Ademfysiologie voor zorgprofessionals
Volgende datum: 15/07/2023

Leer in een inspirerende training disfunctionele ademhaling herkennen, analyseren en verbeteren en vergroot de impact van je behandeling.

Video afspelen

Een impressie van de eerste editie op 12 maart

Let op: maximaal 36 plekken beschikbaar en de vorige edities waren snel uitverkocht

adem·fy·sio·lo·gie

"De wetenschap die het effect van de ademhaling op fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid bestudeert, analyseert en toepast”

Dysfunctionele ademhaling en cervicale arteriële stremming aan de basis van vele klachten

Effecten (dys)functionele ademhaling exponentieel
Er wordt veelal aangenomen dat gezond ademhalen vanzelf gaat maar dit cruciale psycho-fysiologische mechanisme dat ligt ten grondslag aan alle aspecten van het leven verdient meer tijd en aandacht dan het krijgt. Ongezonde disfunctionele ademhaling, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, staat vaak ongemerkt aan de basis van vele klachten, blessures en kwetsuren. In slechts een paar ademhalingen treden veranderingen op in pH, temperatuur, hartslag, hartritme variabiliteit, interne chemie, hormoonhuishouding (adrenaline cortisol) en zuurstofafgifte aan de weefsels. Over de langere termijn zijn de effecten op herstel, prestaties en nachtrust exponentieel. En dit ten goede of ten kwade.

Ademtechnieken
Door je mond, door je neus, met een pauze, aaneengesloten langzaam in, langzaam uit, naar je buik, naar je borst, met geluid, zonder geluid. Er zijn ontzettend veel manieren om te ademen en je adem te beïnvloeden. En allemaal hebben ze een ander effect. Afhankelijk van het moment, de persoon, de intensiteit en de stijl kan dit positief of negatief werken.

Onontbeerlijke kennis voor zorgprofessionals
Kennis van de fysiologie van de ademhaling is daarom onontbeerlijk voor zorgprofessionals zoals revalidatieartsen, sportartsen, huisartsen, medisch specialisten, tandartsen, fysiotherapeuten, manueel therapeuten, osteopaten, chiropractoren, massagespecialisten, podo-therapeuten, manueel therapeuten, trainers in de sport, thuiszorg specialisten en meer.

Hypocapnie of Hypoxie hebben vele voor- en nadelen in het lichaam
Waarom doen we sporttesten met voornamelijk mondademhaling?
Een voorbeeld van weinig toegepaste kennis: het effect van CO2 op bloedvaten

Inhoud van de training

De volgende thema’s zullen uitgebreid aan bod komen tijdens de training:

De longen

Geen ademtraining zonder over de longen te praten. Hoe werken ze? Waar bestaan ze uit? Hoe werkt de ademhaling?

Neusademhaling

Onze neus is de primaire poort voor onze ademhaling. De voordelen van neusademhaling zijn zo lang dat we er flink bij stil staan.

De Chemie

Drie moleculen spelen een belangrijke rol in het lichaam: Koolstofdioxide, Stikstofmonoxide en Zuurstof. Leer hoe je door je ademhaling de kwantiteit en het effect van deze moleculen in je voordeel kunt beïnvloeden.

De Cirkel van Willis

De Cirkel van Willis en dan vooral de afwijkingen hiervan zorgen voor problemen in bijna 60% van de populatie. Verbetering van de doorbloeding heeft groot effect. We behandelen de Epiphora oefening.

Mondademhaling

Mondademhaling heeft zijn tijd en plaats maar heeft niet de voorkeur. Wat gebeurt er tijdens mondademhaling en wanneer en waarom moet je dit wel of niet doen?

Diafragma

Zonder twijfel de belangrijkste en onbekendste spier van ons lichaam met een cruciale rol in ons lichaam. Hoe werkt je diafragma en hoe train je deze met simpele oefeningen?

De bijnieren

Deze twee kleine organen spelen een grote rol bij de stress reactie in ons lichaam. En middels onze ademhaling in samenspraak met de nervus vagus communiceer je rechtstreeks met ze. Adrenaline en cortisol zijn de toverwoorden.

Het autonome zenuwstelsel

Het samenspel tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel en de cruciale rol van de nervus vagus en ademhaling komen aan bod. Specifieke ademoefeningen en routines om vooral de parasympatische kant te activeren.

Bloedvatenstelsel

Vaatvernauwing (vasonconstrictie) en vaatverwijding (vasodilatatie) zijn cruciale processen in ons lichaam en met de ademhaling kunnen we deze beïnvloeden.

Het BOHR effect

De pH en temperatuur van ons bloed spelen een cruciale rol bij onder andere de afgifte van de zuurstof aan de cellen, ook wel bekend als het BOHR effect.

Hartritme variabiliteit (HRV)

Hartritme variabiliteit, ook wel HRV, is een relatief nieuw begrip. De meetbare variatie tussen iedere hartslag vertelt ons veel over het vermogen om met stress om te gaan.

De kaak

De stand van onze kaak en de ontwikkeling van onze tanden hebben grote invloed op onze ademhaling. een goede en verkeerde kaakstand leren herkennen is daarom erg belangrijk.

Sprekers

Diverse specialisten met verschillende achtergronden delen hun ademexpertise

Reinout van Vliet

Revalidatiearts

“De kracht van ademhaling bij revalidatie en herstel’

Reinout van Vliet, revalidatiearts, werkt met name met volwassenen met een spier-zenuwziekte, voor ALS (snel progressief, met overlijden door ademhalingsstoornissen). 

Hans Timmerman

Epiphora methode

‘Een missende schakel bij onverklaard uitblijvend herstel’

In een gezond lichaam kan de doorbloeding van je brein toch flink verstoord raken. Dit is de hoofdoorzaak van onverklaard uitblijvend herstel. Met de Epiphora Methode breng je de doorbloeding van je brein weer op orde.

Nurcan Yilmaz

EPA geregistreerd tandarts

‘De kaak als startpunt van een gezonde ademhaling en een gezond lichaam’

Als baby leer je al door je neus adem te halen! Een normaal fenomeen. Maar wat als je een keer verkouden raakt of twee of meermaals of je krijgt last van allergieën, astma en ineens ontwikkel je ‘openmondgedrag’?

Verkoudheid, astma, allergieën, erfelijke factoren of grote tanden in te kleine kaakjes zijn niet verantwoordelijk voor scheve tanden of een onjuiste kaakontwikkeling. De ware boosdoeners zijn mondademen, tongpersen, infantiel slikken en duimzuigen. Dit worden ook wel afwijkende myofunctionele gewoonten genoemd.

Tijdens deze training zal Nurcan Yilmaz verder ingaan op wat er gebeurt als je deze problemen niet tijdig onderkent of aanpakt.
Welke routes bewandel je en wat ligt eraan ten grondslag. Niet alleen bij kinderen maar minstens zo belangrijk is de behandeling bij volwassenen.

Steven Zwerink

ademfysioloog

“Own your vagus, own your life”

Steven ontdekte via de harde weg hoe het voelt als je sympathisch zenuwstelsel niet meer ‘uit’ gaat. Na een aanrijding tijdens een fietstraining stond zijn sympaticus 24/7 aan. Sinds 2018 gebruikt hij zijn kennis van ademfysiologie om allereerst zelf beter te ademen en zijn stress de baas te zijn maar daarnaast traint hij ook sporters, ondernemers en huisvaders en moeders om beter adem te halen en daarmee velerlei klachten te verminderen of zelfs te verhelpen. 

Belangrijke noot: Steven is geen arts, heeft geen medische achtergrond en heeft dan ook geen patiënten. Wel spendeert hij sinds 2018 veel tijd in ijsbaden, oefenent hij dagelijks met ademhaling: hij zwom 75 meter zonder ademhalen, loopt hard en fietst met zijn mond dicht in sneeuwstormen en andere barre omstandigheden, wandelt 100 passen zonder ademhalen en is fan van freediven. Hij leest hij meer PubMed artikelen dan de krant en begeleidt dagelijks mensen naar een verbeterde ademhaling. 

Ademtechnieken & Resultaat

 

Verschillende technieken gebaseerd op wetenschap

Tijdens deze training behandelen we verschillende wetenschappelijk onderbouwde ademtechnieken en leer je op welke momenten je het beste welke techniek toe kunt passen. We zullen bekende en minder bekende ademtechnieken bespreken en ervaren. Onder andere de Epiphora Methode (een oefentechniek gecombineerd met ademhaling) en Ademcoördinatie zijn essentiële en veelal onbekende technieken die in de rugzak van een zorgprofessional horen.

 

Resultaat:

Na het volgen van deze training ben je als zorgprofessional in staat om:

– De ademfysiologie te begrijpen vanuit anatomische, chemische en neurologische invalshoeken;

– Herkennen van de symptomen van een verstoorde doorbloeding van het brein en deze adequaat adresseren  

– Dysfunctionele ademhaling herkennen en aanpakken;

– Het effect en de impact van een specifiek adempatroon op de fysieke, mentale en emotionele gesteldheid te begrijpen, herkennen en aanpassen

 

Wat zeggen eerdere deelnemers

Inschrijven

Ademfysiologie voor zorgprofessionals

459
399 exc btw
  • Deelname aan de training
  • Handouts met slimme samenvattingen
  • PDF met alle slides
  • Certificaat van deelname na afronding (op aanvraag)
  • Inclusief lunch
Vroegboekkorting

Belangrijke informatie:

Datum: 15 juli 2023
Locatie: Rusttheater, Reutum
Tijd: 09.30 – 17.30
Voor wie: Revalidatieartsen, artsen, sportartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, massagespecialisten, psychotherapeuten, psychologen, manueel therapeuten, sporttrainers en overige zorgspecialisten.

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen en antwoorden

Nee, er zijn geen voorwaarden voor deelname. Ook niet zorgprofessionals zoals (top)sporters, trainers, etc. zijn van harte welkom. Let op: deze training heeft een formeler en theoretischer karakter dan mijn workshops. We zullen veel oefeningen direct te toepassen alleen de analyse en theorie zal theoretischer van aard zijn

Dat kan uiteraard. Geef deze na je inschrijving even door en dan houden we hier zoveel mogelijk rekening mee. 

Deze training kan zeker ook incompany worden gegeven. Op basis van de behoefte en het werkveld van uw onderneming passen wij de inhoud en de gastsprekers aan. Fysiotherapie praktijken, tandartspraktijken, zorginstellingen etc zijn bij uitstek geschikt om deze training als (bij)scholing s dag te organiseren. 

Mail ons dan je vraag even op info@ademwinst.nl

Over de organisator

Steven Zwerink werd tijdens een trainingsrit in Mexico (2018) op zijn racefiets van achter aangereden. Een zware hersenschudding en whiplash waren het gevolg. Hij had problemen met zijn geheugen, slapen, concentratie en zelfs andere talen spreken lukte niet meer. De reguliere behandelingen konden hem niet helpen. In zijn zoektocht naar herstel ontdekte hij de Epiphora ademoefening die hem hielp herstellen.

Sindsdien is hij de wondere wereld van ademhalen ingedoken en sinds 2020 is zijn website ademwinst.nl een feit. Zijn pad heeft hem geleid langs bekende ademmethodes zoals Wim Hof, Buteyko, Holotropic en Pranayama en minder bekende oefeningen en theorieën. Hij beoefent dagelijks verschillende ademtechnieken en heeft reeds meer dan vierhonderd mensen begeleid naar een betere ademhaling met alle positieve gevolgen die erbij horen.

In de wetenschap wordt teveel ademen het ook wel hyperventilatie, kortademigheid of hypocapnie genoemd. Steven Zwerink noemt het disfunctioneel ademhalen omdat het voortkomt uit een slecht ontwikkelde ademhaling. Wanneer de ademhalingsontwikkeling verbetert, verminderen en verdwijnen de zogenaamde overademingsverschijnselen en klachten vaak.

Steven gelooft dat disfunctioneel ademhalen (mede)verantwoordelijk is voor vele gezondheidsklachten zoals astma, reuma, fibromyalgie, stress, slecht slapen, slechte concentratie, etc en doet er middels trainingen, workshops, events, artikelen en updates op sociale media alles aan om deze kennis verder te verspreiden.