Het Nederlands Instituut voor Ademfysiologie introduceert:

Training Ademfysiologie

voor Professionals

Verkrijg fundamenteel inzicht in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling. In een unieke combinatie van theorie en praktijk leer je de verschillen de facetten van ademfysiologie bestuderen, analyseren en toepassen binnen jouw specifieke discipline. 

Voor wie? (sport)artsen, fysiotherapeuten, osteopaten, performance coaches, sportcoaches. 
Datum: 25 November 2024
Prijs: 399,- 

Ademfysiologie voor zorgprofessionals
Volgende datum: 25/11/2023

Leer in een inspirerende training disfunctionele ademhaling herkennen, analyseren en verbeteren en vergroot de impact van je behandeling.

Een impressie van de eerste editie

Kun jij disfunctionele ademhaling herkennen en aanpakken?

Sportartsen, sportcoaches, performance coaches, osteopaten en fysiotherapeuten met een focus op sport, doen fantastisch werk. Cruciaal werk. Professionals die zorgen voor slimme, gezonde en sterke mensen die topprestaties kunnen leveren. Het is dan ook met het grootste respect dat ik de afgelopen jaren de volgende vragen begon te stellen: wat weet je over de ademhaling van de mensen die je dagelijks ziet? Ben je in staat om disfunctionele ademhaling te herkennen? Te analyseren en te verbeteren?

Als je jouw patiënten en sporters zou kunnen bekijken met additionele kennis van ademfysiologie zou je waarschijnlijk anders te werk gaan. Je zou je kennis en ervaring nog beter in kunnen zetten. Je zou in combinatie met de kracht van ademhaling en verschillende bewezen ademhalingstechnieken een breed spectrum aan problematiek aan kunnen pakken of voorkomen. Dat klinkt heel simpel en wellicht enigszins pretentieus maar ademhaling wordt simpelweg nog te vaak overgeslagen of vergeten in een behandeling, training of het onderwijs. 

Met een goede ademhaling:

– Verbeter je sportprestaties (1)
– Versterk je het immuunsysteem (2)
– Verlaag je pijnervaring (3)
– Vergroot je de kans op betere slaap (4)
– Verbeter je bewegingspatronen (5)
– Versnel je herstel (6)
– Verbetert het postuur (7)
– Verbeteren prestaties en cognitieve functies (8). 

Je geeft atleten en sporters controle over lichaam en geest in moeilijke situaties, ook als het niet vanzelf gaat. En dat allemaal door eeuwenoude kennis over ademhalen die in een nieuw en inspirerend jasje is gestoken slim in te zetten.

Kom jij leren hoe?

Voeg diepgaande kennis over de ademfysiologie toe aan je rugzak, ontdek de geheimen van ademhalen en vergoot de impact binnen jouw werkveld.

Let op: maximaal 36 plekken beschikbaar en de vorige edities waren snel uitverkocht

ADEM∙FY∙SIO∙LO∙GIE

Het effect van de ademhaling op fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid bestudeert, analyseert en toepast"

Dysfunctionele ademhaling en cervicale arteriële stremming aan de basis van vele klachten

Effecten (dys)functionele ademhaling exponentieel
Er wordt veelal aangenomen dat gezond ademhalen vanzelf gaat maar dit cruciale psycho-fysiologische mechanisme dat ligt ten grondslag aan alle aspecten van het leven verdient meer tijd en aandacht dan het krijgt. Ongezonde disfunctionele ademhaling, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding, staat vaak ongemerkt aan de basis van vele klachten, blessures en kwetsuren. In slechts een paar ademhalingen treden veranderingen op in pH, temperatuur, hartslag, hartritme variabiliteit, interne chemie, hormoonhuishouding (adrenaline cortisol) en zuurstofafgifte aan de weefsels. Over de langere termijn zijn de effecten op herstel, prestaties en nachtrust exponentieel. En dit ten goede of ten kwade.

Ademtechnieken
Door je mond, door je neus, met een pauze, aaneengesloten langzaam in, langzaam uit, naar je buik, naar je borst, met geluid, zonder geluid. Er zijn ontzettend veel manieren om te ademen en je adem te beïnvloeden. En allemaal hebben ze een ander effect. Afhankelijk van het moment, de persoon, de intensiteit en de stijl kan dit positief of negatief werken.

Onontbeerlijke kennis voor zorgprofessionals
Kennis van de fysiologie van de ademhaling is daarom onontbeerlijk voor zorgprofessionals zoals revalidatieartsen, sportartsen, huisartsen, medisch specialisten, tandartsen, fysiotherapeuten, manueel therapeuten, osteopaten, chiropractoren, massagespecialisten, podo-therapeuten, manueel therapeuten, trainers in de sport, thuiszorg specialisten en meer.

Hypocapnie of Hypoxie hebben vele voor- en nadelen in het lichaam
Waarom doen we sporttesten met voornamelijk mondademhaling?
Een voorbeeld van weinig toegepaste kennis: het effect van CO2 op bloedvaten

Inhoud van de training

De volgende thema’s zullen uitgebreid aan bod komen tijdens de training:

De longen

Geen ademtraining zonder over de longen te praten. Hoe werken ze? Waar bestaan ze uit? Hoe werkt de ademhaling?

Neusademhaling

Onze neus is de primaire poort voor onze ademhaling. De voordelen van neusademhaling zijn zo lang dat we er flink bij stil staan.

De Chemie

Drie moleculen spelen een belangrijke rol in het lichaam: Koolstofdioxide, Stikstofmonoxide en Zuurstof. Leer hoe je door je ademhaling de kwantiteit en het effect van deze moleculen in je voordeel kunt beïnvloeden.

De Cirkel van Willis

De Cirkel van Willis en dan vooral de afwijkingen hiervan zorgen voor problemen in bijna 60% van de populatie. Verbetering van de doorbloeding heeft groot effect. We behandelen de Epiphora oefening.

Mondademhaling

Mondademhaling heeft zijn tijd en plaats maar heeft niet de voorkeur. Wat gebeurt er tijdens mondademhaling en wanneer en waarom moet je dit wel of niet doen?

Diafragma

Zonder twijfel de belangrijkste en onbekendste spier van ons lichaam met een cruciale rol in ons lichaam. Hoe werkt je diafragma en hoe train je deze met simpele oefeningen?

De bijnieren

Deze twee kleine organen spelen een grote rol bij de stress reactie in ons lichaam. En middels onze ademhaling in samenspraak met de nervus vagus communiceer je rechtstreeks met ze. Adrenaline en cortisol zijn de toverwoorden.

Het autonome zenuwstelsel

Het samenspel tussen het parasympatische en sympatische zenuwstelsel en de cruciale rol van de nervus vagus en ademhaling komen aan bod. Specifieke ademoefeningen en routines om vooral de parasympatische kant te activeren.

Bloedvatenstelsel

Vaatvernauwing (vasonconstrictie) en vaatverwijding (vasodilatatie) zijn cruciale processen in ons lichaam en met de ademhaling kunnen we deze beïnvloeden.

Het BOHR effect

De pH en temperatuur van ons bloed spelen een cruciale rol bij onder andere de afgifte van de zuurstof aan de cellen, ook wel bekend als het BOHR effect.

Hartritme variabiliteit (HRV)

Hartritme variabiliteit, ook wel HRV, is een relatief nieuw begrip. De meetbare variatie tussen iedere hartslag vertelt ons veel over het vermogen om met stress om te gaan.

De kaak

De stand van onze kaak en de ontwikkeling van onze tanden hebben grote invloed op onze ademhaling. een goede en verkeerde kaakstand leren herkennen is daarom erg belangrijk.

Sprekers

Diverse specialisten met verschillende achtergronden delen hun ademexpertise

Reinout van Vliet

Revalidatiearts

“De kracht van ademhaling bij revalidatie en herstel’

Reinout van Vliet, revalidatiearts, werkt met name met volwassenen met een spier-zenuwziekte, voor ALS (snel progressief, met overlijden door ademhalingsstoornissen). 

Hans Timmerman

Epiphora methode

‘Een missende schakel bij onverklaard uitblijvend herstel’

In een gezond lichaam kan de doorbloeding van je brein toch flink verstoord raken. Dit is de hoofdoorzaak van onverklaard uitblijvend herstel. Met de Epiphora Methode breng je de doorbloeding van je brein weer op orde.

Nurcan Yilmaz

EPA geregistreerd tandarts

‘De kaak als startpunt van een gezonde ademhaling en een gezond lichaam’

Als baby leer je al door je neus adem te halen! Een normaal fenomeen. Maar wat als je een keer verkouden raakt of twee of meermaals of je krijgt last van allergieën, astma en ineens ontwikkel je ‘openmondgedrag’?

Verkoudheid, astma, allergieën, erfelijke factoren of grote tanden in te kleine kaakjes zijn niet verantwoordelijk voor scheve tanden of een onjuiste kaakontwikkeling. De ware boosdoeners zijn mondademen, tongpersen, infantiel slikken en duimzuigen. Dit worden ook wel afwijkende myofunctionele gewoonten genoemd.

Tijdens deze training zal Nurcan Yilmaz verder ingaan op wat er gebeurt als je deze problemen niet tijdig onderkent of aanpakt.
Welke routes bewandel je en wat ligt eraan ten grondslag. Niet alleen bij kinderen maar minstens zo belangrijk is de behandeling bij volwassenen.

Steven Zwerink

ademfysioloog

“Own your vagus, own your life”

Steven ontdekte via de harde weg hoe het voelt als je sympathisch zenuwstelsel niet meer ‘uit’ gaat. Na een aanrijding tijdens een fietstraining stond zijn sympaticus 24/7 aan. Sinds 2018 gebruikt hij zijn kennis van ademfysiologie om allereerst zelf beter te ademen en zijn stress de baas te zijn maar daarnaast traint hij ook sporters, ondernemers en huisvaders en moeders om beter adem te halen en daarmee velerlei klachten te verminderen of zelfs te verhelpen. 

Belangrijke noot: Steven is geen arts, heeft geen medische achtergrond en heeft dan ook geen patiënten. Wel spendeert hij sinds 2018 veel tijd in ijsbaden, oefenent hij dagelijks met ademhaling: hij zwom 75 meter zonder ademhalen, loopt hard en fietst met zijn mond dicht in sneeuwstormen en andere barre omstandigheden, wandelt 100 passen zonder ademhalen en is fan van freediven. Hij leest hij meer PubMed artikelen dan de krant en begeleidt dagelijks mensen naar een verbeterde ademhaling. En het is zijn missie om diepgaande kennis van ademfysiologie vast onderdeel te maken van zorg, sport en educatie. 

Ademtechnieken & Resultaat

 

Verschillende technieken gebaseerd op wetenschap

Tijdens deze training behandelen we verschillende wetenschappelijk onderbouwde ademtechnieken en leer je op welke momenten je het beste welke techniek toe kunt passen. We zullen bekende en minder bekende ademtechnieken bespreken en ervaren. Onder andere de Epiphora Methode (een oefentechniek gecombineerd met ademhaling) en Ademcoördinatie zijn essentiële en veelal onbekende technieken die in de rugzak van een zorgprofessional horen.

 

Resultaat:

Na het volgen van deze training ben je als zorgprofessional in staat om:

– De ademfysiologie te begrijpen vanuit anatomische, chemische en neurologische invalshoeken;

– Herkennen van de symptomen van een verstoorde doorbloeding van het brein en deze adequaat adresseren  

– Dysfunctionele ademhaling herkennen en aanpakken;

– Het effect en de impact van een specifiek adempatroon op de fysieke, mentale en emotionele gesteldheid te begrijpen, herkennen en aanpassen

 

Wat zeggen eerdere deelnemers

Inschrijven

Ademfysiologie voor zorgprofessionals

459
399 exc btw
  • Deelname aan de training
  • Handouts met slimme samenvattingen
  • PDF met alle slides
  • Certificaat van deelname na afronding (op aanvraag)
  • Inclusief lunch
Vroegboekkorting

Belangrijke informatie:

Datum: 25 November 2023
Locatie: Rusttheater, Reutum
Tijd: 09.30 – 17.30
Voor wie: Revalidatieartsen, artsen, sportartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, massagespecialisten, psychotherapeuten, psychologen, manueel therapeuten, sporttrainers en overige zorgspecialisten.

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen en antwoorden

Nee, er zijn geen voorwaarden voor deelname. Ook niet zorgprofessionals zoals (top)sporters, trainers, etc. zijn van harte welkom. Let op: deze training heeft een formeler en theoretischer karakter dan mijn workshops. We zullen veel oefeningen direct te toepassen alleen de analyse en theorie zal theoretischer van aard zijn

Dat kan uiteraard. Geef deze na je inschrijving even door en dan houden we hier zoveel mogelijk rekening mee. 

Deze training kan zeker ook incompany worden gegeven. Op basis van de behoefte en het werkveld van uw onderneming passen wij de inhoud en de gastsprekers aan. Fysiotherapie praktijken, tandartspraktijken, zorginstellingen etc zijn bij uitstek geschikt om deze training als (bij)scholing s dag te organiseren. 

Mail ons dan je vraag even op info@ademwinst.nl

Over de organisator

Steven heeft een verleden als topsporter, bekroond met een zilveren medaille tijdens het NK 2007 voor de 400m sprint en als lid van het nationale estafetteteam. Echter, pas jaren later na een levensveranderend ongeval in 2018 ontdekte Steven het ware potentieel van ademhalingstechnieken voor prestatieverbetering, stressreductie, versneld herstel en slaapoptimalisatie.

Steven realiseerde zich dat de sleutel tot optimale gezondheid en topprestaties vaak over het hoofd wordt gezien: de ademhaling. Niet alleen is onze ademhaling de spiegel van onze gezondheid, maar het is ook de toegangspoort tot ons zenuwstelsel en onze interne chemie. Vanaf dat moment is het zijn missie geworden om de kennis van ademhalingstechnieken uit diverse leerscholen verder te verspreiden in de wereld van o.a. sport, zorg en educatie.

Steven geeft tegenwoordig workshops en trainingen bij toonaangevende ziekenhuizen (o.a. MST en UMCG), fysiotherapie- en ergotherapiepraktijken, en in is veelgevraagd gastdocent bij o.a Saxion Hogeschool. Zijn multidisciplinaire benadering combineert jaren van topsportervaring met ondernemerschap en een diepgaande kennis van ademfysiologie. Zijn partners zijn onder andere Pro-F Fysiotherapie, Fyrtuoos Fysiotherapie en Daniels Tandheelkunde. Daarnaast werkte hij reeds met diverse spelers uit het betaald voetbal en met topsporters uit de atletiek, auto- en vechtsport.

Steven gelooft dat disfunctioneel ademhalen (mede)verantwoordelijk is voor vele gezondheidsklachten zoals astma, reuma, fibromyalgie, stress, slecht slapen, slechte concentratie, etc en doet er middels trainingen, workshops, events, artikelen en updates op sociale media alles aan om deze kennis verder te verspreiden.

Referenties

1. Harbour, Eric & Schwameder, Hermann & Finkenzeller, Thomas. (2022). Breath Tools: Breathing Pattern Indicators in Sport & Health. 

2. Kox M, van Eijk LT, Zwaag J, van den Wildenberg J, Sweep FC, van der Hoeven JG, Pickkers P. Voluntary activation of the sympathetic nervous system and attenuation of the innate immune response in humans. Proc Natl Acad Sci U S A. 2014 May 20;111(20):7379-84. doi: 10.1073/pnas.1322174111. Epub 2014 May 5. PMID: 24799686; PMCID: PMC4034215.

3. Zwaag J, Timmerman H, Pickkers P, Kox M. Modulation of Pain Sensitivity by a Hyperventilatory Breathing Exercise and Cold Exposure Training. J Pain Res. 2023 Jun 13;16:1979-1991. doi: 10.2147/JPR.S400408. PMID: 37333948; PMCID: PMC10276601.

4. Vierra J, Boonla O, Prasertsri P. Effects of sleep deprivation and 4-7-8 breathing control on heart rate variability, blood pressure, blood glucose, and endothelial function in healthy young adults. Physiol Rep. 2022 Jul;10(13):e15389. doi: 10.14814/phy2.15389. PMID: 35822447; PMCID: PMC9277512.

5. Bradley H, Esformes J. Breathing pattern disorders and functional movement. Int J Sports Phys Ther. 2014 Feb;9(1):28-39. PMID: 24567853; PMCID: PMC3924606.

6. Deep breathing exercises are used to decrease the incidence and severity of pulmonary complications, such as pneumonia, atelectasis, and hypoxemia.

7. Krakauer LH, Guilherme A. Relationship between mouth breathing and postural alterations of children: a descriptive analysis. Int J Orofacial Myology. 2000 Nov;26:13-23. PMID: 11307345.

8. Jung JY, Kang CK. Investigation on the Effect of Oral Breathing on Cognitive Activity Using Functional Brain Imaging. Healthcare (Basel). 2021 May 29;9(6):645. doi: 10.3390/healthcare9060645. PMID: 34072444; PMCID: PMC8228257.

9. Elis Yilmaz Balban, Eric Neri, Manuela M. Kogon, Jamie M. Zeitzer, David Spiegel, Andrew D. Huberman. “Brief Structured Respiration Practices Enhance Mood and Reduce Physiological Arousal.” Cell Reports Medicine (First published: January 10, 2023) DOI: 10.1016/j.xcrm.2022.100895

10. Roderik J. S. Gerritsen and Guido P. H. Band. “Breath of Life: The Respiratory Vagal Stimulation Model of Contemplative Activity.” Frontiers in Human Neuroscience (First published: October 09, 2018) DOI: 10.3389/fnhum.2018.00397