De Epiphora Methode
Een missende schakel bij onverklaard uitblijvend herstel
Deze combinatie van adem- en mobilisatietechnieken is ontdekt en ontwikkeld door fysiotherapeut / haptonoom Hans Timmerman. De methode heeft als belangrijkste doel: het herstellen van de doorbloeding van de nekslagader en drainage van de hersenen.
Onverklaard uitblijvend herstel?

Het menselijk lichaam is onder normale omstandigheden uitstekend in staat om zichzelf te genezen. In een gezond lichaam kan de doorbloeding van het brein echter flink verstoord raken. Dit zorgt voor een negatief effect op het autonome zenuwstelsel, onze automatische piloot raakt ontregeld en gaat verkeerde signalen afgeven. Dit is de ‘hoofd’ oorzaak van onverklaard uitblijvend herstel.
Met de Epiphora Methode breng je de doorbloeding van je brein weer op orde, voer je de opgestapelde afvalstoffen af en breng je het natuurlijke herstelproces weer op gang.
Heb jij onverklaard uitblijvend herstel en heb je daarbij een aantal van de bijzondere onderstaande verschijnselen? Dan is de methode mogelijk voor jou.
Wil je direct aan de slag? Boek dan je 1-1 afspraak fysiek of online.
Heb je één of meer van de volgende verschijnselen?
Drukgevoel op het hoofd

Hoofdhuid- of haarwortelpijn

Last van wazig zien

Overgevoelig voor licht en / of geluid

Verzuurde spieren

Koudlijf

Prikkelbare darmen

Brain fog / aura migraine

Dan is de Epiphora Methode mogelijk iets voor jou!
Leer en ervaar de oefening en kijk wat er gebeurt.
Hoe werkt een Epiphora workshop?
Je ontvangt een intake formulier waarop je de intensiteit van je klachten kunt monitoren door de intensiteit aan het begin van de sessie te scoren en vervolgens nogmaals aan het eind van de sessie.
- je leert wat de 3 hoofdoorzaken van een verstoorde doorbloeding zijn
- je leert hoe de bloedaanvoer vanuit de nekslagaders verder te openen is
- je leert een beweeghouding om overdag toe te passen
- je leert hoe je moet liggen voor een effectieve ademoefening
- je leert de Epiphora adem methode toe te passen om de stress uit je lijf te verjagen.
Je ontvangt na afloop een link naar de instructievideo zodat je thuis de oefening kunt herhalen.
De workshop is ongeveer 4 uur.
Je past de ademtechniek twee maal per dag toe, 15 minuten bij het opstaan, en 10 minuten bij het gaan slapen. Overdag pas je de goede beweeghouding toe, en naar behoefte pas je de methode vaker toe. Hiermee wordt de herstelkracht veel sterker en kan jouw herstelproces beginnen.
Let op: na afloop van de workshop raad ik aan om een vervolgafspraak te maken bij een Epiphora coach dichtbij jou in de buurt of deel te nemen aan een vervolgsessie in Reutum voor gereduceerd tarief.
Wil je weten of de Epiphora Methode voor jou kan werken? Doe de test!
Heb je last van onverklaard uitblijvend herstel en herken je de symptomen op deze pagina? Dan kan de Epiphora Methode mogelijk goed werken voor jou. Onderstaande test helpt je om dit vast te stellen. Let op: deze test is indicatief en geenszins een medische kwalificatie. Bij twijfel of vragen over de uitslag, neem even contact met ons op.
Wat zeggen anderen?
Mijn verhaal
In 2018 kwam ik na een aanrijding in een negatieve spiraal terecht: mijn lijf herstelde niet meer. Na een zoektocht van zes maanden kwam ik in contact met de grondlegger van de Epiphora methode Hans en dit veranderde alles.
Ik leerde alles over de Cirkel van Willis en hoe het kwam dat mijn herstel uitbleef. Het regelmatig uitvoeren van de Epiphora oefening zorgde ervoor dat mijn harde schijf weer opnieuw opstartte en de klachten verdwenen. Nu ben ik zelf Epiphora instructeur en coach en help ik om de kennis van Epiphora verder te verspreiden. Bekijk de video over mijn (adem)reis tot nu toe.
Veel gestelde vragen
Long covid is een verschijnsel dat optreedt na een doorgemaakte Covid besmetting. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten na een tijdje, maar er zijn ook mensen die de vermoeidheid niet kwijt raken en met name ook erg verzuurd raken in hun spieren. Verder komen er veel verschijnselen bij voor die erg veel overeenkomen met het Chronisch Vermoeidheid Syndroom en Fibromyalgie Syndroom.
In de visie van Epiphora Methode zien we deze verschijnselen vaker optreden als gevolg van een verstoorde bloedcirculatie in delen van ons brein. Vaak is er voordat er de Covid besmetting was al sprake van bijvoorbeeld hoofdpijn, aura-migraine, burn out periodes, of in de familie veel Fibromyalgie of CVS. Of dat mensen over-actief waren omdat stilzitten niet lukt, wat kan veroorzaakt worden door een lichte stremming in de nekslagaders wanneer je even stil zit. Al deze verschijnselen zijn verklaarbaar binnen onze hypothese: een matig aangelegde Cirkel van Willis kan niet goedmaken wat het brein tekort komt als er niet voldoende bloed wordt aangevoerd vanuit de nekslagaders. Het is een kluwen van factoren, waarbij je grote onmacht ervaart, en ook een soort van onzekerheid of paniek: het lichaam is niet meer betrouwbaar in de signalen die het geeft, waarbij het vertrouwen grotendeels verloren gaat. Al bij al is het een traumatische ervaring, die specifieke aandacht verlangt bij het herstel.
Wat kun je doen?
Wij leren mensen met long covid om éérst te zorgen dat de bloedcirculatie in het brein weer normaal wordt. Pas dán kun je weer gaan ‘luisteren naar je lijf’ en afwisselend iets gaan doen en dan weer uitrusten. Zolang het brein niet goed doorbloed is raakt het lichaam van slag en is niet betrouwbaar op de signalen. En kan het lichaam dus niet iets opbouwen via fysieke training. Wanneer het achterbrein weer goed doorbloed is zullen de verkrampingen in de slagaders afnemen waardoor de spieren niet meer verzuurd raken. Tevens gaat het brein dan weer beter functioneren waardoor brainfog en wazig zien weer oplossen. En dan komt de energie weer terug in het lichaam, omdat je ook weer beter kunt slapen. Waarom kon Sven Kramer zolang presteren: hij kan super goed uitrusten. Dit leer je ook weer als je de doorstroming van je brein weer op orde hebt, en je na de inspanning lekker gaat uitrusten. Wanneer dit vertrouwen weer wat in je lijf komt kun je pas gaan denken aan wat training van je lichaam. Tot die tijd dus de Epiphora Methode toepassen: openen, draineren, ademen en uitrusten. Vervolgens dingen doen waar je weer zin aan krijgt, en dan als je weer moe wordt: weer openen, draineren, ademen uitrusten. Dit is wat de Epiphora Methode coach je kan leren. Wanneer de verschijnselen gaan afnemen kun je rustig aan gaan denken aan wat meer training.
De Epiphora Methode is ontwikkeld vanaf 2010 in de experimentele praktijk Personaltuning van fysio/hapto/ademtherapeut Hans Timmerman. De Epiphora Methode is een nieuw, sterk antwoord op vele vormen van complexe syndromen met als overeenkomst een niet aflatende Sympaticus Dominantie. Met name bij de diagnoses Fibromyalgie Syndroom, Post Commotioneel Syndroom, Aura-Migraine, ME/CVS, Whiplash Syndroom en vele vormen van SOLK kan de Epiphora Methode het verlossende antwoord zijn.
In samenwerking met onder andere de reumatologen E.N Griep en H. Griep-Wentink in Sneek is er een inzicht en behandelwijze ontstaan dat een doeltreffend antwoord blijkt te zijn op vele vormen van symptomen/aandoeningen die sterk gerelateerd zijn aan Sympatico Dominantie. In deze methode maken we de overgang van symptoom-denken naar systeem-denken.
De Sympaticus kan dermate in een eindstand staan, dat een ontspanningstechniek en goede inzet niet meer voldoende is om balans terug te winnen. Wanneer we ons in zo’n geval (machteloos) beperken tot symptoombenadering is er doorgaans geen behandelresultaat naar tevredenheid. We zullen iets anders moeten doen.
In Personal Tuning/Epiphora is ontdekt dat er veel factoren zijn die Sympatico-Dominantie uitlokken én sterk in stand houden, zoals voeding, alcoholgebruik, stress, verkeerd bewegen. Daarbij is ontdekt, dat met name een verminderde kwaliteit van de bloedstromingen in de hals-nek regio náár en úit het hoofd een slechte doorbloedingskwaliteit ín het brein kunnen veroorzaken. Dit kan een beslissende factor vormen bij het ontwikkelen van Sympaticus Dominante syndromen zoals FMS, ME/CVS, PCS, Whiplash Syndroom, Aura-Migraine, long covid en vele vormen van SOLK.
Onze hypothese is deze: alle processen in ons lichaam worden sterk beïnvloed door de doorbloedingskwaliteit ín ons brein. Bij het onderuitgaan van de doorbloedingskwaliteit in ons brein zal het lichaam áltijd reageren met een sterke Sympatische actie om een dreigend functieverlies (collapsdreiging) op te vangen. Een onmiddelijke vasoconstrictie in alle Arteriën treedt daarbij op de voorgrond. Wanneer dit over langere tijd gebeurt ontstaat op deze wijze met name het Fibromyalgie Syndroom. In het algemeen kan dit de hoofdoorzaak zijn van onverklaard uitblijvend herstel in vele vormen.
In onze zienswijze is er bij een stremming in het vertebro-basilaire systeem een grote kans op verminderde arteriële aanvoer naar het achterbrein.
Hierbij is de volgende logica van groot belang:
Wanneer de ‘Cirkel van Willis’ matig tot slecht is aangelegd (de Cirkel van Willis is de arteriële verbinding in het brein tussen het carotis-systeem en het vertebralis-systeem, die bij 65% van alle mensen een anatomische variatie vertoont), zijn delen van het achterbrein en middenbrein extreem afhankelijk van de aanvoer vanuit het vertebro-basilaire systeem. Wanneer dán na bijvoorbeeld een Whiplash, of houdingszwakte bij Hypermobiliteit, er een arterial flow daling ontstaat in dit vertebro-basilaire systeem, ontstaat er een nijpend bloedaanvoer tekort in het achterbrein en middenbrein. Dit leidt altijd en onmiddellijk een sterke Sympaticus activiteit.
Wanneer de cervicale arteriële stremming langer aanhoudt zien we een Sympaticus Dominantie ontstaan, met daarbij in dit geval de specifieke symptomen: craniale drukgevoel, pijnlijke hoofdhuid/haarwortels en wazig zien, verzuring in de spieren, sensitisaties en koude in het lijf. Wanneer deze situatie langer aanhoudt ontstaat er neuro-vegetatieve dysregulatie, met als eindresultaat bijvoorbeeld het Fibromyalgie Syndroom.
Op deze hypothese is ook het behandelplan gebaseerd: Wij doen niets aan symptoombestrijding, maar gaan de oorzaken van Sympaticus Dominantie oplossen. Doormiddel van 4 korte (binnen 2 minuten) mobilisaties iedere ochtend toe te passen, en houdingsprincipes door te zetten gedurende de dag, worden de Sacro-Iliale gewrichten, wervelkolom en hoofdhouding in de juiste functiestand geplaatst. Hierdoor worden onder andere de arteriële stremmingen in de cervicale wervelkolom opgelost en vindt er ook weer een goede veneus bloed- en lymfeafvoer plaats. Hierdoor is blijkbaar een groot deel van de doorbloedingsproblemen in het hoofd weer verholpen, aangezien we dan veelal al een fikse vasodilatie-ervaring waarnemen in de vorm van tintelingen en stromingen in de periferie. Vervolgens zetten we de Epiphora Ademtechiek in, die het overgebleven deel van de Sympaticus Dominantie doorbreekt.
De Epiphora Methode: In 15 minuten tijd in de ochtend bij het opstaan en ‘s avond met 10 minuten beoefening, in combinatie met goede aandacht voorde juiste beweeghouding, heffen we de Sympaticus Dominantie op. Vervolgens kan de persoon beginnen aan het herstelproces.
De cirkel van Willis of circulus arteriacus Willisi[5] is een vaatkring van slagaders die de hersenen van bloed voorzien.[6] De cirkel van Willis is vernoemd naar de Engelse arts Thomas Willis (1621-1675), die de vaatkring van slagaders en anastomosen ontdekte. De cirkel van Willis zorgt voor een netwerk van anastomosen in de bloedvoorziening van de hersenen. De cirkel werkt als een soort beveiligingsmechanisme. Indien namelijk een deel van de cirkel van Willis afgesloten raakt, bijvoorbeeld door atherosclerose, is de bloedvoorziening via de andere weg gewaarborgd.[6] De bloedvoorziening van de grote hersenen is hierdoor meestal voldoende om ischemie te voorkomen.
Bron: wikipedia
De Cirkel van Willis is de slagaderlijke (bloedaanvoer)verbinding in de hersenen tussen het voorste gedeelte van de hersenen en het midden- en achterdeel van ons brein. Hierdoor stroomt er doorgaans voldoende zuurstofrijk bloed door alle delen van de hersenen, zélfs als er één van de vier slagaders die bloed aanvoeren naar de hersenen te weinig bloed aanvoert. Deze Cirkel van Willis is bij 1/3 van alle mensen goed gebouwd, maar: bij 2/3 van alle mensen zitten er anomaliën in:
hij is dan een beetje anders dan normaal.
Maar het kan ook een grotere afwijking zijn die tot grote problemen kan leiden. Dat kan uitlopen tot een tekort van bloedaanvoer in delen van de hersenen in het midden- en achterhoofd. Als er vanuit de nekslagaders een verminderde bloedaanvoer is (bijvoorbeeld na een Whiplash, of houdingszwakte bij Hypermobiliteit, of na Covid) kan dit leiden tot te weinig bloedaanvoer in de midden en achterste hersenen.
Daarbij doet zich een bijzonder symptoom zich voor: een druk/trekgevoel boven op je hoofd, haarwortelpijn op de kruin, en wazig zien. 75% van alle 5000 mensen met de diagnose fibromyalgie syndroom, of auramigraine (flitsen, sterretjes zien) die Hans Timmerman, de grondlegger van de Epiphora Methode heeft behandeld herkennen dit symptoom bij aanvang van de training. De aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de thalamus kan in zo’n geval volledig afhankelijk zijn van de aanvoer vanuit de nekslagaders.
A new classification system for the anatomical variations of the human circle of Willis: A systematic review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13616
Altered Regional Cerebral Blood Flow in Chronic Whiplash Associated Disorders
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27444853/
https://healthhearty.com/insufficient-blood-supply-to-brain
The Geometry of the Circle of Willis Anatomical Variants as a Potential Cerebrovascular Risk Factor
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29484629/
Migraine with aura is associated with an incomplete circle of willis: results of a prospective observational study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23923042/
Basilar artery curvature is associated with migraine with aura in the Northern Manhattan Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34861637/
Anatomical variations of the circle of Willis and their prevalence, with a focus on the posterior communicating artery: A literature review and meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32713011/
A Comprehensive Study of the Anatomical Variations of the Circle of Willis in Adult Human Brains
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3879841/
Neuroanatomy, Circle of Willis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534861/
Orthostatic Symptoms and Reductions in Cerebral Blood Flow in Long-Haul COVID-19 Patients: Similarities with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778312/
Correlation Between the Integrity of the Circle of Willis and the Severity of Initial Noncardiac Cerebral Infarction and Clinical Prognosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998866/
Hypertension and Alzheimer’s disease: indirect effects through circle of Willis atherosclerosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7846096/