Disfunctionele ademhaling herkennen in de sport

Ademhalen is iets dat we allemaal automatisch doen en vaak als vanzelfsprekend beschouwen. De manier waarop we ademen kan echter een aanzienlijke invloed hebben op onze algehele gezondheid en ons welzijn. Met name een verkeerde ademhaling kan leiden tot blessures en het herstel na een blessure belemmeren, terwijl een juiste neusademhaling spierbeschadiging kan helpen voorkomen en stress bij de patiënt kan verminderen. Toch zijn er maar weinig zorgprofessionals die disfunctionele ademhaling kunnen herkennen, laat staan verbeteren.

Een van de belangrijkste manieren waarop onjuiste ademhaling blessures kan veroorzaken, is door te leiden tot verstoorde spierspanning en een slechte houding. Wanneer we verkeerd ademen, kunnen bepaalde spieren overbelast en gespannen raken, terwijl andere onderbenut en verzwakt raken. Dit kan leiden tot spieronevenwichtigheden, die vervolgens problemen kunnen veroorzaken zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn. Een slechte houding kan ook het gevolg zijn van een verkeerde ademhaling, omdat het lichaam de onevenwichtige spieren kan compenseren door de uitlijning aan te passen. Dit kan leiden tot problemen zoals ronde schouders en een naar voren geplaatste hoofdpositie (FHP), waardoor spieren en gewrichten extra belast kunnen worden.

Onjuiste ademhaling kan ook leiden tot een verhoogd risico op letsel tijdens fysieke activiteit. Wanneer we bezig zijn met activiteiten die veel energie en inspanning vergen, zoals gewichtheffen of hardlopen, neemt onze ademhalingssnelheid toe. Als we niet correct ademen, kan dit ervoor zorgen dat onze hartslag en onze bloeddruk stijgt en onze bloedvaten vernauwen wat het lichaam extra kan belasten. Dit kan leiden tot verwondingen zoals verrekte spieren, verstuikingen en zelfs hartaanvallen.

Aan de andere kant heeft een juiste neusademhaling een aantal voordelen die blessures kunnen helpen voorkomen en helpen bij het herstel na een blessure. Een van de belangrijkste voordelen van neusademhaling is dat het helpt de lucht die we inademen te filteren en te bevochtigen. Wanneer we door onze neus ademen, wordt de lucht opgewarmd en bevochtigd door de slijmvliezen, wat helpt om ons ademhalingssysteem te beschermen en ziekte. Neusademhaling kan ook helpen om onze bloeddruk en hartslag te reguleren, wat kan helpen om het risico op letsel tijdens fysieke activiteit te verminderen.

Naast de beschermende effecten kan neusademhaling ook helpen bij het herstel na een blessure. Wanneer we door onze neus ademen, kan dit helpen om het parasympathische zenuwstelsel te stimuleren, dat verantwoordelijk is voor de “rust en vertering”-reactie. Dit kan helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen, wat gunstig kan zijn voor patiënten die herstellen van een blessure. Neusademhaling kan ook helpen om de bloedsomloop te verbeteren, wat kan helpen bij het genezingsproces en spierbeschadiging kan helpen voorkomen.

Conclusie:
Concluderend kan een onjuiste ademhaling leiden tot blessures en het herstel na een blessure belemmeren, terwijl een juiste neusademhaling kan helpen spierbeschadiging te voorkomen en stress bij de patiënt te verminderen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de manier waarop we ademen en ervoor te zorgen dat we correct ademen om een goede gezondheid en welzijn te verkrijgen en te behouden. Het is naar mening voor een zorgprofessionals werkend met topsporters essentieel om kennis te nemen van ademhaling en de rol die het speelt in het lichaam.

Kom dus naar een van onderstaande trainingen of workshop en school jezelf in dit prachtige gebied:)

Meer leren over de kracht van je ademhaling?