Het belang van je ‘herstelademhalingen’ door je neus

Als atleet leg je de focus vaak op hoe je jezelf harder kunt pushen, sneller kunt gaan en nieuwe records kunt breken. Maar heb je er ooit bij stilgestaan hoe belangrijk herstel is? Of je nu een professionele atleet bent of gewoon een hardloper of fietser, goed herstel is cruciaal voor het verbeteren van je algehele prestaties. En een manier om het herstelproces te versnellen, is door te leren om je ‘herstelademhalingen’ (de paar keer ademhalen die je doet na een zware inspanning) door je neus te doen in plaats van door je mond. Door je neus ademhalen heeft niet alleen de voorkeur, het heeft zelfs vele fysiologische voordelen.

Allereerst vertraagt ademen door je neus je ademhaling, wat ervoor zorgt dat de zuurstofopname verbeterd en je kan helpen ontspannen en stress kan verminderen. Dit kan met name nuttig zijn na een zware training wanneer je lichaam zich in de herstelmodus bevindt.

Een ander voordeel van neusademhaling is dat het de opname van stikstofmonoxide (NO) in het lichaam verhoogt. Stikstofmonoxide is een natuurlijke vaatverwijder, wat betekent dat het de gladde spieren in je bloedvaten ontspant en zorgt voor een betere doorbloeding en versneld het herstelproces in de spieren. Dit kan op zijn beurt helpen de zuurstoftoevoer naar je spieren te verhogen wat essentieel is voor herstel na inspanning. Meer lezen over de veelal onbekende kracht van stikstofmonoxide doe je hier.

Bovendien kan neusademhaling helpen bij het creëren van neurologische verbindingen in het brein om automatisch steeds vaker en makkelijker nasaal te gaan ademhalen. Dit betekent dat hoe meer je neusademhaling oefent tijdens het herstel, hoe gemakkelijker het zal worden om dit te doen tijdens het sporten. Als gevolg hiervan kun je efficiënter ademen, wat je algehele prestaties en gezondheid zal verbeteren.

(Inspannings)astma
Voor mensen die lijden aan ademhalingsstoornissen zoals astma, kan neusademhaling ook bijzonder gunstig zijn. Ademen door je neus helpt de lucht te filteren en de temperatuur en vochtigheid te reguleren, wat het risico op het opwekken van astmasymptomen kan verminderen. Bovendien kan neusademhaling helpen het risico op door inspanning veroorzaakte bronchoconstrictie te verminderen, wat een veelvoorkomend probleem is voor mensen met astma.

Dus als je een atleet bent of iemand met een ademhalingsstoornis, is het tijd om meer aandacht te besteden aan je herstelademhalingen. Oefen met langzaam en diep ademhalen door je neus en probeer er een gewoonte van te maken. Na verloop van tijd zul je merken dat je hersteltijd verbetert, je ademhaling efficiënter wordt en je algehele prestaties verbeteren. Onderschat dus niet de kracht van de herstelademhaling – het zou de sleutel kunnen zijn om je volledige (atletische) potentieel te ontsluiten.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?