16 januari 2020 | 21,1 km | in korte broek en zonder shirt | Voor het goede doel

De Cold4Cure Run is een feit! Zie onderstaande video voor een samenvatting!

Wat hebben we gedaan?

Een halve marathon in de winterkou in alleen een korte broek

In deze tijd waarin ons immuunsysteem en onze stressbestendigheid flink getest worden, creëeren we met deze unieke race bewustwording voor de helende werking van kou en de kracht van onze ademhaling. We zamelden geld in om deze kennis nog verder te verspreiden.

 

 

Wat hebben we gedaan?

We liepen midden in de winter een halve marathon gekleed in slechts een korte broek en schoenen (vrouwen met een topje) vanaf nu Subz(h)eroes genaamd. Bij deze race stond niet de snelheid maar het trotseren van de kou en daadwerkelijk finishen onder deze bijzondere omstandigheden centraal.

 

Waarom deden we dit?

De gezonde effecten van kou zijn nagenoeg onbekend. Iedereen denkt dat je in de winter dik gekleed moet gaan. We zijn het ontwend om ons lichaam bloot te stellen aan kou. Hierdoor zwakt ons immuunsysteem af en zijn we vaker ziek dan nodig is en onnodig bang voor de koud. We blijven binnen en kleden ons te dik aan. Met deze race wilden we laten zien dat kou juist kan helen, versterken, verscherpen en verjongen.

 

Waar gaat de opbrengst naar toe?

Met het geld dat we ophalen ondersteunen we onderzoek naar de helende kracht van kou. Ziektes als auto-immuunziektes, ziekte van  crohn, reuma en hart- en vaatziekten kunnen veel voordeel hebben (pijn verlaging, medicatie vermindering en zelfs volledige genezing) van de kou maar door gebrek aan wetenschappelijk onderzoek wordt dit nog maar minimaal toegepast. 

10 grote voordelen van kou / cryotherapie

Het vrijwillig blootstellen aan kou om te profiteren van de gezondheidsvoordelen ervan, wordt ook wel cryotherapie genoemd. Cryo is Grieks voor ijs, vorst of koude. Hieronder vind je een aantal, veelal onbekende, positieve effecten van koutherapie oftwel cryotherapie. Hieronder vind je tien grote voordelen van kou maar de lijst gaat nog wel even verder..

Blootstelling aan kou kan zorgen voor toename van adiponectine in het lichaam. Dit is een aminozuur dat ontstekingen kan tegengaan (1). Een andere studie stelde vast dat sporten in de kou acute ontstekingsreacties kan laten dalen (2). De studie vermeldt wel dat dit voordeel vooral geldt bij een korte blootstelling aan kou, want overmatige blootstelling aan kou kan ontstekingen juist aanjagen. De dosis is hiervoor bepalend.

Studies hebben aangetoond dat koude-blootstelling het aantal natuurlijke killercellen kan verhogen (3). De mate van activiteit van deze cellen neemt in veel gevallen toe. De verhoogde activiteit van het immuunsysteem is mogelijk het gevolg van de verhoogde adrenalinegehaltes. De Traditionele Chinese Geneeskunde maakt melding van het feit dat blootstelling aan koud water het immuunsysteem kan stimuleren. Ook moderne wetenschappers waren er al achter dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt door wisselbaden of een saunagang die eindigt met een koud dompelbad (4).

Een studie stelde vast dat regelmatig zwemmen in ijswater ervoor kan zorgen dat de hoeveelheid glutathion in het lichaam stijgt (5). Glutathion is een lichaamseigen antioxidant die helpt bij het ontgiften. Daarnaast kan cryotherapie ook zorgen voor toename van nog andere antioxidanten, waardoor vrije radicalen beter worden weggevangen (6).

Zoals reeds beschreven kan blootstelling aan koude temperaturen het adiponectinegehalte verhogen. Uit een studie is gebleken dat het adiponectinegehalte na blootstelling aan koude met zelfs met 70% kan toenemen (78). Dit is belangrijk omdat het adiponectine-eiwit ook betrokken is bij de bloedglucoseregulatie, waardoor de kans op insulineresistentie kan dalen. Blootstelling aan kou kan de reactie van het lichaam op insuline verbeteren, waardoor glucose sneller uit het bloed kan worden verwijderd (9). Een koud bad is een van de snelste manieren om de bloedglucose te verlagen en de insulinegevoeligheid te verhogen.

O.a. Door koud na te douchen worden er in het lichaam tal van natuurlijke antioxidanten aangemaakt die veroudering tegengaan. Vooral de krachtige lichaamseigen antioxidanten glutathion (GSH), superoxide dismutase (SOD) en glutathion peroxidase (GPx) zijn bij winterzwemmers en kouddouchers in veel hogere mate aanwezig dan bij hen die dat niet doen (10).

Het regelmatig koud douchen kan je mogelijk van je depressie afhelpen (11). Tweemaal daags een koude douche van 20 graden of lager kan zonder bijwerkingen je humeur positief beïnvloeden. Het beste is wel om dan 2 tot 3 minuten onder de straal te staan. De onderzoekers vermoeden dat de hersenen door de koudesensoren in de huid zo veel elektrische signalen ontvangen, dat dit een reset geeft van het brein. Ook worden er meer endorfines (natuurlijke pijnstillers) in het bloed gemeten doordat het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt.

Wetenschappers hebben ontdekt dat koud douchen het urinezuur in het bloed behoorlijk kan verlagen (12). Urinezuur kan in de gewrichten kristalliseren met gewrichtsklachten als gevolg. Cryotherapie kan pijn verminderen door het tegengaan van ontstekingen, het verbeteren van het antioxidant-evenwicht en het verhogen van de bèta-endorfines (13).

Koudetherapie is niet alleen in staat om huidontstekingen tegen te gaan, het kan ook uitdroging van de huid verminderen (14). Volgens de onderzoekers was dit effect bij vrouwen nog sterker waarneembaar dan bij mannen.

Veel mensen hebben last van een ‘piep in de oren’. Volgens onderzoek kan cryotherapie bij veel mensen tinnitus laten verminderen (15). Dit werkt zo goed dat bij sommige deelnemers aan het onderzoek de klachten volledig verdwenen waren.

Bij mensen komt zowel wit als bruin vet voor. Het witte vet wordt door het lichaam gebruikt om vet voor langere tijd op te slaan, terwijl bruin vet actief wordt benut als energiebron. Bruin vet wordt dan ook gebruikt om het lichaam warm te houden (16). Regelmatige blootstelling aan kou kan volgens onderzoek het systeem van bruin vet activeren, met een verhoogde calorieverbranding als gevolg (17)

Ontmoet de Subz(h)eroes

De Cold4Cure lopers

Jordy Hindriks

Hardloper en fietser in hart en nieren. Heeft weinig ervaring met kou. Loopt in de zomer wel vaak #shirtless

Sven van Harberden

Het kan Sven niet lang of zwaar genoeg zijn. Hij is een echt spartanracer. Ook stapt hij met enige regelmaat in een zogeheten Cryo cabine van -110 graden!

Sander Nieland

Deze ex waterpoloër heeft de kracht van ademen en kou ontdekt en loopt al geruime tijd hard in slechts zijn korte broek. De halve marathon wordt zijn grote uitdaging in tegenstelling tot de kou

Steven Zwerink

Steven heeft de kou en ademhaling ontdekt als zijn grootste vrienden en leermeesters. Hij traint al geruime tijd voor deze race en kan niet wachten om dit samen met een groep mooie runners te doen!

Doe je mee?

Meld je aan!

Aarzel niet

en meld je aan via info@ademwinst.. aanmelden kan tot uiterlijk 2 januari ivm voorbereidende training.

STEUN ONZE RACE

Super dat je ons en ons doel om meer bekendheid te geven aan de helende kracht van kou wilt steunen. Je kunt hieronder kiezen uit vier pakketten. Kies het pakket dat past bij jouw toewijding en portemonnee. Dit geld gaat een op een naar wetenschappelijk onderzoek naar de helende kracht van kou om zo ervoor te zorgen dat meer mensen sneller en makkelijker minder pijn ervaren, sneller genezen en hun medicatie af kunnen bouwen. 

Basis

Veel succes
10 Jullie liever dan ik
  •  

Pakket 1

Afzien beloond
25 Ga ervoor!!
  •  

Pakket 2

Kou is awesome
50 Plezier begint onder nul
  •  

Pakket 3

Be the ice!
100 Kou zit tussen je oren
  •  

TOT NU TOE OPGEHAALD:

De koude hartverwarmende cijfers:)
0 ,- !!

VOLGEND JAAR MEELOPEN? Dat kan!

aanvullende info

Steven zal in de voorbereiding zorgen voor de nodige (adem)coaching en deelnemers aanmoedigen om alvast met de kou te experimenteren. De enige vereiste is dat je een aantal keer bij lage temperaturen (rond de 0) een langere afstand 5-10 km gelopen hebben in korte broek, blote body (topje) en met eventueel handschoenen / muts zodat je weet hoe de eerste km’ers voelen. Daarnaast moedig ik koud douchen uiteraard van harte aan!


Je sponsorbijdrage
Deze race heeft een speciaal doel. We verachten dan ook van iedere deelnemer dat hij of zij ten minste 100 euro aan sponsorbijdrage aanlevert. Zo kunnen we het prachtige verhaal dat ontstaat door dit evenement straks nog verder verspreiden. 

inschrijven