Het Onbetwiste Belang van Ademoefeningen in Medische Zorgtrajecten

In de ingewikkelde wereld van de medische wetenschap, waar technologie en geavanceerde procedures het speelveld domineren, zijn er soms eenvoudige waarheden die over het hoofd worden gezien. Eén van deze waarheden is het onmiskenbare belang van ademoefeningen in het herstelproces van patiënten.

Het menselijk lichaam is een complex geheel van systemen die naadloos samenwerken, waarbij het autonome zenuwstelsel een centrale rol speelt in ons vermogen om te herstellen van ziekte en letsel. Of een patiënt nu herstellende is van een ingrijpende chirurgische ingreep, zich aanpast aan medicatie of simpelweg probeert een goede nachtrust te krijgen tijdens een langdurige ziekenhuisopname, het behouden van een evenwichtige en kalme gemoedstoestand is van het grootste belang.

In een onderzoek uitgevoerd door Eunok Park en collega’s in 2013 werd onderzocht hoe ontspanningsademhaling kan helpen bij het verminderen van pijn en angst tijdens verbandwisselingen bij brandwondenpatiënten. De studie, uitgevoerd in Daejeon, Zuid-Korea, betrok 64 patiënten en toonde aan dat degenen die ontspanningsademhaling toepasten tijdens hun verbandwisseling significant minder pijn en angst ervoeren in vergelijking met de controlegroep (Park, E., Oh, H., & Kim, T., 2013).

Een andere interessante bevinding komt van Giuseppe Forte en zijn team. In hun systematische review onderzochten zij de relatie tussen hartslagvariabiliteit (HRV) en pijn. HRV, een indicator van het autonome zenuwstelsel, is nauw verbonden met de reactie op experimentele pijnstimuli. Uit hun analyse van 71 studies bleek dat er een significante verandering is in zowel het sympathische als parasympathische zenuwstelsel tijdens pijnstimulatie, ongeacht de methode van pijninductie. Bovendien werd gevonden dat een hogere parasympathische activiteit samenviel met betere zelfregulerende capaciteiten en, daarmee, een hogere capaciteit voor pijninhibitie (Forte, G., Troisi, G., Pazzaglia, M., De Pascalis, V., & Casagrande, M., 2022).

De wetenschap heeft aangetoond dat wanneer we in een staat van rust en ontspanning verkeren, het parasympathische gedeelte van ons zenuwstelsel wordt geactiveerd. Deze ‘rust-en-verwerk’ modus bevordert genezing, regeneratie en algehele gezondheid en verlaagt pijnperceptie. In contrast hiermee kan een overactief sympathisch systeem, dat wordt getriggerd door stress en angst, het herstelproces vertragen en zelfs compliceren en pijnperceptie verhogen.

Ademhaling is een belangrijke brug tussen deze twee systemen. Door gecontroleerde en gerichte ademoefeningen kan men invloed uitoefenen op het autonome zenuwstelsel, waardoor het evenwicht wordt hersteld en herstel wordt versneld. Technieken zoals coherent ademhalen of de Buteyko-methode zijn geen moderne uitvindingen maar eeuwenoude praktijken die hun waarde keer op keer hebben bewezen.

Het is daarom niet slechts een aanbeveling, maar een dringende oproep aan zorgprofessionals om zich te verdiepen in deze ademoefeningen. Door dit te integreren in medische trajecten – van voorbereiding en behandeling tot nazorg – kunnen we niet alleen de kwaliteit van de geboden zorg verhogen, maar ook de kosten drukken en vooral de levenskwaliteit van de patiënten aanzienlijk verbeteren.

Zoals Hippocrates ooit zei: “De natuurlijke kracht van genezing bevindt zich binnen ons.” Laten we deze wijsheid in ere houden en ademoefeningen hun welverdiende plaats geven in de hedendaagse medische praktijk. Het welzijn van onze patiënten hangt ervan af.

Keep the breath in mind.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?

Laatste video's

🧔‍♂️💈 Bijgeloof van Sadílek: "Als we verliezen, gaat de baard eraf" | Fresia & Milan Parkeren de Bus

Hoe langer de baard van Michal Sadílek, hoe succesvoller het met zijn ploeg gaat. De Tsjechische middenvelder van FC Twente scheert namelijk zijn gezichtshaar als er verloren wordt. In de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus legt de linkspoot uit hoe dat komt. Abonneer je hier: https://bit.ly/ESPNSubscribe

Meer zien van ESPN Nederland:
Website: https://www.espn.nl/
Instagram: http://www.instagram.com/espnnl
Facebook: http://www.facebook.com/espnnl
Twitter: http://www.twitter.com/espnnl
TikTok: https://www.tiktok.com/@espnnl

Nog meer zien van ons YouTube-kanaal? Bekijk de volgende afspeellijsten:

Eredivisie 2023/2024 | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v-hu4YXEo-EUDPj7In6s-In
Voor alle content over het nieuwe Eredivisie-seizoen 2023/2024 ben je bij deze afspeellijst op het goede adres. Denk aan de wedstrijden van Ajax onder de nieuwe trainer Maurice Steijn, PSV met Peter Bosz aan het roer en alles over landskampioen Feyenoord. Dit seizoen zijn Almere City, Heracles Almelo en PEC Zwolle nieuw in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, dus ook hen zullen we veelvuldig in de gaten gaan houden. In deze playlist kijk je straks alle samenvattingen, highlights en unieke momenten van Eredivisie-clubs uit het Eredivisie-seizoen 2023/'24. Niets missen van het nieuwe seizoen? Klik dan snel op de afspeellijst!

Shorts | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v9KlbM5K6chTf3pc5NMMxPY
Voor korte goals, mooie acties, interviews, grappige momenten en meer moet je bij onze Shorts-afspeellijst zijn!

Voetbalpraat | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v8_6bfQPNdG_J98kXM3q7-b
Ook in 2023 is jouw favoriete voetbalpraatprogramma elke week te bekijken én te beluisteren als podcast. Hoor alle ins en outs, analyses en meningen van onze experts over de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker en meer in Voetbalpraat.

Welkom op het YouTube-kanaal van ESPN Nederland. ESPN is hét sportkanaal van Nederland en de plek waar je alles over voetbal vindt. Van Eredivisie-voetbal met Ajax, PSV en Feyenoord tot Europa League-voetbal, Conference League-voetbal en het meest actuele (transfer)nieuws, zoals de transfers van Benjamin Tahirovic, Ramiz Zerrouki en Ruben van Bommel. Ook alles over de Keuken Kampioen Divisie vind je op ons YouTube-kanaal.

Tijdens elke Eredivisie-speelronde vind je op ons kanaal samenvattingen die we binnen dertig minuten na het laatste fluitsignaal hebben geupload. Daarnaast vind je meerdere video’s per week met onder andere samenvattingen van Eredivisie en KKD wedstrijden, interviews met de beste voetbalspelers en de mooiste goals en grappigste fragmenten. Ons doel? Het beste en leukste voetbalkanaal van Nederland zijn. Lijkt dit je wat? Abonneer snel op het ESPN kanaal!

#ESPN #ESPNNL #FCTwente

Ultieme training voor lichaam en ademhaling: onderwater trainen met gewichten

Leren over ademhalen is teruggaan naar de basis. Naar de oorsprong. En die ligt voor ons allemaal in de oceaan. 350 miljoen geleden kropen onze voorouders het land op en vormden zich langzaam onze longen. En nu komen we erachter dat we die tijd in de zee nooit echt helemaal vergeten zijn. Niet voor niks zijn de PH en zoutwaarde van het vruchtwater waar we in drijven gelijk aan dat van de zee. En niet voor niks hebben baby's (maar ook volwassenen) nog altijd een direct fysieke reactie als het hoofd het water raakt (de zogeheten mamalian dive reflex). De zee zit letterlijk in ons DNA.

Ik experimenteer al geruime tijd met water en ademhalingsoefeningen en komende zomer ga ik daarom mijn freedive brevet halen en me verder verdiepen in de relatie tussen onze ademhaling en de zee. Deze kennis neem ik mee in de opleiding Ademfysiologie die start in het najaar. Wil je daaraan meedoen (met optionele freedive ervaring) meld je dan aan via het artikel 'Hoe werkt een ademfysioloog' (link in bio)

Verder lezen? Ik schreef er al eens twee artikelen over de relatie tussen ademhalen en water, ook deze vind je op mijn site. #freediving #freediven #onderwater #ademhalen #ademfysiologie #wielrennen #hardlopen #zwemmen #gymshark

In 2018 ging mijn leven overhoop

Deze video vertelt mijn verhaal. Van ongeluk tot ademspecialist..

USA claims the 4x100m double 🔥 | World Athletics Championships Budapest 23

Subscribe to our channel – https://www.youtube.com/worldathletics

⭐️ Watch exclusive videos on Inside Track – https://worldathletics.org/videos ⭐️

⭐️ Follow us on Twitter – https://twitter.com/WorldAthletics ⭐️

⭐️ Follow us on Facebook – https://www.facebook.com/WorldAthletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on Instagram – https://www.instagram.com/worldathletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on TikTok – https://www.tiktok.com/@worldathletics/ ⭐️

Make sure you subscribe for athletics highlights, interviews with the athletes, training tips and more!

Twee simpele ademfeiten die je gezondheid snel kunnen verbeteren

In deze video ik twee simpele adem feiten Die je helpen om je stress te verlagen en je slaapt te verbeteren. En het goeie nieuws is je hoeft er bijna niks voor te doen.