Gapen is gezond

Mensen gapen als ze moe zijn, zich vervelen of als ze willen slapen. Deze onvrijwillige ademhalingsreflex is echter ook heel nuttig voor ons. Als we diep inademen, komt er meer zuurstof naar het bloed, worden onze hersenen actiever en ontspannen onze ogen. Ondanks dat gapen nog steeds een mysterie is in de ademwetenschap, zijn er leuke feiten bekend.

Wat veroorzaakt gapen?

Als we verschillende mensen zouden vragen waarom ze geeuwen, zullen sommigen zeggen dat ze moe zijn, anderen zullen verveling noemen, en een aantal zal zelfs zeggen dat het komt door de atmosfeer. Wat de oorzaak van gapen is, dat is nog niet helemaal duidelijk. Er bestaan wel een aantal hypothesen. Waar de wetenschappers het wel over eens zijn is dat we vooral gapen (of geeuwen) bij vermoeidheid en verveling. Geeuwen of gapen wordt meestal geassocieerd met moeheid of slaperig zijn. Wetenschappers hebben aangetoond dat gapen het meest optreedt tijdens de uren voordat je in slaap valt en net nadat je wakker bent geworden.

Bij gapen neemt de spierspanning toe. Bij slaperigheid en vermoeidheid kan de spierspanning namelijk dalen waardoor we beginnen te gapen. Daarbij rekken we onze spieren. Het onderzoek heeft aangetoond dat gapen een gevolg is van vermoeidheid, slaapgebrek, zuurstofgebrek in de kamer en verveling wanneer de hersenen sommige emotieprocessen beginnen te stoppen. Als gevolg hiervan vertragen sommige lichaamsfuncties.

Voordelen voor de gezondheid

Gapen heeft een paar belangrijke effecten in het lichaam en men vermoed dat dit er nog meer zijn dan tot nog toe is aangetoond door de wetenschap.

Door langzame en diepe ademhaling krijgt ons bloed meer zuurstof. Mondholte, gezichts- en nekspieren versnellen de bloedcirculatie in de hersenen en activeren de processen ervan.

Wetenschappers hebben ook gemerkt dat mensen door hoge emotionele stress de adem inhouden en dat hun organisme het zuurstofgebrek probeert te compenseren door te gapen.

Bevochtiging van de ogen is ook een resultaat van gapen en wordt ook als trigger aangewezen voor een gaap. Je ogen hebben vocht nodig om goed te functioneren en gapen kan hier aan bijdragen.

Aangenomen wordt dat gapen daadwerkelijk stress vermindert. Als we geeuwen, sluiten we ook onze ogen. Dit is een goede oefening voor de ogen en terugkeren naar onszelf en ons lichaam.

Gapen stretcht de longen. Door te gapen voorkomt het lichaam dat atelectase optreedt. Atelectase of longatelectase is een aandoening waarbij (een deel van), de long geen lucht meer krijgt en daardoor samenvalt. Door een een goede volle gaap komt de lucht op plekken in de longen waar het bij een oppervlakkigere ademhaling niet zomaar komt. Gapen houdt je longen gezond.

Belangrijke toevoeging

Zoals je mogelijk al weet is ademhalen een spel tussen CO2 en O2. Door een flinke gaap adem je veel O2 in maar tegelijkertijd ook veel CO2 uit. Het is dan ook aan te raden om na een gaap een korte adempauze in te lassen zodat de CO2 balans in je lijf weer kan herstellen.

Onderdruk nooit een gaap

Gapen is een vegetatieve reactie van ons systeem net als plassen. En net als dat je nooit te lang je plas moet ophouden is het ook geen goed idee om een gaap tegen te houden. Je lichaam probeert een balans te herstellen in je lijf en doet door een krachtig signaal als een gaap. Onder druk dus nooit een gaap en leuke nog, probeer er maar er eens een paar op te wekken en kijk hoe je je voelt na een paar goeie bewuste gapen. (waarschijnlijk heb je tijdens het lezen van dit artikel al een paar keer lekker gegaapt dus geniet ervan;))

Heb je zin om meer te leren over je ademhaling? Dit kan! De komende tijd staan er verschillende activiteiten voor professionals, particulieren en ademcoaches op de planning.