Hoe haal jij nu adem?

Onbewust goed ademhalen in verschillende situaties is lastig. Vandaar even deze friendly reminder van mij. Een simpele vraag: hoe haal je nu adem?

 

Een vraag die ik je stel op dit moment en waarop je me ook zeker een antwoord kunt sturen zodat ik je wat gratis tips kan geven (dus mail me me je antwoord en vragen!). Maar ook een vraag om jezelf gedurende de dag te blijven stellen. Op deze manier word je je namelijk steeds meer bewust van je ademhaling op verschillende momenten. Hoe adem je bijvoorbeeld tijdens het wandelen? Tijdens sporten? Tijdens auto rijden? Tijdens afwassen? Tijdens sex? Tijdens je werk? Allemaal momenten waarop het zinvol is om te leren je adem te beïnvloeden en zo het resultaat van je bezigheid te vergroten.

 

Creatief door ademhaling

Wist je bijvoorbeeld dat ademhalen door je linkerneusgat de doorbloeding van je rechter hersenhelft stimuleert? Door dus voor een creatieve sessie even tien keer alleen door je linkerneusgat adem te halen activeer je je rechter (creatieve) hersenhelft en vergroot je je creativiteit.

Iedere keer dat je ademhaalt beïnvloedt namelijk direct je staat van zijn. Met iedere ademhaling verandert je interne fysiologie. Je hartslag, je spijsvertering, je spierherstel, je hersenen, hormonen, allemaal reageren ze direct met je ademhaling. Mensen stellen mij vaak de vraag: moet ik dan de hele dag met mijn adem bezig zijn? En mijn wedervraag is dan altijd: doe je dat dan nog niet??? Doordat je je ademhaling bewust leert observeren, controleren en beïnvloeden krijg je controle over je emoties, vind je rust in extreme omstandigheden en ontstaat er focus en kracht.

 

Toe aan een simpele ademoefening?

Sluit even je ogen. Adem een paar keer bewust diep in door je neus naar je buik en adem langzamer en langer dan je inademing uit door je mond terwijl je een zacht “woosh” geluid maakt met je lippen. Doe dit een keer of tien en observeer wat er gebeurt in je lijf. Als het goed is voel je de ontspanning door je lijf gaan. Voel je dit niet? Dan is het tijd om echt met je adem aan de slag te gaan! Zie nog meer oefeningen op mijn site

Meer leren over de kracht van je ademhaling?