Eerste Hulp Bij Mondademhaling (EHBM)

Midden in de nacht, in de diepe stilte die alleen de vroege uren kunnen brengen, werd Tom wakker met een onaangenaam gevoel. Zijn mond voelde aan alsof hij gevuld was met watten, droog en oncomfortabel. Dit was niet de eerste keer; nachtelijke tochten naar de badkamer waren een routine geworden, een die hij liever niet had. Met tegenzin gooide hij de dekens van zich af en zette zijn voeten op de koude vloer, niet volledig bewust van zijn omgeving.

De reis naar de badkamer was kort, maar niet zonder incidenten. In de duisternis, nog steeds half in slaap, stootte Tom zijn teen tegen de deurpost. De scherpe pijn schoot door zijn voet, een pijnlijke herinnering aan de realiteit van zijn nachtelijke escapades. Na een bezoek aan het toilet om te plassen, een slok water te hebben genomen en de pijn in zijn teen te hebben vervloekt, maakte hij de terugtocht naar bed, hopend op een snelle terugkeer naar de slaap.

Maar de slaap kwam niet gemakkelijk. De pijn in zijn teen, de droogheid in zijn mond, en de frustratie van het wakker zijn terwijl de wereld sliep, hielden hem wakker. Toen de ochtendzon zijn kamer binnendrong, voelde Tom zich allesbehalve uitgerust. Moe, geïrriteerd, en nu met een blauwe plek als souvenir, begon hij zich af te vragen of deze nachtelijke onderbrekingen meer waren dan toevallige verstoringen.

Dit was het moment waarop Tom zich realiseerde dat zijn mondademhaling niet alleen een onschuldige gewoonte was, maar een probleem dat zijn slaapkwaliteit, zijn gezondheid, en zijn dagelijks leven beïnvloedde. Het was tijd voor verandering, tijd om de controle over zijn ademhaling terug te nemen en de kwaliteit van zijn leven te verbeteren. Tijd voor EHBM: eerste hulp bij mondademhaling.

Mondademhaling heeft vaak meer nadelen dan je denkt

Ademen: het lijkt zo vanzelfsprekend dat we er zelden bij stilstaan. Toch kan de manier waarop we ademen grote invloed hebben op onze gezondheid en welzijn. Veel mensen ademen door hun mond, vaak zonder zich hiervan bewust te zijn. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. In dit artikel duiken we in de wereld van de mondademhaling, de nadelen ervan, en hoe je met enkele eenvoudige stappen en oefeningen kunt overstappen naar een gezondere neusademhaling.

Mondademhaling lijkt misschien onschuldig, maar het kan diverse negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid:

 • Nachtelijk plassen: Door mondademhaling kan de balans van zuurstof en koolstofdioxide in het lichaam verstoord raken, wat kan leiden tot een verhoogde urineproductie ‘s nachts en dus nachtelijk toilet bezoek (met kans op het stoten van je tenen)
 • Droge mond: Ademen door de mond droogt niet alleen de mond uit, maar verstoort ook de natuurlijke functie van speeksel bij het beschermen van tanden tegen tandbederf en het ondersteunen van de spijsvertering.
 • Snurken: een ontregelde ademhaling kan snurken verzoorzaken. Niet alleen vervelend voor jezef, ook voor de mensen om je heen.
 • Kaak- en tanderosie: Constante mondademhaling kan leiden tot een verkeerde tongpositie, wat de ontwikkeling van de kaak en de stand van de tanden negatief kan beïnvloeden.
 • Verminderde slaapkwaliteit: Mondademhaling tijdens de slaap kan leiden tot afwijking in de balans tussen de essentiële diverse slaapfasen en veroorzaakt mogelijk snurken en slaapapneu, wat de slaapkwaliteit ernstig kan verminderen.
 • Vermoeidheid bij het ontwaken: Door de verminderde slaapkwaliteit en de verstoorde zuurstofbalans kunnen mensen die door hun mond ademen vaak moe wakker worden.

De Voordelen van Neusademhaling

Het overstappen van mondademhaling naar neusademhaling brengt tal van voordelen met zich mee:

 • Gezuiverde en opgewarmde lucht: De neus fungeert als een filter en verwarmt de lucht voordat deze de longen bereikt, wat beter is voor de algehele gezondheid.
 • Betere slaap: Neusademhaling bevordert een stabiele ademhaling tijdens de slaap, wat leidt tot een diepere en meer verkwikkende slaap.
 • Verbeterde houding: Een correcte ademhaling ondersteunt een goede houding, wat bijdraagt aan een betere lichamelijke gezondheid.
 • Positief effect op cognitie en prestatie: Door een verbeterde zuurstoftoevoer naar de hersenen kan neusademhaling cognitieve functies en fysieke prestaties verbeteren.
 • Aanmaak van stikstofoxide (NO): De neus produceert NO tijdens de ademhaling, wat belangrijk is voor de immuunfunctie, de regulatie van de bloeddruk, en de verbetering van de longfunctie.

Kortom: tijd voor eerste hulp bij mondademhaling

Om de overstap van mondademhaling naar neusademhaling te vergemakkelijken, volg je deze stappen en oefeningen:

 1. Maak de neus vrij: Begin met de oefening “Verstopte Neus Vrijmaken met je ademhaling” om eventuele verstoppingen te verhelpen en de neusademhaling te vergemakkelijken.
 2. Gebruik neuspleisters: Overweeg het gebruik van neuspleisters, zoals Breathe Right, om de neuspassages ‘s nachts en gedurende de dag open te houden en de neusademhaling te ondersteunen.
 3. Box Breathing: Oefen de “Box Breathing 4-4-4-4” techniek, die je kunt vinden op YouTube, om je ademhaling te reguleren en te verdiepen.
 4. Wandelen met neusademhaling: Integreer neusademhaling in je dagelijkse activiteiten, beginnend met wandelen. Focus op het ademen door je neus om deze gewoonte te versterken.
 5. Plak de mond ‘s nachts voorzichtig af: het klinkt een beetje luguber maar zo simpel kan het zijn. Als je een beetje grip hebt op je neusademhaling kun je veilig je mond afplakken om neusademhaling af te dwingen. Doe dit in combinatie met het box breathen door deze oefening te doen met een stukje tape op je lippen, zo wen je geleidelijk aan het idee. Let op: plak je mond niet af na nuttigen van alcohol of gebruik van drugs.

Door deze stappen en oefeningen regelmatig toe te passen, kun je de overstap maken naar een gezondere neusademhaling, met alle voordelen van dien. Het vergt wellicht wat oefening en geduld, maar de positieve impact op je gezondheid en welzijn is het meer dan waard. Zo word je letterlijk met elke adem beter.

Stuur dit bericht door naar mensen waarvan jij weet dat ze geplaagd worden door nachtelijk toiletbezoek, mondademhaling, moe wakker worden en geef ze een klein beetje ademwinst cadeau door de simpele stappen van EHBM.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?