het beste van twee werelden: je stress onder controle en je immuunsysteem een boost

IJSBAD + ADEMHALING

Leer in een privé sessie alles over de kracht van kou en ademhaling. 

Aantal deelnemers: min 3 – max 8
Kosten p.p.: €189,-
Duur: 2-3 uur

Vind rust, controle en kracht door kou en ademhaling

Lange tijd werd gedacht dat het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel niet bewust te beïnvloeden zijn. Onderzoekers Kox en hoogleraar Experimentele Intensive Care geneeskunde Peter Pickkers ontdekten dat dat met bepaalde technieken, die Wim Hof gebruikt, wel mogelijk is. Blootstelling aan kou in combinatie met de juiste ademhaling kan een helende werken hebben en het immuunsysteem versterken. Graag laat ik mensen op ongevaarlijke manier kennis maken met de kracht van kou.

 

 

Wat gaan we doen?

Je maakt eerst kennis met de wonderlijke wereld van ademhalen. Ik leer je een aantal ademtechnieken en deel essentiële theorie die ze je eigenlijk op school hadden moeten leren. Vervolgens ga je zelf na een paar korte oefeningen het koude water in. Tot je nek sta of zit je een aantal minuten in het ijskoude water. Je leert om je adem te gebruiken om de stress en de tijdelijke pijn te accepteren.

 

 

Waarom zou je dit doen??

De gezonde effecten van ademhaling kou zijn nagenoeg onbekend. Iedereen denkt dat je in de winter dik gekleed moet gaan en dat ademen nou een keer vanzelf gaat. We zijn het ontwend om ons lichaam bloot te stellen aan kou. Hierdoor zwakt ons immuunsysteem af en zijn we vaker ziek dan nodig is en onnodig bang voor de koud. We blijven binnen en kleden ons te dik aan.

Met deze dip wil ik je laten zien dat kou juist kan helen, versterken, verscherpen en verjongen. Door jezelf in het koude water te plaatsen train je al je bloedvaten, je immuunsysteem en je reactie op stress. Deelnemers ervaren nieuwe kracht, meer energie en slapen beter.

Alleen of met en groep vrienden of collega's
Manon
Lees verder
Ik begin de kou steeds meer te waarderen. ❄️ Het fijnste is dat ik het minder koud hebt. Eerder met deze temperaturen stond het kippenvel de hele dag straks op mijn armen maar daar heb ik nu geen last van. Heel fijn!! 👌
Eveline
Lees verder
Zeker een minuut mijn hele lichaam onder de koude douche gestaan. Echt poepie simpel. Was heerlijk! #trots

Sinds 2019 neem ik mensen mensen mee in de magische wereld van kou en ademhaling. Zoals je op de foto’s hiernaast ziet experimenteer met kou. Zo liep ik midden in de winter een halve marathon in korte broek en zonder shirt voor het goede doel, trotseerde ik in dezelfde stijl een ware sneeuwstorm en ga ik zelf minsten twee keer per week het koude water in. 

 

Ga je een keer met mee? Ik beloof je een unieke ervaring! Gebruik onderstaande knop om me te mailen en je wensen, vragen of angsten door te geven en dan maak ik een op maat gemaakt plan voor je. 

 

Groet,

 

 

Steven

 

10 grote voordelen van kou / cryotherapie

Het vrijwillig blootstellen aan kou om te profiteren van de gezondheidsvoordelen ervan, wordt ook wel cryotherapie genoemd. Cryo is Grieks voor ijs, vorst of koude. Hieronder vind je een aantal, veelal onbekende, positieve effecten van koutherapie oftwel cryotherapie. Hieronder vind je tien grote voordelen van kou maar de lijst gaat nog wel even verder..

Blootstelling aan kou kan zorgen voor toename van adiponectine in het lichaam. Dit is een aminozuur dat ontstekingen kan tegengaan (1). Een andere studie stelde vast dat sporten in de kou acute ontstekingsreacties kan laten dalen (2). De studie vermeldt wel dat dit voordeel vooral geldt bij een korte blootstelling aan kou, want overmatige blootstelling aan kou kan ontstekingen juist aanjagen. De dosis is hiervoor bepalend.

Studies hebben aangetoond dat koude-blootstelling het aantal natuurlijke killercellen kan verhogen (3). De mate van activiteit van deze cellen neemt in veel gevallen toe. De verhoogde activiteit van het immuunsysteem is mogelijk het gevolg van de verhoogde adrenalinegehaltes. De Traditionele Chinese Geneeskunde maakt melding van het feit dat blootstelling aan koud water het immuunsysteem kan stimuleren. Ook moderne wetenschappers waren er al achter dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt door wisselbaden of een saunagang die eindigt met een koud dompelbad (4).

Een studie stelde vast dat regelmatig zwemmen in ijswater ervoor kan zorgen dat de hoeveelheid glutathion in het lichaam stijgt (5). Glutathion is een lichaamseigen antioxidant die helpt bij het ontgiften. Daarnaast kan cryotherapie ook zorgen voor toename van nog andere antioxidanten, waardoor vrije radicalen beter worden weggevangen (6).

Zoals reeds beschreven kan blootstelling aan koude temperaturen het adiponectinegehalte verhogen. Uit een studie is gebleken dat het adiponectinegehalte na blootstelling aan koude met zelfs met 70% kan toenemen (78). Dit is belangrijk omdat het adiponectine-eiwit ook betrokken is bij de bloedglucoseregulatie, waardoor de kans op insulineresistentie kan dalen. Blootstelling aan kou kan de reactie van het lichaam op insuline verbeteren, waardoor glucose sneller uit het bloed kan worden verwijderd (9). Een koud bad is een van de snelste manieren om de bloedglucose te verlagen en de insulinegevoeligheid te verhogen.

O.a. Door koud na te douchen worden er in het lichaam tal van natuurlijke antioxidanten aangemaakt die veroudering tegengaan. Vooral de krachtige lichaamseigen antioxidanten glutathion (GSH), superoxide dismutase (SOD) en glutathion peroxidase (GPx) zijn bij winterzwemmers en kouddouchers in veel hogere mate aanwezig dan bij hen die dat niet doen (10).

Het regelmatig koud douchen kan je mogelijk van je depressie afhelpen (11). Tweemaal daags een koude douche van 20 graden of lager kan zonder bijwerkingen je humeur positief beïnvloeden. Het beste is wel om dan 2 tot 3 minuten onder de straal te staan. De onderzoekers vermoeden dat de hersenen door de koudesensoren in de huid zo veel elektrische signalen ontvangen, dat dit een reset geeft van het brein. Ook worden er meer endorfines (natuurlijke pijnstillers) in het bloed gemeten doordat het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt.

Wetenschappers hebben ontdekt dat koud douchen het urinezuur in het bloed behoorlijk kan verlagen (12). Urinezuur kan in de gewrichten kristalliseren met gewrichtsklachten als gevolg. Cryotherapie kan pijn verminderen door het tegengaan van ontstekingen, het verbeteren van het antioxidant-evenwicht en het verhogen van de bèta-endorfines (13).

Koudetherapie is niet alleen in staat om huidontstekingen tegen te gaan, het kan ook uitdroging van de huid verminderen (14). Volgens de onderzoekers was dit effect bij vrouwen nog sterker waarneembaar dan bij mannen.

Veel mensen hebben last van een ‘piep in de oren’. Volgens onderzoek kan cryotherapie bij veel mensen tinnitus laten verminderen (15). Dit werkt zo goed dat bij sommige deelnemers aan het onderzoek de klachten volledig verdwenen waren.

Bij mensen komt zowel wit als bruin vet voor. Het witte vet wordt door het lichaam gebruikt om vet voor langere tijd op te slaan, terwijl bruin vet actief wordt benut als energiebron. Bruin vet wordt dan ook gebruikt om het lichaam warm te houden (16). Regelmatige blootstelling aan kou kan volgens onderzoek het systeem van bruin vet activeren, met een verhoogde calorieverbranding als gevolg (17)

Boek nu jou gekozen pakketOntdek de verborgen kracht van ademhalen

Even je kennis testen!Klik naast de quiz als je niet mee wilt doen..

Hoeveel weet jij over ademhalen?

Beantwoord een paar simpele vragen en kijk hoeveel jij weet over ademhalen.