De Epiphora Methode

De Epiphora Methode

Een missende schakel bij onverklaard uitblijvend herstel

Deze combinatie van adem- en mobilisatietechnieken is ontdekt en ontwikkeld door fysiotherapeut / haptonoom Hans Timmerman. De methode heeft als belangrijkste doel: het herstellen van de doorbloeding van de nekslagader en drainage van de hersenen.

Onverklaard uitblijvend herstel?

Het menselijk lichaam is onder normale omstandigheden uitstekend in staat om zichzelf te genezen. In een gezond lichaam kan de doorbloeding van het brein echter flink verstoord raken. Dit zorgt voor een negatief effect op het autonome zenuwstelsel, onze automatische piloot raakt ontregeld en gaat verkeerde signalen afgeven. Dit is de ‘hoofd’ oorzaak van onverklaard uitblijvend herstel. 

Met de Epiphora Methode breng je de doorbloeding van je brein weer op orde, voer je de opgestapelde afvalstoffen af en breng je het natuurlijke herstelproces weer op gang. 

Heb jij onverklaard uitblijvend herstel en heb je daarbij een aantal van de bijzondere onderstaande verschijnselen? Dan is de methode mogelijk voor jou.

Wil je direct aan de slag? Boek dan je 1-1 afspraak fysiek of online.

Heb je één of meer van de volgende verschijnselen?

Drukgevoel op het hoofd

Hoofdhuid- of haarwortelpijn

Last van 
wazig zien

Overgevoelig voor licht en / of geluid

Verzuurde 
spieren

Koud
lijf

Prikkelbare 
darmen

Brain fog / aura migraine

Dan is de Epiphora Methode mogelijk iets voor jou!

Boek je plek in een workshop.
Leer en ervaar de oefening en kijk wat er gebeurt.

Hoe werkt een Epiphora 1-op-1 sessie?

Je ontvangt een intake formulier waarop je de intensiteit van je klachten kunt monitoren door de intensiteit aan het begin van de sessie te scoren en vervolgens nogmaals aan het eind van de sessie. 

Je ontvangt na afloop een link naar de instructievideo zodat je thuis de oefening kunt bekijken. 

De sessie duurt bij voldoende belastbaarheid ongeveer 2 uur waarin je de techniek aanleert

Je past de ademtechniek twee maal per dag toe, 15 minuten bij het opstaan, en 10 minuten bij het gaan slapen. Overdag pas je de goede beweeghouding toe, en naar behoefte pas je de methode vaker toe. Hiermee wordt de herstelkracht veel sterker en kan jouw herstelproces beginnen. 

Let op: na afloop van de workshop raad ik aan om een vervolgafspraak te maken bij een Epiphora coach dichtbij jou in de buurt of deel te nemen aan een vervolgsessie in Reutum voor gereduceerd tarief. 

Wil je weten of de Epiphora Methode voor jou kan werken? Doe de test!

Heb je last van onverklaard uitblijvend herstel en herken je de symptomen op deze pagina? Dan kan de Epiphora Methode mogelijk goed werken voor jou. Onderstaande test helpt je om dit vast te stellen. Let op: deze test is indicatief en geenszins een medische kwalificatie. Bij twijfel of vragen over de uitslag, neem even contact met ons op. 

Wat zeggen anderen?

M.A. Jansen
Juli 2022
Lees verder
8 juni j.l. heb ik thuis een epiphora-methode sessie mogen ‘meemaken’, omdat ik tot dan vaak al maanden duizelig, zonder aanleiding in elkaar zakte en daardoor erg onzeker was geworden. Epiphora methode: een hele ervaring. Een mooie ervaring. Zeker de moeite (en geld) zeker waard. Ben ontzettend blij dat ik de oefeningen heb geleerd. Sindsdien doe ik trouw minstens 2 keer elk dag deze oefeningen en ben (durf het bijna niet op te schrijven) niet meer duizelig geweest, veel actiever, veel zekerder. Oorsuizen is ook wat minder.
Vincent
Oktober 2022
Lees verder
Voor mij is de Epiphora Methode het verschil geweest tussen "Spoor 2" en/of afgekeurd worden, of weer versneld re-integreren in mijn eigen functie als docent. Ik ben namelijk heftig ziek geweest van Covid [Delta Variant] en inmiddels 12 maanden thuis met Long Covid. Tot 2 maanden terug bleven onduidelijke klachten over; het lichaam was onbetrouwbaar en stelde vaak teleur: flinke vermoeidheid, wazig zien, verward, druk op het hoofd, vaak hoofdpijn, maar ook evenwichtsstoornissen en het aansturen van ledematen lukte soms niet. Mensen beoordeelden mij als "vlak", afwezig en in de war. De fysiotherapeut heeft geprobeerd, in overleg met een psycholoog en hypnotherapie, tijdens oefeningen mij allerlei quizvragen te stellen (of Pim, Pam, Petten) om denken & doen te automatiseren. Het herstel verliep moeizaam; in kleine stapjes, en voor mijn gevoel bleef verder herstel uit. Na toepassing van deze methodiek merkte ik dezelfde dag het verschil en na drie dagen voelde ik mij als vanouds! Als een wonder. Uiteraard heb ik nog wel de beschadigingen door het virus aangericht, maar ik ben weer energiek, raak niet overprikkeld, mag nu weer autorijden en ga weer naar de sportschool. Mensen zien het direct aan mij; zijn verbaasd. Net als de ARBO-arts, en de dokters assistent. Ook de week na toepassing van de Epiphora Methodiek is de fysiotherapeut met mij tot het uiterste gegaan via een circuit training, maar ook met evenwicht oefeningen die ineens geen probleem meer zijn. De fysiotherapeut herkende mij niet meer terug. Het is een wonderlijk verhaal, voor mij een Halleluja-momentje, mij heeft het in ieder geval erg goed gedaan. Momenteel ben ik van Ademwinst ook de e-learning aan het volgen dat een goede tweede stap is om er nóg meer over te weten. Deze review klinkt onwerkelijk positief, maar is 100% de waarheid, er zijn geen relaties met Ademwinst. Waarom dan deze review? Ik zou iedere Post-Covid patiënt tekort doen, om deze informatie voor mezelf te houden. Dus alle eer voor Ademwinst!
Linda
September 2022
Lees verder
Ongeveer een maand geleden volgde ik de workshop bij jullie. In het begin kreeg ik wel nekpijn van de oefeningen, maar dit verdween binnen een paar dagen. Ik ben heel blij dat ik deze gedaan heb. Ik voel me helderder, kan meer prikkels aan en heb meer energie. Ik ben er nog lang niet, maar dit geeft wel een fijne boost. Ik heb m'n ergotherapeut zo enthousiast gemaakt dat ze binnenkort bij jullie aanschuift.
Rianne
Augustus 2022
Lees verder
Het gaat nog steeds heel goed met haar. Ze is afgelopen donderdag ochtend naar haar school geweest en heeft haar nieuwe klas ontmoet. Ze gaat nu rustig opbouwen en we gaan er van uit dat ze na de zomervakantie volledig naar school kan. We zijn zo blij dat dit haar gegund is. Ontzettend bedankt.
Ilse
September 2022
Lees verder
Na positieve ervaringen te hebben gelezen van anderen die een hersenschudding hadden dacht ik, baat het niet schaadt het niet. Het verhaal klonk logisch, dus ik schreef me in. Dat werd een online 1 op 1 sessie. Mijn voorkeur was live geweest. Ook nadat het even zoeken was in de verbinding mbt beeld en geluid. Maar het effect mocht er zijn! Het kostte 2 dagen om de oefeningen eigen te maken, want vooral de 10 stappen vraagt wel wat nadenken/oefening. Al snel kende ik ze uit mn hoofd. Na een dag of 3-4 reageerde ik heftig (klam, niet lekker, duizelig) en nadien ging ik met sprongen vooruit. Mn hersenmist is weg, restless legs ook, ik ben meer ontspannen en slaap weer normaal. Mega dankbaar voor Epiphora en zou het iedereen aanraden. Met een live sessie zou het voor mij 5 sterren zijn! Dat is heel persoonlijk, zou voor mij een nog fijnere beleving zijn. 4 sterren nu, voor het totale proces. Maar 5 voor Epiphora, de behandeling maar ook de uitleg van Steven. De filmpjes en tekst die je nadien krijgt en de laagdrempelige manier van contact.
Wilma D.
Mei 2022
Lees verder
Doordat ik de Epiphora methode bij Steven ben gaan doen, heb ik na 1 jaar aanmodderen na een hersenschudding, waarbij ik amper nog prikkels uit mijn omgeving aan kon, binnen 6 weken veel beter prikkels handelen en heb ik mijn leven weer terug. Goede uitleg en begeleiding van Steven gehad. De oefeningen doe ik nog steeds elke dag. Heel erg dankbaar voor de Epiphora methode.
Ans
Juni 2022
Lees verder
Op 8 juni j.l. heb ik via een 1 op 1 sessie thuis kennis gemaakt met de Epiphora Methode (op advies van mijn fysiotherapeute, ik ademde totaal verkeerd!). Op dat moment zat ik al ruim anderhalf jaar zeer slecht in mijn vel, mede door de corona-maatregelen. Was vaak duizelig, zakte soms zomaar in elkaar (geen controle over mijn eigen lichaam), vaak zeer emotioneel, last van oorsuizen, daardoor slechthorend rechts, kon slecht tegen harde geluiden of mensen om me heen. Hierdoor werd ik heel erg onzeker, voelde me eenzaam. Durfde bijna niets meer, terwijl ik eerder een zeer sociaal leven had, was zeer actief. Allerlei medische onderzoeken gehad, naar een psycholoog: kwam niets uit, niets hielp. Sinds 8 juni doe ik dus nu elke ochtend en avond de 10 oefeningen en ik voel mee weer goed.: pas weer op mijn kleinkinderen, sport, ga naar concerten/feestjes. Het oorsuizen is minder heftig, ben nog niet weer duizelig geweest en ik rij weer auto en fiets veel. De Epiphora methode heeft mij, (een vrouw van 75 jaar), goed gedaan. Dankjewel Steven Zwerink
Linda
Juli 2022
Lees verder
Genezen in twee weken! need I say more ... ik had altijd pijn, was na heel voorzichtig sporten weken moe met nog meer pijn. Ook zonder sporten onverklaarbare spierpijn en moeheid. Na de hele fijne, duidelijke online training van Steven ben ik 2x p.d. de oefeningen gaan doen. Ik had ze heel snel door. Ik begon me algauw energieker te voelen met steeds minder pijn. Na twee weken voorzichtig begonnen met sporten en na een maand steeds meer geprobeerd te sporten. Ik kan weer sporten! Gewoon, zoals het hoort. Ik ben er weer, sta weer op de kaart!! Dank je wel Steven en Epiphora, ik heb weer een leven
Deva
Juli 2022
Lees verder
Gelijk voelde ik het enorme belang van deze methode. Gedurende mijn leven (ruim 50 jaar) kamp ik met de gevolgen van whiplash en niet aangeboren hersenletsel. Ik zocht (en vond soms kortdurend) verlichting van hoofdpijn, nek/schouder klachten. Stretchen van de nek hielp wel, maar vaak (te) kort. De sessie met Steven heeft me zeker geholpen! Dagelijks volg ik het programma en de pijnen zijn minder aan het worden. Dank je wel Steven, Dank je wel Hans!
José
Augustus 2022
Lees verder
Ik heb in augustus bij Steven de epiphora methode workshop 1-1 sessie gevolgd. Steven geeft heldere uitleg over wat is Epiphora, duidelijke instructies en begeleiding tijdens het aan leren van de Epihora methode. Steven heeft een rustige uitstraling, geduld en een prettige stem om te volgen tijdens de instructies. Tijdens de sessie kreeg ik warme handen, ogen werden vochtiger. Gelijk na de sessie was ik veel aan het geeuwen, mijn lichaam heel ontspannen. Nu na drie maanden, doe ik de epiphora nog steeds 2 x daags. Ik heb er veel baat bij, ik kan wat meer prikkels aan, ervaar veel meer rust in mijn hoofd, meer ontspannen lichaam. Echt een aanrader!
André
Augustus 2022
Lees verder
De epiphora methode is voor mij een enorme aanvulling in mijn herstel na een zware hersenschudding. Vanaf dag 1 verbetering en door de oefeningen dagelijks te doen blijf ik in balans en maak ik nog steeds stappen vooruit. Bedankt Steven
Sylvia
December 2022
Lees verder
De onlinesessie is goed te volgen. Zeer geduldige en rustgevende man, die alles goed uitlegt. Totaal geen stress ervaren. Epiphora is voor mij een brug te ver gezien ik rugproblemen heb. Maar de Flush is goed te doen voor mij. Geeft duidelijke voelbare ontspanning. Wel moet ik het elke dag doen voor het voelen van resultaat. Ik hoop dat langzaam uit te breiden naar de volledige epiphoramethode.
Vorige
Volgende

Mijn verhaal

In 2018 kwam ik na een aanrijding in een negatieve spiraal terecht: mijn lijf herstelde niet meer. Na een zoektocht van zes maanden kwam ik in contact met de grondlegger van de Epiphora methode Hans en dit veranderde alles.

Ik leerde alles over de Cirkel van Willis en hoe het kwam dat mijn herstel uitbleef. Het regelmatig uitvoeren van de Epiphora oefening zorgde ervoor dat mijn harde schijf weer opnieuw opstartte en de klachten verdwenen. Nu ben ik zelf Epiphora instructeur en coach en help ik om de kennis van Epiphora verder te verspreiden. Bekijk de video over mijn (adem)reis tot nu toe.

Video afspelen

Veel gestelde vragen

Long covid is een verschijnsel dat optreedt na een doorgemaakte Covid besmetting. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten na een tijdje, maar er zijn ook mensen die de vermoeidheid niet kwijt raken en met name ook erg verzuurd raken in hun spieren. Verder komen er veel verschijnselen bij voor die erg veel overeenkomen met het Chronisch Vermoeidheid Syndroom en Fibromyalgie Syndroom.

In de visie van Epiphora Methode zien we deze verschijnselen vaker optreden als gevolg van een verstoorde bloedcirculatie in delen van ons brein. Vaak is er voordat er de Covid besmetting was al sprake van bijvoorbeeld hoofdpijn, aura-migraine, burn out periodes, of in de familie veel Fibromyalgie of CVS. Of dat mensen over-actief waren omdat stilzitten niet lukt, wat kan veroorzaakt worden door een lichte stremming in de nekslagaders wanneer je even stil zit. Al deze verschijnselen zijn verklaarbaar binnen onze hypothese: een matig aangelegde Cirkel van Willis kan niet goedmaken wat het brein tekort komt als er niet voldoende bloed wordt aangevoerd vanuit de nekslagaders. Het is een kluwen van factoren, waarbij je grote onmacht ervaart, en ook een soort van onzekerheid of paniek: het lichaam is niet meer betrouwbaar in de signalen die het geeft, waarbij het vertrouwen grotendeels verloren gaat. Al bij al is het een traumatische ervaring, die specifieke aandacht verlangt bij het herstel.

Wat kun je doen?

Wij leren mensen met long covid om éérst te zorgen dat de bloedcirculatie in het brein weer normaal wordt. Pas dán kun je weer gaan ‘luisteren naar je lijf’ en afwisselend iets gaan doen en dan weer uitrusten. Zolang het brein niet goed doorbloed is raakt het lichaam van slag en is niet betrouwbaar op de signalen. En kan het lichaam dus niet iets opbouwen via fysieke training. Wanneer het achterbrein weer goed doorbloed is zullen de verkrampingen in de slagaders afnemen waardoor de spieren niet meer verzuurd raken. Tevens gaat het brein dan weer beter functioneren waardoor brainfog en wazig zien weer oplossen. En dan komt de energie weer terug in het lichaam, omdat je ook weer beter kunt slapen. Waarom kon Sven Kramer zolang presteren: hij kan super goed uitrusten. Dit leer je ook weer als je de doorstroming van je brein weer op orde hebt, en je na de inspanning lekker gaat uitrusten. Wanneer dit vertrouwen weer wat in je lijf komt kun je pas gaan denken aan wat training van je lichaam. Tot die tijd dus de Epiphora Methode toepassen: openen, draineren, ademen en uitrusten. Vervolgens dingen doen waar je weer zin aan krijgt, en dan als je weer moe wordt: weer openen, draineren, ademen uitrusten. Dit is wat de Epiphora Methode coach je kan leren. Wanneer de verschijnselen gaan afnemen kun je rustig aan gaan denken aan wat meer training.

De Epiphora Methode is ontwikkeld vanaf 2010 in de experimentele praktijk Personaltuning van fysio/hapto/ademtherapeut Hans Timmerman. De Epiphora Methode is een nieuw, sterk antwoord op vele vormen van complexe syndromen met als overeenkomst een niet aflatende Sympaticus Dominantie. Met name bij de diagnoses Fibromyalgie Syndroom, Post Commotioneel Syndroom, Aura-Migraine, ME/CVS, Whiplash Syndroom en vele vormen van SOLK kan de Epiphora Methode het verlossende antwoord zijn.

In samenwerking met onder andere de reumatologen E.N Griep en H. Griep-Wentink in Sneek is er een inzicht en behandelwijze ontstaan dat een doeltreffend antwoord blijkt te zijn op vele vormen van symptomen/aandoeningen die sterk gerelateerd zijn aan Sympatico Dominantie. In deze methode maken we de overgang van symptoom-denken naar systeem-denken.

De Sympaticus kan dermate in een eindstand staan, dat een ontspanningstechniek en goede inzet niet meer voldoende is om balans terug te winnen. Wanneer we ons in zo’n geval (machteloos) beperken tot symptoombenadering is er doorgaans geen behandelresultaat naar tevredenheid. We zullen iets anders moeten doen.

In Personal Tuning/Epiphora is ontdekt dat er veel factoren zijn die Sympatico-Dominantie uitlokken én sterk in stand houden, zoals voeding, alcoholgebruik, stress, verkeerd bewegen. Daarbij is ontdekt, dat met name een verminderde kwaliteit van de bloedstromingen in de hals-nek regio náár en úit het hoofd een slechte doorbloedingskwaliteit ín het brein kunnen veroorzaken. Dit kan een beslissende factor vormen bij het ontwikkelen van Sympaticus Dominante syndromen zoals FMS, ME/CVS, PCS, Whiplash Syndroom, Aura-Migraine, long covid en vele vormen van SOLK.

Onze hypothese is deze: alle processen in ons lichaam worden sterk beïnvloed door de doorbloedingskwaliteit ín ons brein. Bij het onderuitgaan van de doorbloedingskwaliteit in ons brein zal het lichaam áltijd reageren met een sterke Sympatische actie om een dreigend functieverlies (collapsdreiging) op te vangen. Een onmiddelijke vasoconstrictie in alle Arteriën treedt daarbij op de voorgrond. Wanneer dit over langere tijd gebeurt ontstaat op deze wijze met name het Fibromyalgie Syndroom. In het algemeen kan dit de hoofdoorzaak zijn van onverklaard uitblijvend herstel in vele vormen.

In onze zienswijze is er bij een stremming in het vertebro-basilaire systeem een grote kans op verminderde arteriële aanvoer naar het achterbrein.

Hierbij is de volgende logica van groot belang:
Wanneer de ‘Cirkel van Willis’ matig tot slecht is aangelegd (de Cirkel van Willis is de arteriële verbinding in het brein tussen het carotis-systeem en het vertebralis-systeem, die bij 65% van alle mensen een anatomische variatie vertoont), zijn delen van het achterbrein en middenbrein extreem afhankelijk van de aanvoer vanuit het vertebro-basilaire systeem. Wanneer dán na bijvoorbeeld een Whiplash, of houdingszwakte bij Hypermobiliteit, er een arterial flow daling ontstaat in dit vertebro-basilaire systeem, ontstaat er een nijpend bloedaanvoer tekort in het achterbrein en middenbrein. Dit leidt altijd en onmiddellijk een sterke Sympaticus activiteit.

Wanneer de cervicale arteriële stremming langer aanhoudt zien we een Sympaticus Dominantie ontstaan, met daarbij in dit geval de specifieke symptomen: craniale drukgevoel, pijnlijke hoofdhuid/haarwortels en wazig zien, verzuring in de spieren, sensitisaties en koude in het lijf. Wanneer deze situatie langer aanhoudt ontstaat er neuro-vegetatieve dysregulatie, met als eindresultaat bijvoorbeeld het Fibromyalgie Syndroom.

Op deze hypothese is ook het behandelplan gebaseerd: Wij doen niets aan symptoombestrijding, maar gaan de oorzaken van Sympaticus Dominantie oplossen. Doormiddel van 4 korte (binnen 2 minuten) mobilisaties iedere ochtend toe te passen, en houdingsprincipes door te zetten gedurende de dag, worden de Sacro-Iliale gewrichten, wervelkolom en hoofdhouding in de juiste functiestand geplaatst. Hierdoor worden onder andere de arteriële stremmingen in de cervicale wervelkolom opgelost en vindt er ook weer een goede veneus bloed- en lymfeafvoer plaats. Hierdoor is blijkbaar een groot deel van de doorbloedingsproblemen in het hoofd weer verholpen, aangezien we dan veelal al een fikse vasodilatie-ervaring waarnemen in de vorm van tintelingen en stromingen in de periferie. Vervolgens zetten we de Epiphora Ademtechiek in, die het overgebleven deel van de Sympaticus Dominantie doorbreekt.

De Epiphora Methode: In 15 minuten tijd in de ochtend bij het opstaan en ‘s avond met 10 minuten beoefening, in combinatie met goede aandacht voorde juiste beweeghouding, heffen we de Sympaticus Dominantie op. Vervolgens kan de persoon beginnen aan het herstelproces.

De cirkel van Willis of circulus arteriacus Willisi[5] is een vaatkring van slagaders die de hersenen van bloed voorzien.[6] De cirkel van Willis is vernoemd naar de Engelse arts Thomas Willis (1621-1675), die de vaatkring van slagaders en anastomosen ontdekte. De cirkel van Willis zorgt voor een netwerk van anastomosen in de bloedvoorziening van de hersenen. De cirkel werkt als een soort beveiligingsmechanisme. Indien namelijk een deel van de cirkel van Willis afgesloten raakt, bijvoorbeeld door atherosclerose, is de bloedvoorziening via de andere weg gewaarborgd.[6] De bloedvoorziening van de grote hersenen is hierdoor meestal voldoende om ischemie te voorkomen.

Bron: wikipedia

 

De Cirkel van Willis is de slagaderlijke (bloedaanvoer)verbinding in de hersenen tussen het voorste gedeelte van de hersenen en het midden- en achterdeel van ons brein. Hierdoor stroomt er doorgaans voldoende zuurstofrijk bloed door alle delen van de hersenen, zélfs als er één van de vier slagaders die bloed aanvoeren naar de hersenen te weinig bloed aanvoert. Deze Cirkel van Willis is bij 1/3 van alle mensen goed gebouwd, maar: bij 2/3 van alle mensen zitten er anomaliën in:
hij is dan een beetje anders dan normaal.

Maar het kan ook een grotere afwijking zijn die tot grote problemen kan leiden. Dat kan uitlopen tot een tekort van bloedaanvoer in delen van de hersenen in het midden- en achterhoofd. Als er vanuit de nekslagaders een verminderde bloedaanvoer is (bijvoorbeeld na een Whiplash, of houdingszwakte bij Hypermobiliteit, of na Covid) kan dit leiden tot te weinig bloedaanvoer in de midden en achterste hersenen.

Daarbij doet zich een bijzonder symptoom zich voor: een druk/trekgevoel boven op je hoofd, haarwortelpijn op de kruin, en wazig zien. 75% van alle 5000 mensen met de diagnose fibromyalgie syndroom, of auramigraine (flitsen, sterretjes zien) die Hans Timmerman, de grondlegger van de Epiphora Methode heeft behandeld herkennen dit symptoom bij aanvang van de training. De aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de thalamus kan in zo’n geval volledig afhankelijk zijn van de aanvoer vanuit de nekslagaders.

A new classification system for the anatomical variations of the human circle of Willis: A systematic review https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joa.13616

Altered Regional Cerebral Blood Flow in Chronic Whiplash Associated Disorders
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27444853/

https://healthhearty.com/insufficient-blood-supply-to-brain

The Geometry of the Circle of Willis Anatomical Variants as a Potential Cerebrovascular Risk Factor
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29484629/

Migraine with aura is associated with an incomplete circle of willis: results of a prospective observational study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23923042/

Basilar artery curvature is associated with migraine with aura in the Northern Manhattan Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34861637/

Anatomical variations of the circle of Willis and their prevalence, with a focus on the posterior communicating artery: A literature review and meta-analysis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32713011/

A Comprehensive Study of the Anatomical Variations of the Circle of Willis in Adult Human Brains
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3879841/

Neuroanatomy, Circle of Willis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534861/

Orthostatic Symptoms and Reductions in Cerebral Blood Flow in Long-Haul COVID-19 Patients: Similarities with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778312/

Correlation Between the Integrity of the Circle of Willis and the Severity of Initial Noncardiac Cerebral Infarction and Clinical Prognosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998866/

Hypertension and Alzheimer’s disease: indirect effects through circle of Willis atherosclerosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7846096/