whiplash

Hoe een ademhalingsoefening mijn whiplash klachten wegnam

Hoe kwam ik dan aan die whiplash? Ik zit in een ambulance en kijk door de achterruit over auto’s die, net als wij, in de file staan. Ik ben opgelucht, de sirene is niet aan dus het zal wel niet heel ernstig zijn. Hoe ik hier gekomen ben? Ik heb geen idee. Langzaam kijk ik eens om heen. Mijn armen zijn bebloed en mijn shirt gescheurd. Mijn nek doet pijn, mijn helm ligt in twee stukken naast me en mijn hoofd voelt gek. Ik zie mijn telefoon liggen en bel mijn vrouw. Ik vertel haar hoe ik erbij zit en dat ik me niet kan herinneren hoe ik hier gekomen ben maar dat ze zich geen zorgen hoeft te maken want ik kan al mijn ledematen nog bewegen. Ze zegt: ‘schat, ik maak me wel een beetje zorgen want dit is al de derde keer dat je me belt me exact dit zelfde verhaal’. Nu schrik ik. Die eerste twee keer kan ik me niet herinneren. Net zoals dat ik niet weet waarom ik ik hier eigenlijk zit.

 

Ik vraag het aan de zuster die in de ambulance naast me zit. Ik heb een ongeluk gehad zegt ze. Van achter aangereden door een bestelbusje en de spiegel heeft mij midden op mijn rug geraakt en van de fiets geslingerd. Gelukkig kan ik het navertellen want op de weg waar ik fietste zijn weleens naardere ongelukken gebeurd. In het ziekenhuis wordt ik door een MRI gehaald, moet een nachtje blijven en de volgende ochtend mag ik met wat ibuprofen en een vitamine-b cocktail weer naar huis. Diagnose? Whiplash en een zware hersenschudding.

 

Waarom kan ik geen Engels meer??

Eenmaal thuis begin ik met de belangrijkste zaken eerst: de fiets moet gerepareerd en er moeten nieuwe kleren komen. Over drie weken doe ik mee aan een Ironman wedstrijd dus dat moet geregeld worden. Na een paar dagen merk ik echter dat ik me niet meer zo goed kan concentreren. Ik kan geen fel licht meer verdragen, ik slaap niet goed en ik word kribbig. Ik besluit dat massage en behandeling van mijn nek belangrijk zijn. Eenmaal aangekomen bij de Amerikaanse massagetherapeute kom ik erachter dat ik amper Engels met haar kan praten. Ik begin enorm te zweten en zeg een paar domme dingen in het Engels. Ze behandelt mijn nek maar ik kom een uur later met verschrikte ogen thuis. Waarom kan ik geen Engels meer?
In de weken en maanden die volgen merk ik nog meer zaken aan mijn geheugen, mijn ogen en mijn concentratievermogen. Ik snap er niks van: ik ken genoeg mensen die hard vallen en een hersenschudding hebben of een whiplash en niet deze klachten hebben, hoe kan dat toch? En wat ik ook probeer (rust, manueel therapeut, fysiotherapie, accupunctuur, chiropractor), niks lijkt echt te helpen. Alles helpt om het dragelijk te houden maar ik blijf vechten. Totdat ik uit diverse hoeken het dringende advies krijg om toch echt eens bij ‘Hans’ langs te gaan. Hans wordt aan mij gepresenteerd als een ademspecialist met veel kennis over reuma en fibromyalgie. Dat heb ik toch niet?? En ik heb al helemaal niks met ademhalingsoefeningen. Nadat een derde vriend mij uit het niets ook eens aanraad om naar Hans te gaan besluit ik het te doen. Baat het niet schaadt het niet, toch?

 

Ik zit bij Hans in de kamer en een van de eerste dingen die hij doet is mij even over mijn achterhoofd aaien, ik krimp ineen. ‘Ah’ zegt hij ‘ik zie het al’. Hij vertelt mij allemaal complexe dingen die ik niet kan onthouden want mijn geheugen doet het nog steeds niet goed. Tegenwoordig weet ik dat de reden dat ik zoveel extra klachten had te maken heeft met mijn zogeheten Cirkel van Willis. Voor degenen van jullie die niet weten wat de cirkel van Willis is, en dat is bijna iedereen gok ik, zal ik het even kort en lekentaal uitleggen want dit is een belangrijk onderdeel. Zeker als je whiplash, reuma of fibromyalgie klachten hebt.

 

De cirkel van Willis

De cirkel van Willis is een aderstructuur in onze hersenen die ervoor zorgen dat alles goed doorbloed blijft. Als je bijvoorbeeld door een ongeluk (whiplash) of doordat je hypermobiel bent twee van de vier slagadres in je nek (deels) afsluiten, dan is er gelukkig de Cirkel van Willis om te zorgen dat de bloedtoevoer naar de hersenen niet stagneert. Er bestaat echter een grote variatie in de anatomie van de cirkel van Willis. Een volledige ontwikkelde cirkel met alle gangbare verbindingen met slagaders blijkt niet veel voor te komen. Bij een onderzoek bij 1413 personen werd ontdekt dat slechts in 34,5% van de gevallen de bloedvaten volledig aangelegd zijn. Kortom: bij 65,5% werkt de cirkel van Willis niet correct! Dit is waarschijnlijk ook bij mij en vele anderen het geval. En als dan je achterste slagadres afgekneld raken komt er een hele reeks aan klachten naar boven waaronder wazig zien, concentratieproblemen, een hoofd dat prikkelbaar is aan de achterkant, etc. In dit geval kun je dan masseren, prikken of oefenen tot je een ons weegt maar als er niet voldoende zuurstofrijk bloed naar dat deel van de hersenen kan vloeien dan blijven de klachten bestaan. Hierdoor ‘hangen’ patiënten vast in een soort constante ‘fight or flight’ reactie.

 

De oplossing? Ademen met de kraan open

De ademtechniek die Hans gebruikt, de zogeheten Epihora ademtechniek, is er dan ook op gericht om middels mobilisatie en activatie van nek en wervelkolom gecombineerd met actieve ademhaling de bloedstroom weer op gang te brengen. Hierdoor komt er zuurstof in het deel van de hersenen dat al langere tijd een zuurstof tekort heeft. En dit kan best een heftige reactie bij de patiënt geven. En laat dit nou net zijn wat ik ervoer. Na nog geen tien minuten de oefening gedaan te hebben stond ik op van de behandeltafel en voelde ik het verschil: mijn interne harde schijf was weer aangegaan! Daar waar ik voor de oefening nog mijn best moest doen om het verhaal van Hans op te slaan en te begrijpen lukt dat ineens weer. In de auto op weg naar huis merkte ik dat autorijden weer een automatisme was terwijl ik, nog geen uur eerde, mijn volle concentratie erbij nodig had. Ik kon het bijna niet geloven.

 

In de weken die volgden bleef ik trouw de oefeningen doen. Iedere ochtend en iedere avond even ‘puffen’ zo noemde ik het. En iedere dag merkte ik dat ik meer en meer terugkreeg van mijn oude ik. Energie ging weer stromen. Mijn geheugen en mijn slaap verbeterden. En ook mijn gevoel voor Engels kwam weer terug. Ondertussen was ook mijn vrouw aangehaakt bij de oefening, eerst uit nieuwsgierigheid en later omdat ze merkte dat het haar hielp bij de vermoeidheid die hoorde bij een jonge baby voeden en verzorgen tijdens gebroken nachten. Als dit ons al zo hielp, dan zouden hier vast meer mensen bij gebaat zijn. Zeker omdat wij veel mensen in onze trainingen krijgen die met burn-out verschijnselen kampen en een burn-out gehad hebben/ Ik besloot om bij Hans in de leer te gaan en me de theorie achter de oefening eigen te maken.

 

Meer weten over de oefening die mijn whiplash klachten wegnam?

In een aantal weken leerde ik de belangrijkste ins en outs om zelf ook met mensen aan de slag te kunnen gaan. En sindsdien heeft het pad en de kracht van ademhaling mij gegrepen en niet meer losgelaten. Op deze site vind je genoeg informatie over de verschillende methodes die er zijn maar de Epiphora methode is toch echt de meest krachtige als het aankomt op whiplash en aanverwante klachten. Wil je meer weten over deze methode? Dan leg ik je deze graag uit. De oefening is te complex en ook te intens om zomaar in je eentje uit te voeren en moet, zeker de eerste keer, onder begeleiding van een gecertificeerde trainer gedaan worden. Ik help je graag en ook Hans behandelt nog af en toe patiënten. Wil je een afspraak maken? Kijk dan op de site van Hans of stuur mij een bericht, ik kom graag bij je langs om je verder te helpen.

Heb je zin om meer te leren over je ademhaling? Dit kan! De komende tijd staan er verschillende activiteiten voor professionals, particulieren en ademcoaches op de planning.