Het klinkt tegenstrijdig: je dompelt jezelf onder in ijskoud water en voelt je daarna energieker, gefocust, en zelfs gelukkig.
Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een ijsbad?
Wanneer je jezelf in een ijsbad dompelt, reageert je lichaam alsof het in gevaar is. Je huid registreert de kou, en je zenuwstelsel schakelt direct naar de overlevingsmodus:
- Je stressrespons schiet omhoog. Adrenaline komt vrij, je hartslag versnelt, en je bloedvaten vernauwen. Dit zijn allemaal normale reacties van je sympathische zenuwstelsel.
- Dopamine-afgifte stijgt. Dopamine is je “motivatiehormoon” en speelt een sleutelrol in hoe energiek, scherp en positief je je voelt. Na een ijsbad kan je dopamine met wel 200-300% stijgen.
- Endorfine stroomt door je lichaam. Dit zijn je natuurlijke pijnstillers en stemmingsverbeteraars. Endorfine geeft je dat euforische gevoel, alsof je de wereld aan kunt.
Kortom: een ijsbad is een krachtige reset voor je lichaam. Het kalmeert je geest, verlicht pijn, en geeft je energie. Maar zoals met alles, komt het met een keerzijde als je het te vaak of op het verkeerde moment doet.
Kunnen dopamine en endorfine ‘opraken’?
Dopamine en endorfine raken niet letterlijk op, maar ze hebben wel hun grenzen:
- Dopaminereserves: Als je constant pieken creëert (door bijvoorbeeld dagelijkse ijsbaden of andere prikkels zoals de hele tijd op je telefoon zitten), kan je lichaam minder efficiënt worden in het aanmaken van dopamine. Dit kan leiden tot een “dopaminecrash.”
- Endorfinegevoeligheid: Als je lichaam te vaak een boost krijgt, kan het minder gevoelig worden voor endorfine. Dit betekent dat dezelfde prikkel minder effect heeft.
Dit betekent niet dat je geen ijsbaden moet nemen – het betekent dat je ze slim moet gebruiken. Als je te veel afhankelijk wordt van de kou, kun je jezelf letterlijk “in de kou laten staan” met vermoeidheid en een vlak gevoel als gevolg.
Hoe gebruik je een ijsbad functioneel?
Een ijsbad is een hormetische stressor – een gecontroleerde prikkel die je lichaam sterker maakt. Maar de sleutel is balans. Hier zijn de belangrijkste richtlijnen:
- Gebruik ijsbaden met mate: Twee tot drie keer per week is vaak genoeg om de voordelen te ervaren zonder je zenuwstelsel te overbelasten.
- Wees strategisch in je timing: Voor sporters is een ijsbad ideaal na een wedstrijd maar ook een aantal uur voor een wedstrijd (zie hiervoor ook het wedstrijdprotocol). Pijnpatiënten kunnen het beste ‘s ochtends een kort ijsbad nemen.
- Combineer het met ademhalingsoefeningen: Gebruik technieken zoals box breathing (4 seconden in, 4 seconden vasthouden, 4 seconden uit, 4 seconden pauze) om je zenuwstelsel te kalmeren.
- Luister naar je lichaam: Voel je je niet 100%? Sla het ijsbad over.
Vrouwen, hormonen en het ijsbad: een belangrijke nuance
Voor vrouwen is het belangrijk om te weten dat ijsbaden invloed kunnen hebben op je hormonale balans, afhankelijk van waar je je bevindt in je menstruatiecyclus.
Hoe je cyclus je reactie op kou beïnvloedt
- Eerste helft van de cyclus (folliculaire fase): Dit is een goede periode om een ijsbad te nemen. Oestrogeen helpt je beter met stress om te gaan.
- Tweede helft van de cyclus (luteale fase): In deze fase ben je gevoeliger voor stress. IJsbaden kunnen dan intensiever aanvoelen en meer energie kosten.
Luister naar je lichaam
Voel je je vermoeid, ziek of uit balans? Overweeg dan een alternatief zoals ademhalingsoefeningen of een lekkere warme douche.
Praktische tips voor iedereen
- Begin klein: Zelfs 1-2 minuten in het ijs is genoeg om voordelen te ervaren.
- Stel haalbare doelen: Gebruik het ijsbad als hulpmiddel, niet als verplichting.
- Zorg voor balans: Combineer koudetherapie met ademhalingsoefeningen, slaapoptimalisatie en herstelactiviteiten.
Wil je ook een keer in een ijsbad stappen? Kom meedoen in mijn workshop op 22 februari 2025
Van 10.00 tot 17.00 in het Rusttheater in Reutum (vlakbij Almelo) organiseer ik op 22 februari 2025 weer een leuke, laagdrempelige workshop genaamd ‘De Verborgen kracht van je ademhaling‘.
Voor wie en wat leer je dan?
Deze workshop is bedoeld voor particulieren, zonder specifiek een medische achtergrond of werkveld. Je leert tijdens deze dag ontzettend veel over de ademhaling en hoe je dit in je dagelijks leven in kunt zetten om al die voordelen te ervaren waar we eerder al over spraken. Je leert neusademhaling aan en ik leg uit hoe je dat een ander aanleert (bijvoorbeeld aan je kind als deze open mond gedrag vertoont).
In een ijsbad
Ook mag je, als je wilt, in het ijsbad onder mijn begeleiding. Ik leer je een ademtechniek aan waardoor je je ademhaling beter kunt controleren als je lichaam ineens in het ijs stapt en je maar 1 ding wilt: eruit.
Leer je stress respons controleren
Doordat je je lichaam met je ademhaling door deze stressvolle ervaring leidt, weet het de volgende keer bij veel stress: I got this. En kun je als gevolg meer aan. Dit klinkt simplistisch maar er is veel onderzoek gedaan naar het effect van kou op stressgevoeligheid en pijnbeleving. Daar vertel ik graag over! Er is tijdens de workshop aandacht voor de gezondheidsvoordelen van regelmatige koudeblootstelling (onder de douche of in een ijsbad) en ik leg je de relatie uit met het zenuwstelsel.
Boeken met korting
Als je vóór 31 december 2024 boekt, doe je mee met korting en betaal je €249,- in plaats van €299,-. Deze prijs is inclusief verse lunch, koffie, thee etc. De workshop vindt plaats van 10.00 – 17.00 in het Rusttheater in Reutum (vlakbij Almelo).