Cyclisch zuchten, een bewezen uiterst effectieve ademtechniek

Dagelijks een ademoefening doen is voor veel mensen al een uitdaging op zich. Vaak hebben ze wel eens ervaren wat het positieve effect van ademwerk kan zijn maar er tijd voor vrij maken is lastig. Een recente studie helpt hen die niet zoveel tijd hebben mogelijk. Een van de meest effectieve ademtechnieken om direct je stress te verlagen blijkt namelijk niks anders te zijn dan een soort zucht. Een combinatie van neusademhaling en zuchtend weer uitademen door je mond.

Cyclisch zuchten is een ademhalingstechniek die positieve effecten heeft op stemming en fysiologische opwinding. Volgens een recente studie (link) van Andrew Huberman, een neuroloog aan de Universiteit van Stanford, kunnen kortdurende gestructureerde ademhalingsoefeningen zoals cyclisch zuchten je stemming verbeteren en fysiologische opwinding (zoals stress) gemakkelijk verminderen.

Hoe werkt het?
De techniek is eenvoudig en makkelijk mee te nemen in je dagelijkse routine. Om cyclisch zuchten goed uit te voeren, adem je namelijk gewoon twee keer en diep in door je neus en uit door je mond met een zuchtend geluid. De eerste in ademen is bijna vol, en de twee korte inademing daarmee vul je de longen helemaal, daarna laat je in een ontspannen zucht je longen ontspannen met een soort whooooosh geluid. Dit herhaal je enkele minuten en in een rustig tempo.

IN, IN…. Uit……
IN, IN…. Uit……

Voordelen van Cyclisch Zuchten
Een van de belangrijkste voordelen van cyclisch zuchten is dat het kan helpen om gevoelens van angst en stress te verminderen. Dit komt omdat de diepe inademing en het zuchtende uitademen helpen om het parasympathische zenuwstelsel te activeren, dat verantwoordelijk is voor het regelen van de ontspanningsrespons van het lichaam. Dit kan helpen om de bloeddruk te verlagen, de hartslag te vertragen en de spierspanning te verminderen.

Een ander voordeel van cyclisch zuchten is dat het kan helpen om de stemming te verbeteren. Dit komt omdat de diepe inademing en het zuchtende uitademen helpen om de hoeveelheid zuurstof die het brein bereikt te verhogen, wat op zijn beurt kan helpen om cognitieve functie en algeheel welzijn te verbeteren.

Cyclisch zuchten is ook een geweldig hulpmiddel om de slaap te verbeteren. De diepe inademing en het zuchtende uitademen kunnen helpen om het lichaam en de geest te ontspannen, waardoor het makkelijker is om in slaap te vallen en in slaap te blijven.

Over het algemeen is cyclisch zuchten een eenvoudige en effectieve techniek die kan helpen om stemming te verbeteren, stress en angst te verminderen en slaap te verbeteren. Het is gemakkelijk toe te passen in je dagelijkse routine en kan overal en altijd worden gedaan. Probeer het maar eens uit en ervaar de effecten zelf.

Wil je meer weten over deze techniek of andere ademtechnieken? Doe dan mee aan mijn volgende workshop op 4 februari of op 25 maart.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?