Last van wazig zien? Druk op je hoofd? Haarwortelpijn? Goeie kans dat je hebt wat ik had

Tot aan 2018 was ik wel bezig met mijn lichaam en mijn gezondheid maar nooit met mijn ademhaling. Ik at als ex-topsporter redelijk gezond, zorgde voor genoeg lichaamsbeweging en trainde nog steeds veelvuldig voor triatlons en dacht nog altijd:  goed ademen gaat vanzelf, toch?

Daar kwam verandering in toen ik na een nare aanrijding tijdens een trainingsrit op mijn racefiets in Mexico ineens allerlei vage klachten kreeg (lees hier het hele verhaal). Ik kon geen licht en geluid meer verdragen, ik kon ineens geen Engels meer, ging bovenmatig zweten en sliep slecht. Nadat ik diverse behandelingen had geprobeerd, waaronder acupunctuur, homeopaat, Ostheopaat en Chiropractor, en die hebben mij allemaal een beetje kunnen helpen. Helaas viel ik echter iedere keer terug in dezelfde klachten.

Totdat ik uit diverse hoeken het dringende advies krijg om toch echt eens bij ‘Hans’ langs te gaan. Hans wordt aan mij gepresenteerd als een ademspecialist met veel kennis over reuma en fibromyalgie en helpt veel mensen die die last hebben van problemen als wazig zien, druk op het hoofd, haarwortelpijn en aura-migraines (had ik nog nooit van gehoord).

En ik dacht nog, al die problemen heb ik toch niet?? En ik heb al helemaal niks met ademhalingsoefeningen. Maar nadat een derde vriend mij uit het niets ook eens aanraad om naar Hans te gaan besluit ik het toch te doen. Baat het niet schaadt het niet, toch?

Ik zit bij Hans in de kamer en een van de eerste dingen die hij doet is mij even over mijn achterhoofd aaien, ik krimp ineen. ‘Ah’ zegt hij ‘ik zie het al’. Hij vertelt mij allemaal complexe dingen die ik niet kan onthouden want mijn geheugen doet het nog steeds niet goed. Tegenwoordig weet ik dat de reden dat ik zoveel extra klachten had te maken heeft met mijn zogeheten Cirkel van Willis. Voor degenen van jullie die niet weten wat de cirkel van Willis is, en dat is bijna iedereen gok ik, zal ik het even kort en lekentaal uitleggen want dit is een belangrijk onderdeel. Zeker als je whiplash, reuma of fibromyalgie klachten hebt.

Deze, en nog vele andere klachten worden namelijk veroorzaakt door een verminderde of verstoorde doorbloeding naar de hersenen. En als deze doorbloeding verstoort raakt dan krijgen ze minder zuurstof en blijven afvalstoffen achter die zich op gaan hopen, en dit zorgt voor verschillende problemen. En nog belangrijker: bijna 70% van de mensen heeft een natuurlijke aanleg voor het ontwikkelen van deze klachten. Ik zal in dit artikel kort uitleggen wat er dan aan de hand is en vooral hoe je dit op kunt lossen. Om dit te snappen wordt het een klein beetje technisch maar als je hier doorheen bent zul je ineens begrijpen hoe belangrijk de doorbloeding van onze bovenkamer is en hoe je deze zelf positief kunt beïnvloeden.

Cirkel van Willis
De cirkel van Willis is een aderstructuur in onze hersenen die ervoor zorgen dat alles goed doorbloed blijft. Als je bijvoorbeeld door een ongeluk (whiplash) of doordat je hypermobiel bent twee van de vier slagadres in je nek (deels) afsluiten, dan is er gelukkig de Cirkel van Willis om te zorgen dat de bloedtoevoer naar de hersenen niet stagneert. Er bestaat echter een grote variatie in de anatomie van de cirkel van Willis. Een volledige ontwikkelde cirkel met alle gangbare verbindingen met slagaders blijkt niet veel voor te komen. Bij een onderzoek bij 1413 personen werd ontdekt dat slechts in 34,5% van de gevallen de bloedvaten volledig aangelegd zijn. Kortom: bij 65,5% werkt de cirkel van Willis niet correct! Dit is waarschijnlijk ook bij mij en vele anderen het geval. En als dan je achterste slagadres afgekneld raken komt er een hele reeks aan klachten naar boven waaronder wazig zien, concentratieproblemen, een hoofd dat prikkelbaar is aan de achterkant, etc. In dit geval kun je dan masseren, prikken of oefenen tot je een ons weegt maar als er niet voldoende zuurstofrijk bloed naar dat deel van de hersenen kan vloeien dan blijven de klachten bestaan. Hierdoor ‘hangen’ patiënten vast in een soort constante ‘fight or flight’ reactie.

Wil je meer weten over de cirkel van Willis? Bekijk dan onderstaande (zeer technische video).

Video afspelen

De oplossing voor mij: ademen met de kraan open
De ademtechniek die Hans gebruikt, de zogeheten Epihora ademtechniek, is er dan ook op gericht om middels mobilisatie en activatie van nek en wervelkolom gecombineerd met actieve ademhaling de bloedstroom weer op gang te brengen. Hierdoor komt er zuurstof in het deel van de hersenen dat al langere tijd een zuurstof tekort heeft. En dit kan best een heftige reactie bij de patiënt geven. En laat dit nou net zijn wat ik ervoer. Na nog geen tien minuten de oefening gedaan te hebben stond ik op van de behandeltafel en voelde ik het verschil: mijn interne harde schijf was weer aangegaan! Daar waar ik voor de oefening nog mijn best moest doen om het verhaal van Hans op te slaan en te begrijpen lukt dat ineens weer. In de auto op weg naar huis merkte ik dat autorijden weer een automatisme was terwijl ik, nog geen uur eerde, mijn volle concentratie erbij nodig had. Ik kon het bijna niet geloven.

En nu jij!
In de weken die volgden bleef ik trouw de oefeningen doen. Iedere ochtend en iedere avond even ‘puffen’ zo noemde ik het. En iedere dag merkte ik dat ik meer en meer terugkreeg van mijn oude ik. Energie ging weer stromen. Mijn geheugen en mijn slaap verbeterden. En ook mijn gevoel voor Engels kwam weer terug. Ondertussen was ook mijn vrouw aangehaakt bij de oefening, eerst uit nieuwsgierigheid en later omdat ze merkte dat het haar hielp bij de vermoeidheid die hoorde bij een jonge baby voeden en verzorgen tijdens gebroken nachten. Als dit ons al zo hielp, dan zouden hier vast meer mensen bij gebaat zijn. Zeker omdat wij veel mensen in onze trainingen krijgen die met burn-out verschijnselen kampen en een burn-out gehad hebben/ Ik besloot om bij Hans in de leer te gaan en me de theorie achter de oefening eigen te maken. Daarnaast wilde ik meer weten over de kracht van onze ademhaling. En zo maakte ik kennis met een hele bijzondere wereld. De verborgen kracht van onze ademhaling.

Dus heb jij last van vage klachten zoals wazig zien, haarwortelpijn, overgevoelig voor licht en geluid of aura migraine? Of wat ‘bekendere’ klachten zoals reuma, fibromyalgie of verzuurde spieren? Dan kan ik je deze oefening en een aantal andere ademoefeningen van harte aanbevelen. Kijk op de site van Hans of op mijn site voor meer informatie en boek een 1-op-1 sessie waarin ik je deze oefening digitaal aan kan leren

Meer leren over de kracht van je ademhaling?