en beoefenen

In de besloten leeromgeving ontvang je opdrachten waarop je feedback krijgt via email. Elke vakdocent verzorgt een online Q&A sessie na afloop van zijn of haar module. (let op: deze toegang is vanaf het pakket ‘Fundament + Advanced’. 

Online webinars

Iedere maand is er een online bijeenkomst van 1,5 uur met een presentatie verzorgd door Steven Zwerink en gelegenheid tot vragen stellen.  Deze sessie wordt opgenomen en kun je terug kijken als je er niet bij kunt zijn. (let op: deze toegang is vanaf het pakket ‘Fundament + Advanced’. 

Evidence Based

Ademfysiologie is geen alternatieve geneeskunde, maar een evidence-based aanpak met een heel duidelijk centraal motto: 

‘Ademhalen is het fundament van onze gezondheid, zonder ademhaling is er geen leven en een ademfysioloog beheerst de kennis en kunde om de ademhaling functioneel en bewezen in te zetten’

Er wordt tijdens de opleiding ten alle tijde gewerkt volgens drie simpele principes:
1. Hoe werkt het?
2. Wat kan ik ermee doen?
3. Waar komt het vandaan (wetenschappelijke achtergrond)?

Tot slot heeft de opleiding tot ademfysioloog het doel om de deelnemer te trainen in verschillende competenties: diagnostiek, testen, analyseren, communiceren en story telling, digitaal werken, professioneel handelen, organiseren, kennis delen en daar waar mogelijk / gewenst wetenschap beoefenen.

Praktische informatie

1 oktober 2023

13-14-15 Oktober 2023

12-13-14 Januari 2024

15-16-17 Maart 2024

Let op: deze data zijn ondervoorbehoud en worden zsm bevestigd

De totale studiebelasting van de opleiding bedraagt +/- 225 uur, waarvan 75 – 100 uur aan contactonderwijs. Houd rekening met een wekelijkse studiebelasting van ongeveer 4-5 uur. Dit gaat om leeswerk, oefenen en de geleerde technieken toepassen, webinars en contact in de online omgeving. 

Er zijn drie verschillende niveaus. Tijdens het fundament leggen we de basis van de opleiding. We beoefenen diverse ademtechnieken en met behulp van diverse (gast)presentaties en workshops gaat er een wereld voor je open. Je kunt dit eerste weekend als losstaande module boeken. 

De Advanced optie zegt het al: we gaan verder en dieper op de materie in. We gaan na het eerste fundament samen het zwembad in en zullen nog meer hele praktische ervaringen toevoegen aan je rugzak. In totaal heb je twee unieke weekenden en doe je een schat aan kennis en ervaring op. Je kunt kiezen voor deze optie icm met het fundament. 

En als je kiest voor de complete opleiding Ademfysiologie van zes maanden dan krijg je tijdens het laatste weekend en in de online studieomgeving alles wat nog ontbreekt om jezelf officieel ademfysioloog te mogen noemen. Voorwaarde hiervoor is wel dat je met succes het theorie- en praktijkexamen afrond. Wij zorgen uiteraard dat je hier met alle vertrouwen aan kunt beginnen. 

Max 24

De fysieke trainingsdagen zullen op verschillende plekken binnen Nederland plaatsvinden. We gaan naar zwembaden, sportvelden en behandelcentra. 

Een van de reeds bevestigde locaties is het Aparthotel in Delden. 

Let op: overnachtingen en maaltijden tijdens de trainingsdagen zijn inbegrepen bij de opleiding. 

Certificaat met de studie-investering (225 uur)

Wat ga je doen?

De opleiding is naast gedegen en wetenschappelijk onderbouwd, ook zeer praktisch. Je gaat zelf meten, ervaren, kennis leren overdragen en inzichten delen met mede cursisten.

Meten

Tijdens de opleiding leer je de ademhaling en zijn effecten observeren bij jezelf en anderen. Je krijgt o.a. beschikking over een Whoop armband i.c.m. een app die inzicht geeft in slaap, herstel en prestatie door onder andere HRV (hartritme variabiliteit) te meten. (let op: de Whoop armband is alleen inbegrepen bij de volledige opleiding)

Ervaren

Je maakt kennis met de kracht van kou en gaat zelf het ijsbad in. We gaan het zwembad in (je bepaalt uiteraard zelf hoe diep). Je gaat diverse ademtechnieken ervaren. Je gaat meer doen met minder lucht in je longen dan je ooit voor mogelijk hield. 

Overdragen

Je gaat zelf de opgedane kennis toepassen. Eerst op jezelf en je eigen doelgebieden. Maar daarna ook binnen je werkveld. Je leert goed uitleg geven, verhalen vertellen om sporters en atleten mee te nemen in een wereld waar af en toe best wat weerstand zit. 

Delen

We delen onze ervaringen tijdens de fysieke dagen en in module 2 en 3 ook tijdens de webinars en binnen de online omgeving. Hierdoor leren we snel en kun je ook direct je vragen stellen als je een case hebt die aandacht verdient. 

Voor wie is deze opleiding

Deze opleiding is specifiek ontwikkeld voor professionals in de sport: fysiotherapeuten, osteopaten, sporttrainers, en performance coaches zodat kennis over ademfysiologie je dienstverlening kan verrijken en nóg beter kan maken.

Fysiotherapeuten in de sport


Je werkt met passie en toewijding in de sport fysiotherapie en hebt ontdekt dat kennis van ademfysiologie ervoor kan zorgen dat je je patiënten (en jezelf) nog beter naar herstel of die medaille kan helpen.

Fysiotherapeut? Dit is jouw plek!

En je bent niet de enige. Ademhaling heeft in de medische wereld de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient. En samen gaan we dat veranderen. Je gaat gedegen kennis opdoen om veilig en gevalideerd door de bril van de ademfysioloog naar je patiënten te kijken.
Boek mijn plek!

Sport- of performance coach


Harder, sneller, verder. Of het nou gaat om prestaties of herstellen van inspanning. Kennis van ademfysiologie gaat het effect van jouw inspanningen en die je sporters naar een volgend niveau tillen

Sport- of performance coach? Dit is jouw plek!

Een goed begrip van ademhalingstechnieken stelt professionals in staat om gepersonaliseerde trainingsprogramma's te ontwikkelen die rekening houden met de specifieke behoeften van elke sporter. Dit om sporters te helpen prestaties te verbeteren, hersteltijden te verkorten en het risico op blessures te verlagen.
Boek mijn plek!

Osteopaten


Disfunctionele ademhaling is destructief voor het functioneren van ons brein. We leren sneller, makkelijker en beter als we onze ademhaling verbeteren. Als osteopaat ligt een enorme kans voor je.

Osteopaat? Dit is jouw plek!

Ademhaling is een fundamenteel aspect is van het welzijn en het algehele systeem van de patiënt. Osteopaten die bekend zijn met ademhalingstechnieken kunnen hun patiënten helpen om stress en angst te verminderen, concentratie en aandacht te verbeteren en zelfs blokkades in het lichaam helpen oplossen.
Boek mijn plek!

Ademcoaches


Je hebt al ervaren hoe krachtig de ademhaling kan zijn. Je bent thuis in het verbonden ademhalen, Buteyko, Wim Hof of een andere ademtechniek. Deze opleiding geeft je de verdieping om nog meer uit de ademhaling te halen.

Ademcoach? Dit is jouw plek!

Til je kennis van ademhaling naar volgende plan. Koppel dit aan de passie die je reeds hebt voor de wondere wereld van ademhaling en je kunt je cliënten nog beter begrijpen en helpen. Je kunt ook andere cliënten bedienen en putten uit meer kennis, meer ervaring en vooral meer oefeningen in je rugzak.
Boek mijn plek!

Docenten

Onderstaande docenten zijn verbonden aan de opleiding en hun bijdrages vind je terug in de online modules en tijdens de fysieke lesdagen.

Marlies Bodde

Revalidatiearts

Marlies is op een missie: verkennen hoe het menselijk lichaam werkt in relatie tot ademhaling. Naast revalidatiearts is ze Wim Hof instructeur en Epiphora Methode docent.

Sebastien Klein

Neurokinesioloog

Naast zijn praktijk voor neurokinesiologie, helpt Sebastien mensen de kracht van hun eigen lichaam en geest te herontdekken met ademwerk en koudetraining.

Zijn fascinatie voor het menselijk lichaam ontstond al vroeg. Vroeger kampte hij als kind met dwangneuroses en ADHD en merkte dat sporten en meditatie rust brachten in zijn hoofd en controle kreeg over mijn ticks. Hij ontdekte dat door gedisciplineerde training en de juiste mindset het lichaam tot meer in staat is dan veel mensen denken.

Edwin Textor

Fysiotherapeut

Als je het middenrif niet snapt snap je niks van beweging. Dat is de simpele stelling van Edwin. Hij is eigenaar van een mooie fysiotherapiepraktijk in Borculo. Edwin heeft ervaring in de topsport en weet alles van bewegen.

Nathalie Kamp

Transformational Breath

Nathalie is een ware specialiste in verbonden ademhalen. Ze heeft verschillende opleidingen in oosterse geneeskunde en met haar bedrijf House of Qi begeleidster deelnemers naar meer contact met zichzelf.

hans.jpg

Hans Timmerman

Fysiotherapeut / Haptonoom

Hans Timmerman is naar fysiotherapeut en haptonoom ook de grondlegger van de Epiphora Methode. Een combinatie van bewegingen en slimme ademtechnieken die doorbloeding van de hersenen verbeterd. 

Reinout-van-Vliet.jpg

Reinout van Vliet

Revalidatiearts

Reinout van Vliet is als revalidatiearts geïnteresseerd in de rol van ademhaling binnen de revalidatie. Hij is een ware verbinder en kijkt met een innovatieve blik naar de zorg en naar revalidatie. 

Nurcan Yilmaz

Reconstructief tandarts
Sports dentistry

De relatie tussen mond, kaak en neus en de rest van het lichaam is cruciaal en Nurcan Yilmaz neemt ons mee in de die relatie. Ze is een geen doorsnee tandarts. Ze neemt de tijd voor haar patiënten en onderscheid zich door zoveel breder te kijken en uit diverse vakgebieden kennis te halen, zo ook ademfysiologie. 

steven

Steven Zwerink

Ademfysioloog

Steven ontdekte via de harde weg hoe het voelt als je sympathisch zenuwstelsel niet meer ‘uit’ gaat. Na een aanrijding tijdens een fietstraining stond zijn sympaticus 24/7 aan. 

Sinds 2018 gebruikt hij zijn kennis van ademfysiologie om allereerst zelf beter te ademen en zijn stress de baas te zijn maar daarnaast traint hij ook sporters, ondernemers en huisvaders en moeders om beter adem te halen en daarmee velerlei klachten te verminderen of zelfs te verhelpen.

Blue-Simple-Motivation-Quote-Instagram-Post.png

Nog aan te kondigen

Blue-Simple-Motivation-Quote-Instagram-Post.png

Nog aan te kondigen

Blue-Simple-Motivation-Quote-Instagram-Post.png

Nog aan te kondigen

Blue-Simple-Motivation-Quote-Instagram-Post.png

Nog aan te kondigen

Opleidingsduur, studiebelasting en lesmateriaal

De totale opleidingsduur bedraagt 7,5 fysieke lesdagen opgedeeld in +/- 24 modules in combinatie met diverse online modules. 

De studiebelasting bedraagt 15-18 uur per maand. Daarnaast vindt er elke twee maanden een praktijkmodule van 3 lesdagen plaats die goed zijn voor 20 uur, dit brengt het totaal per twee maanden op +/- 50 uur. Alle reguliere lessen worden opgenomen en zijn terug te vinden in het online profiel. Na elke module is er een Q&A met de betreffende docent. Alle Q&A’s worden geüpload in het profiel om te bestuderen.

Elke module wordt afgerond met een tentamen. Dit zijn 15 multiple choice vragen. Daarnaast is er voor elke module een praktijkopdracht. De studiebelasting voor elke module is 20 uur aan praktijkbeoefening. Na elke module dient het lesmateriaal inclusief alle papers nog eens herhaald te worden.

Het lesmateriaal voor alle modules wordt in digitale vorm aangeboden in de besloten online academie van Ademwinst. Daarnaast krijgen studenten een naslagwerk ter ondersteuning van iedere module. Het naslagwerk fungeert als een bodem voor alles wat tijdens de opleiding wordt behandeld. Het naslagwerk biedt, tezamen met het digitale lesmateriaal en de papers, een uitstekend medium om tijdens de zelfstudie de ademfysiologie op een goed niveau te brengen. Verder krijg je 5 – 10 wetenschappelijke artikelen per module aangeboden. In alle lessen wordt gerefereerd aan papers, deze dienen gelezen te worden.

Onderwijstools die gebruikt worden zijn powerpoint presentaties, videos, leren-door-te-doen opdrachten en dagelijks gebruik van de  Whoop (polsbandje met app waarmee eigen hartslag, HRV, slaap metingen en journaling gedaan worden). 

Let op: vanwege het innovatieve karakter van deze opleiding zijn tijden, data en gastdocenten onder voorbehoud. Kwaliteit is daarentegen gegarandeerd. 

Voertaal en toelatingseisen

De gehele opleiding ademfysiologie en de losse modules worden in het Nederlands gegeven maar heeft wel een internationaal karakter en goede beheersing van de Engelse taal wordt aangeraden. 

Er zijn verschillende manieren om aan de toelatingseisen te voldoen. Heb je een medische of paramedische opleiding afgerond? Dan word je meteen toegelaten. Daarnaast worden mensen met een afgeronde opleiding medische basiskennis op hbo-niveau van minimaal 40 ECTS plus of een opleiding tot orthomoleculair therapeut toegelaten. Ook worden mensen die sport- of bewegingswetenschapper zijn, een erkende opleiding tot personal trainer hebben genoten of een opleiding osteopathie hebben gedaan worden toegelaten.

 

Over de initiatiefnemer

Als oud topsporter (zilveren medaille NK 2007 400m sprint en lid van het nationaal estafette team) had Steven Zwerink gewild dat hij wist wat hij nu weet over ademhalen en het verbeteren van prestaties, herstel, verminderen van stress en verbeteren van slaap. Helaas kwam hij daar pas járen later achter, naar aanleiding van een bijna-fataal ongeluk.

De afgelopen jaren af en toe liep ik rond met het idee dat ik per ongeluk een groot geheim had ontdekt, waar bijna niemand vanaf wist. Of wat men collectief weer was vergeten. 

En dat geheim is dat onze ademhaling de essentie van onze gezondheid, van het leven is. Het is het eerste wat we doen als we geboren worden en het laatste waar we mee stoppen voordat we doodgaan. En in de periode daartussen bijna niemand denkt bijna niemand na over de kracht die ademhaling heeft. Onze ademhaling is echter de spiegel van onze gezondheid (1) en de sleutel tot ons zenuwstelsel (2). 

Na een aanrijding in 2018 op mijn racefiets ontwikkelde ik allerlei vage klachten waar niemand me mee kon helpen. Totdat ik een speciale ademhalingstechniek leerde en met een paar simpele ademoefeningen in combinatie met bewegingen van het hoofd mijn interne harde schijf weer opstartte. Ik wist niet wat ik meemaakte! Wat een winst en vooruitgang boekte ik, en dat alleen door anders ademhalen in combinatie met een paar simpele bewegingen? Ik kon het bijna niet geloven.

Sindsdien ben ik (soms zelfs letterlijk) de wondere wereld van ademhaling ingedoken en is het mijn missie geworden om het herkennen, analyseren en verbeteren van disfunctionele ademhaling hoger op de radar te krijgen bij professionals in de zorg, sport en educatie. Zo kunnen we samen een grotere groep mensen nog beter bedienen en een hoop leed verminderen of voorkomen, prestaties verbeteren en met sporters meer gouden medailles behalen!

Tegenwoordig geef ik workshops en trainingen bij verschillende universitair medische ziekenhuizen, fysiotherapie- en ergotherapie praktijken, tandartspraktijken en revalidatiecentra maar ook deel ik mijn kennis over de kracht van ademhaling in klassen van het basis-, voortgezet- en hoger onderwijs. 

De kennis die ik de afgelopen 5 jaar in de breedte opdeed over ademhaling en reeds aanwezig kennis en ervaring uit de topsport en ondernemerschap heb ik gecombineerd met mijn passie voor les geven en kennis delen. Deze combinatie heeft geresulteerd in de opleiding Ademfysiologie. Deze opleiding zit boordevol met video’s, foto’s, presentaties, gastlezingen, workshops, unieke ervaringen, ademtechnieken en gave opdrachten. Naast mijn kennis zijn er meerdere (medische) experts die hun kennis delen tijdens de opleiding. 

Wil jij dit alles ook in jouw rugzak? Kom de opleiding volgen!

Veelgestelde vragen

Ik heb nog een vraag...

De opleiding staat in theorie open voor iedereen die die meer wil leren over ademfysiologie. Mail ons even op info@ademwinst.nl als je vragen hebt. 

Deze opleiding is een brede, zeer praktische opleiding ademfysiologie en gaat dieper in op onderliggende stof, doorgaans dieper dan je gewend bent van een techniek specifieke ademopleiding. 

Ook leer je ademtechnieken toepassen die niet specifiek uit een enkele ademmethode komen, waardoor de oriëntatie van de opleiding vrij breed is. Adem toepassingen die je tegenkomt in specialismes zoals het freediven, ultrarunning, koude blootstelling maar ook uit medische hoek zoals ademtoepassingen die ondersteunen bij herstel van COVID, COPD en Cystic Fibrose . Er zitten dus vrij veel elementen in die normaal nooit gecombineerd worden en dat maakt het uitdagend en compleet. 

Deze opleiding is geen opleiding tot instructeur, wat betekent dat het niet focust op het overdragen van de kennis op groepen. Mocht je hier interesse in hebben, raad ik je aan de brede opleiding tot ademfysioloog te doen en daarna een verdiepende opleiding te volgen en je verder als instructeur te ontwikkelen in één of meerdere van de ademtechnieken die specifiek je interesse hebben. 

De wekelijkse studiebelasting is ongeveer 4 uur. Dit gaat dan met name om leeswerk en zelf oefenen met de aangeleerde technieken. Dit zou neerkomen op bijvoorbeeld 2 avonden van 2 uur studeren/ oefenen. Of 2 avonden van een uur studeren en dagelijks voor het slapengaan 20 minuten oefenen. Dit zou dus in principe wel te doen moeten zijn voor mensen die werk en zorgtaken combineren.

Dan zoeken we samen naar een oplossing. Die is er altijd! We raden je aan bij het boeken van deze opleiding de data voor de fysieke driedaagse events in je agenda te zetten. Het eerste event vindt pas plaats in december 2023, dus het blokkeren van die datum zou nog moeten lukken. Weet je nu al dat je absoluut niet kunt (en hetgeen je hebt staan in je agenda niet kan verzetten), neem dan zo snel mogelijk na boeken contact op zodat we een oplossing kunnen vinden.

Referenties

1. Harbour, Eric & Schwameder, Hermann & Finkenzeller, Thomas. (2022). Breath Tools: Breathing Pattern Indicators in Sport & Health. 

2. Kox M, van Eijk LT, Zwaag J, van den Wildenberg J, Sweep FC, van der Hoeven JG, Pickkers P. Voluntary activation of the sympathetic nervous system and attenuation of the innate immune response in humans. Proc Natl Acad Sci U S A. 2014 May 20;111(20):7379-84. doi: 10.1073/pnas.1322174111. Epub 2014 May 5. PMID: 24799686; PMCID: PMC4034215.

3. Zwaag J, Timmerman H, Pickkers P, Kox M. Modulation of Pain Sensitivity by a Hyperventilatory Breathing Exercise and Cold Exposure Training. J Pain Res. 2023 Jun 13;16:1979-1991. doi: 10.2147/JPR.S400408. PMID: 37333948; PMCID: PMC10276601.

4. Vierra J, Boonla O, Prasertsri P. Effects of sleep deprivation and 4-7-8 breathing control on heart rate variability, blood pressure, blood glucose, and endothelial function in healthy young adults. Physiol Rep. 2022 Jul;10(13):e15389. doi: 10.14814/phy2.15389. PMID: 35822447; PMCID: PMC9277512.

5. Bradley H, Esformes J. Breathing pattern disorders and functional movement. Int J Sports Phys Ther. 2014 Feb;9(1):28-39. PMID: 24567853; PMCID: PMC3924606.

6. Deep breathing exercises are used to decrease the incidence and severity of pulmonary complications, such as pneumonia, atelectasis, and hypoxemia.

7. Krakauer LH, Guilherme A. Relationship between mouth breathing and postural alterations of children: a descriptive analysis. Int J Orofacial Myology. 2000 Nov;26:13-23. PMID: 11307345.

8. Jung JY, Kang CK. Investigation on the Effect of Oral Breathing on Cognitive Activity Using Functional Brain Imaging. Healthcare (Basel). 2021 May 29;9(6):645. doi: 10.3390/healthcare9060645. PMID: 34072444; PMCID: PMC8228257.

9. Elis Yilmaz Balban, Eric Neri, Manuela M. Kogon, Jamie M. Zeitzer, David Spiegel, Andrew D. Huberman. “Brief Structured Respiration Practices Enhance Mood and Reduce Physiological Arousal.” Cell Reports Medicine (First published: January 10, 2023) DOI: 10.1016/j.xcrm.2022.100895

10. Roderik J. S. Gerritsen and Guido P. H. Band. “Breath of Life: The Respiratory Vagal Stimulation Model of Contemplative Activity.” Frontiers in Human Neuroscience (First published: October 09, 2018) DOI: 10.3389/fnhum.2018.00397