Snel buiten adem? Probeer deze oefening

Je bent bezig met een intensieve training, je hart klopt in je keel en je voelt dat je ademhaling versnelt. Voor je het weet, ben je volledig buiten adem en moet je je training onderbreken. Veel sporters denken dat ze meer zuurstof nodig hebben op zulke momenten. De waarheid is echter anders. Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat buiten adem raken vaak meer te maken heeft met een verhoogd niveau van koolstofdioxide (CO2) in het bloed dan met een zuurstoftekort.

 CO2 tolerantie: de sleutel tot efficiënte ademhaling

In de wereld van sport en gezondheid wordt steeds meer aandacht besteed aan het concept van CO2 tolerantie. Dit verwijst naar het vermogen van je lichaam om hogere niveaus van CO2 in het bloed te tolereren zonder dat je de reflex voelt om sneller of dieper te ademen. Een hogere CO2 tolerantie betekent dat je lichaam efficiënter zuurstof kan gebruiken en je tijdens inspanning langer een stabiele ademhaling kunt behouden.

Wetenschappelijke onderzoeken, zoals die gepubliceerd in het *Journal of Applied Physiology*, hebben aangetoond dat een verhoogde CO2 concentratie in het bloed – en niet noodzakelijk een daling van de zuurstofconcentratie – de belangrijkste trigger is voor versnelde ademhaling tijdens fysieke inspanning.

Neusademhaling: een natuurlijke regulator

De neus speelt een cruciale rol in het reguleren van de ademhaling en het in evenwicht houden van de CO2-niveaus in ons bloed. Neusademhaling zorgt voor een natuurlijke weerstand tijdens het inademen, waardoor de lucht langer in contact komt met de slijmvliezen en zo beter wordt gefilterd, bevochtigd en verwarmd. Dit leidt tot een meer gestage en gecontroleerde inname van zuurstof.

Bovendien produceert de neus stikstofoxide, een molecuul dat de bloedvaten verwijdt en zo helpt om zuurstof efficiënter naar de spieren en andere weefsels te transporteren. Door te ademen via de neus tijdens het sporten, kun je jouw prestaties verbeteren en het gevoel van buiten adem zijn verminderen.

Gebrekkig ademhalen via de mond

Mondademhaling kan leiden tot een snellere en minder efficiënte ademhaling. Het mist de weerstand en de filtratie die de neusademhaling biedt, waardoor je vaak te veel en te snel ademt, wat kan leiden tot een vermindering van CO2 in het bloed. Dit kan weer leiden tot vernauwing van de bloedvaten en een verminderde zuurstofafgifte aan de spieren.

Oefening voor een betere ademhaling

Om je CO2 tolerantie te verbeteren en het meeste uit je training te halen, probeer de volgende oefening:

1. Zoek een comfortabele plek om te zitten of liggen.
2. Begin met een normale ademhaling door je neus.
3. Verleng langzaam de uitademing, zodat deze twee keer zo lang duurt als de inademing.
4. Herhaal dit patroon gedurende 5 minuten, waarbij je je focust op een rustige en gecontroleerde ademhaling.
5. Voer deze oefening dagelijks uit en merk op hoe je ademhalingscontrole tijdens inspanning verbetert.

Conclusie: Een efficiënte ademhaling is essentieel voor sportprestaties. Door je CO2 tolerantie te verhogen, neusademhaling te bevorderen en gebrekkig ademhalen via de mond te vermijden, kun je je ademhalingscapaciteit optimaliseren en je prestaties naar een hoger niveau tillen. Wil je meer weten? Lees dan hieronder verder!

Meer leren over de kracht van je ademhaling?

Laatste video's

🧔‍♂️💈 Bijgeloof van Sadílek: "Als we verliezen, gaat de baard eraf" | Fresia & Milan Parkeren de Bus

Hoe langer de baard van Michal Sadílek, hoe succesvoller het met zijn ploeg gaat. De Tsjechische middenvelder van FC Twente scheert namelijk zijn gezichtshaar als er verloren wordt. In de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus legt de linkspoot uit hoe dat komt. Abonneer je hier: https://bit.ly/ESPNSubscribe

Meer zien van ESPN Nederland:
Website: https://www.espn.nl/
Instagram: http://www.instagram.com/espnnl
Facebook: http://www.facebook.com/espnnl
Twitter: http://www.twitter.com/espnnl
TikTok: https://www.tiktok.com/@espnnl

Nog meer zien van ons YouTube-kanaal? Bekijk de volgende afspeellijsten:

Eredivisie 2023/2024 | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v-hu4YXEo-EUDPj7In6s-In
Voor alle content over het nieuwe Eredivisie-seizoen 2023/2024 ben je bij deze afspeellijst op het goede adres. Denk aan de wedstrijden van Ajax onder de nieuwe trainer Maurice Steijn, PSV met Peter Bosz aan het roer en alles over landskampioen Feyenoord. Dit seizoen zijn Almere City, Heracles Almelo en PEC Zwolle nieuw in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, dus ook hen zullen we veelvuldig in de gaten gaan houden. In deze playlist kijk je straks alle samenvattingen, highlights en unieke momenten van Eredivisie-clubs uit het Eredivisie-seizoen 2023/'24. Niets missen van het nieuwe seizoen? Klik dan snel op de afspeellijst!

Shorts | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v9KlbM5K6chTf3pc5NMMxPY
Voor korte goals, mooie acties, interviews, grappige momenten en meer moet je bij onze Shorts-afspeellijst zijn!

Voetbalpraat | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v8_6bfQPNdG_J98kXM3q7-b
Ook in 2023 is jouw favoriete voetbalpraatprogramma elke week te bekijken én te beluisteren als podcast. Hoor alle ins en outs, analyses en meningen van onze experts over de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker en meer in Voetbalpraat.

Welkom op het YouTube-kanaal van ESPN Nederland. ESPN is hét sportkanaal van Nederland en de plek waar je alles over voetbal vindt. Van Eredivisie-voetbal met Ajax, PSV en Feyenoord tot Europa League-voetbal, Conference League-voetbal en het meest actuele (transfer)nieuws, zoals de transfers van Benjamin Tahirovic, Ramiz Zerrouki en Ruben van Bommel. Ook alles over de Keuken Kampioen Divisie vind je op ons YouTube-kanaal.

Tijdens elke Eredivisie-speelronde vind je op ons kanaal samenvattingen die we binnen dertig minuten na het laatste fluitsignaal hebben geupload. Daarnaast vind je meerdere video’s per week met onder andere samenvattingen van Eredivisie en KKD wedstrijden, interviews met de beste voetbalspelers en de mooiste goals en grappigste fragmenten. Ons doel? Het beste en leukste voetbalkanaal van Nederland zijn. Lijkt dit je wat? Abonneer snel op het ESPN kanaal!

#ESPN #ESPNNL #FCTwente

Ultieme training voor lichaam en ademhaling: onderwater trainen met gewichten

Leren over ademhalen is teruggaan naar de basis. Naar de oorsprong. En die ligt voor ons allemaal in de oceaan. 350 miljoen geleden kropen onze voorouders het land op en vormden zich langzaam onze longen. En nu komen we erachter dat we die tijd in de zee nooit echt helemaal vergeten zijn. Niet voor niks zijn de PH en zoutwaarde van het vruchtwater waar we in drijven gelijk aan dat van de zee. En niet voor niks hebben baby's (maar ook volwassenen) nog altijd een direct fysieke reactie als het hoofd het water raakt (de zogeheten mamalian dive reflex). De zee zit letterlijk in ons DNA.

Ik experimenteer al geruime tijd met water en ademhalingsoefeningen en komende zomer ga ik daarom mijn freedive brevet halen en me verder verdiepen in de relatie tussen onze ademhaling en de zee. Deze kennis neem ik mee in de opleiding Ademfysiologie die start in het najaar. Wil je daaraan meedoen (met optionele freedive ervaring) meld je dan aan via het artikel 'Hoe werkt een ademfysioloog' (link in bio)

Verder lezen? Ik schreef er al eens twee artikelen over de relatie tussen ademhalen en water, ook deze vind je op mijn site. #freediving #freediven #onderwater #ademhalen #ademfysiologie #wielrennen #hardlopen #zwemmen #gymshark

In 2018 ging mijn leven overhoop

Deze video vertelt mijn verhaal. Van ongeluk tot ademspecialist..

USA claims the 4x100m double 🔥 | World Athletics Championships Budapest 23

Subscribe to our channel – https://www.youtube.com/worldathletics

⭐️ Watch exclusive videos on Inside Track – https://worldathletics.org/videos ⭐️

⭐️ Follow us on Twitter – https://twitter.com/WorldAthletics ⭐️

⭐️ Follow us on Facebook – https://www.facebook.com/WorldAthletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on Instagram – https://www.instagram.com/worldathletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on TikTok – https://www.tiktok.com/@worldathletics/ ⭐️

Make sure you subscribe for athletics highlights, interviews with the athletes, training tips and more!

Twee simpele ademfeiten die je gezondheid snel kunnen verbeteren

In deze video ik twee simpele adem feiten Die je helpen om je stress te verlagen en je slaapt te verbeteren. En het goeie nieuws is je hoeft er bijna niks voor te doen.