Last van stress, gebrek aan concentratie? Probeer eens het ‘magische vierkantje’ (video)

Het magische vierkantje, daar bedoel ik mee de zogeheten Box-ademhaling. Het is een techniek die gebruik maakt van langzaam en diep ademhalen. Het kan prestaties en concentratie verhogen en tegelijkertijd een krachtige stressverlichter zijn.

 

Deze techniek kan iedereen ten goede komen, vooral mensen die willen mediteren of stress willen verminderen. Deze techniek is nog niet zo bekend en wordt toch al op vele fronten gebruikt, van atleten en yogi’s tot Amerikaanse Navy SEAL’s, politieagenten en verpleegsters. Ik mag het graag doen als mijn kinderen even het uiterste van me hebben gevraagd of als ik een presentatie moet geven. Ook val ik er goed op in slaap.

 

Aan de slag met box-ademhalen

Voordat je begint, zorg je ervoor dat je rechtop in een comfortabele stoel zit met je voeten plat op de grond. Probeer in een stressvrije, rustige omgeving te zijn waar je je kunt concentreren op je ademhaling.

Houd je handen ontspannen in je schoot met je handpalmen naar boven gericht en concentreer je op je houding. Het beste is om rechtop te zitten met je ogen dicht of starend in de verte. Dit zal je helpen om diep in te ademen.

 

Als je klaar bent, begin je met stap 1.

 

Stap 1: Adem langzaam uit
Zit rechtop, adem langzaam uit door je mond en haal alle zuurstof uit je longen. Concentreer je op deze intentie en wees je bewust van wat je doet.

 

Stap 2: Adem langzaam in
Adem langzaam en diep in door je neus in totaal vier tellen. Tel in deze stap heel langzaam tot vier in je hoofd.

Voel hoe de lucht je longen vult, sectie voor sectie, totdat je longen helemaal vol zijn en de lucht in je buik stroomt.

 

Stap 3: Houd je adem in
Houd je adem in voor nog een langzame telling van vier.

 

Stap 4: Adem opnieuw uit
Adem uit door je mond voor dezelfde langzame telling van vier, waarbij de lucht uit je longen en buik wordt verdreven.

Wees je bewust van het gevoel dat de lucht je longen verlaat.

 

Stap 5: Houd weer je adem in
Houd je adem in voor dezelfde langzame telling van vier voordat je dit proces vier of vijf minuten herhaalt.

 

Om je te ondersteunen heb ik onderstaande video gemaakt. 

Voordelen van box-ademen
Volgens de Mayo Clinic is er voldoende bewijs dat opzettelijke diepe ademhaling het autonome zenuwstelsel (ANS) daadwerkelijk kan kalmeren en reguleren.Dit systeem regelt onvrijwillige lichaamsfuncties zoals temperatuur. Het kan de bloeddruk verlagen en een bijna onmiddellijk gevoel van rust geven.

 

Door de ademhaling langzaam in te houden, kan CO2 zich ophopen in het bloed. Een verhoogde CO2-uitstoot in het bloed versterkt de cardioremmende reactie van de nervus vagus wanneer je uitademt en stimuleert je parasympathische zenuwstelsel. Dit zorgt voor een kalm en ontspannen gevoel in lichaam en geest.

Box-ademhaling kan stress verminderen en uw humeur verbeteren. Dat maakt het een uitzonderlijke behandeling voor aandoeningen zoals gegeneraliseerde angststoornis (GAS), paniekstoornis, posttraumatische stressstoornis (PTSD) en depressie.

 

Het kan ook helpen bij de behandeling van slapeloosheid door ‘s avonds voor het slapengaan je zenuwstelsel te laten kalmeren. Box-ademhaling kan zelfs efficiënt zijn om te helpen bij pijnbestrijding.

 

Tips voor beginners
Als je nieuw bent met box-ademen, kan het moeilijk zijn om het onder de knie te krijgen. Je kunt na een paar rondes een beetje duizelig worden. Dit is normaal. Als je het vaker oefent, kun je langer doorgaan zonder de duizeligheid. Als je duizelig wordt, blijf dan een minuut zitten en hervat je normale ademhaling.

 

Om ervoor te zorgen dat je je helemaal op je ademhaling kunt concentreren, kun je het beste een rustige, slecht verlichte omgeving zoeken om boxademen te oefenen. Het is specifiek niet nodig om de techniek uit te voeren, maar het kan je helpen om je op de oefening te concentreren als je er nieuw in bent.

 

Idealiter doe je de oefening voor ongeveer vier-vijf minuten. En na verloop van tijd kun je gaan spelen met de seconden. Dus bijvoorbeeld 5-5-5-5 of zelfs 6-6-6-6. Doe deze oefening gerust meerdere keren per dag om je zenuwen te kalmeren en stress te verlichten.

 

Laat je in de reacties even weten hoe het voor jou voelde en welke effecten het heeft?

Meer leren over de kracht van je ademhaling?

Laatste video's

🧔‍♂️💈 Bijgeloof van Sadílek: "Als we verliezen, gaat de baard eraf" | Fresia & Milan Parkeren de Bus

Hoe langer de baard van Michal Sadílek, hoe succesvoller het met zijn ploeg gaat. De Tsjechische middenvelder van FC Twente scheert namelijk zijn gezichtshaar als er verloren wordt. In de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus legt de linkspoot uit hoe dat komt. Abonneer je hier: https://bit.ly/ESPNSubscribe

Meer zien van ESPN Nederland:
Website: https://www.espn.nl/
Instagram: http://www.instagram.com/espnnl
Facebook: http://www.facebook.com/espnnl
Twitter: http://www.twitter.com/espnnl
TikTok: https://www.tiktok.com/@espnnl

Nog meer zien van ons YouTube-kanaal? Bekijk de volgende afspeellijsten:

Eredivisie 2023/2024 | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v-hu4YXEo-EUDPj7In6s-In
Voor alle content over het nieuwe Eredivisie-seizoen 2023/2024 ben je bij deze afspeellijst op het goede adres. Denk aan de wedstrijden van Ajax onder de nieuwe trainer Maurice Steijn, PSV met Peter Bosz aan het roer en alles over landskampioen Feyenoord. Dit seizoen zijn Almere City, Heracles Almelo en PEC Zwolle nieuw in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, dus ook hen zullen we veelvuldig in de gaten gaan houden. In deze playlist kijk je straks alle samenvattingen, highlights en unieke momenten van Eredivisie-clubs uit het Eredivisie-seizoen 2023/'24. Niets missen van het nieuwe seizoen? Klik dan snel op de afspeellijst!

Shorts | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v9KlbM5K6chTf3pc5NMMxPY
Voor korte goals, mooie acties, interviews, grappige momenten en meer moet je bij onze Shorts-afspeellijst zijn!

Voetbalpraat | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v8_6bfQPNdG_J98kXM3q7-b
Ook in 2023 is jouw favoriete voetbalpraatprogramma elke week te bekijken én te beluisteren als podcast. Hoor alle ins en outs, analyses en meningen van onze experts over de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker en meer in Voetbalpraat.

Welkom op het YouTube-kanaal van ESPN Nederland. ESPN is hét sportkanaal van Nederland en de plek waar je alles over voetbal vindt. Van Eredivisie-voetbal met Ajax, PSV en Feyenoord tot Europa League-voetbal, Conference League-voetbal en het meest actuele (transfer)nieuws, zoals de transfers van Benjamin Tahirovic, Ramiz Zerrouki en Ruben van Bommel. Ook alles over de Keuken Kampioen Divisie vind je op ons YouTube-kanaal.

Tijdens elke Eredivisie-speelronde vind je op ons kanaal samenvattingen die we binnen dertig minuten na het laatste fluitsignaal hebben geupload. Daarnaast vind je meerdere video’s per week met onder andere samenvattingen van Eredivisie en KKD wedstrijden, interviews met de beste voetbalspelers en de mooiste goals en grappigste fragmenten. Ons doel? Het beste en leukste voetbalkanaal van Nederland zijn. Lijkt dit je wat? Abonneer snel op het ESPN kanaal!

#ESPN #ESPNNL #FCTwente

Ultieme training voor lichaam en ademhaling: onderwater trainen met gewichten

Leren over ademhalen is teruggaan naar de basis. Naar de oorsprong. En die ligt voor ons allemaal in de oceaan. 350 miljoen geleden kropen onze voorouders het land op en vormden zich langzaam onze longen. En nu komen we erachter dat we die tijd in de zee nooit echt helemaal vergeten zijn. Niet voor niks zijn de PH en zoutwaarde van het vruchtwater waar we in drijven gelijk aan dat van de zee. En niet voor niks hebben baby's (maar ook volwassenen) nog altijd een direct fysieke reactie als het hoofd het water raakt (de zogeheten mamalian dive reflex). De zee zit letterlijk in ons DNA.

Ik experimenteer al geruime tijd met water en ademhalingsoefeningen en komende zomer ga ik daarom mijn freedive brevet halen en me verder verdiepen in de relatie tussen onze ademhaling en de zee. Deze kennis neem ik mee in de opleiding Ademfysiologie die start in het najaar. Wil je daaraan meedoen (met optionele freedive ervaring) meld je dan aan via het artikel 'Hoe werkt een ademfysioloog' (link in bio)

Verder lezen? Ik schreef er al eens twee artikelen over de relatie tussen ademhalen en water, ook deze vind je op mijn site. #freediving #freediven #onderwater #ademhalen #ademfysiologie #wielrennen #hardlopen #zwemmen #gymshark

In 2018 ging mijn leven overhoop

Deze video vertelt mijn verhaal. Van ongeluk tot ademspecialist..

USA claims the 4x100m double 🔥 | World Athletics Championships Budapest 23

Subscribe to our channel – https://www.youtube.com/worldathletics

⭐️ Watch exclusive videos on Inside Track – https://worldathletics.org/videos ⭐️

⭐️ Follow us on Twitter – https://twitter.com/WorldAthletics ⭐️

⭐️ Follow us on Facebook – https://www.facebook.com/WorldAthletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on Instagram – https://www.instagram.com/worldathletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on TikTok – https://www.tiktok.com/@worldathletics/ ⭐️

Make sure you subscribe for athletics highlights, interviews with the athletes, training tips and more!

Twee simpele ademfeiten die je gezondheid snel kunnen verbeteren

In deze video ik twee simpele adem feiten Die je helpen om je stress te verlagen en je slaapt te verbeteren. En het goeie nieuws is je hoeft er bijna niks voor te doen.