Vijf eenvoudige principes voor een betere ademhaling

In dit artikel deel ik een paar van mijn favoriete ademprincipes die je vandaag nog in je leven kunt toe kunt passen voor een betere ademhaling. Simpele principes die wetenschappelijk bewezen effecten hebben op je gezondheid, je vermogen om met stress om te gaan, je slaap verbeteren en focus en rust geven. Dus lippen op elkaar, lekker diep inademen door je neus, zachtjes naar je buik en na een mooie, lange uitademing kun je verder lezen!

 

1. Adem in en uit door je neus.

Bij ademhalen via de mond is de lucht die onze longen bereikt kouder, droger en verzadigd met virussen en bacteriën. Met andere woorden, het is net zo natuurlijk om door je open mond te ademen als om met je neus te eten. Adem dus altijd door je neus voor een betere ademhaling ook bij het sporten! 

2. Adem met je middenrif – buikademhaling.

We gebruiken de term buik- of middenrifademhaling omdat de term diepe ademhaling soms verkeerd wordt begrepen en er wordt aangenomen dat elke ademhaling groot en krachtig moet zijn, wat niet het geval is. Optimale ademhaling zorgt ervoor dat de lucht die je inademt het onderste deel van uw longen bereikt, terwijl de werkelijke ademhaling zelf niet groot is.

3. Een langzame en ontspannen ademhaling.

Ik kan geen enkele situatie bedenken waarin het een voordeel is om gespannen en gestrest zijn. Als ik iets wil bereiken, is het duidelijk beter om alert, gefocust, geconcentreerd en ontspannen te zijn, wat niet hetzelfde is als gestrest zijn en gespannen. Wat je ook wilt bereiken, je zult beter presteren als je ontspannen bent en een langzame en ontspannen ademhaling draagt hier aan bij. Je communiceert direct met je autonome zenuwstelsel door langer uit te ademen dan in, eigenlijk zeg je dan met je adem “relax, I got this..”

4. Ademhalen is ritmisch

Ademen moet ritmisch zijn. Ritmes zijn overal; alles in het universum heeft een ritme – de zeegolven, dagen / nachten, seizoenen, maan, enz. … Optimale ademhalingspatronen volgen een ritme dat regelmatig is, en het is in ritme dat we troost, kracht en energie vinden. Spelen met je ademritme afhankelijk van de situatie en zorg voor een betere ademhaling!

 

5. Adem stil en in laag in volume

Onze ademhaling moet rustig en klein zijn, dat wil zeggen, met een verminderd ademvolume. … Lawaaierige en hijgerige ademhaling is niet natuurlijk. … Het is ook gebruikelijk dat we tijdens het praten door onze mond ademen, wat een negatief effect op ons lichaam kan hebben. En aangezien we in onze samenleving tegenwoordig over het algemeen buitensporig veel praten, ademen we veelal verkeerd. Als je voor je beroep veel spreekt, is het belangrijk om na te denken over hoe je ademt, zowel op het werk als privé.

 

Een beetje hulp nodig?

Uit eigen ervaring weet ik dat het lastig en zelfs vervelend kan zijn om te beginnen met het aanleren van nieuwe adempatronen. Ik help al geruime tijd mensen in fysieke of digitale trainingen om meer Ademwinst te boeken. Heb jij een specifieke vraag? Boek dan een een uurtje 1-op-1 coaching. Wil je juist meer verbreding en verdieping? Schrijf je dan in voor mijn online training of workshop. 

Meer leren over de kracht van je ademhaling?