Waarom herstel ik niet?

Waarom herstel ik niet? Dit is de vraag die ik in het eerste halfjaar van 2018 mezelf iedere dag stelde. Ik was na een aanrijding tijdens een fietstraining in het ziekenhuis opgenomen geweest met een whiplash maar ook weer naar huis gestuurd. De wonden op mijn lichaam waren ondertussen geheeld maar ik voelde me zo slecht. Ik kon niet tegen fel licht of hard geluid. Ik had moeite met Engels spreken, kon me niet concentreren en sliep slecht. Ik at gezond, dronk voldoende en rustte veel uit, voor zover ik weet zijn dat de drie basis ingrediënten voor herstel, toch?

Onverklaarbaar uitblijvend herstel
Ik riep de hulp in van allerlei specialisten om mijn proces te bespoedigen maar het effect bleef uit. Ik had last van onverklaarbaar uitblijvend herstel: het lichaam krijgt alle ingrediënten die het nodig heeft om te genezen maar het lukt niet. Wat bleek: het was niet mijn lichaam dat een probleem had, maar mijn hersenen.

Door de val was de doorbloeding naar mijn hersenen licht verstoord geraakt. Zo licht dat je dat niet direct ziet op een scan maar voor de hersenen is een paar procent vermindering reden om in overdrive te gaan. En hersenen overdrive zetten ons centrale zenuwstelsel op rood. Zeker als de aderstructuur die er normaal voor zorgt dat al het beschikbare bloed netjes verdeeld wordt (de zogeheten Cirkel van Willis), niet goed werkt. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

Kortom ik liep rond met een brein dat in de overlevingsstand stond. En daar waar het menselijk lichaam is onder normale omstandigheden uitstekend instaat om zichzelf te genezen, bleef dit bij mij uit. Het ontbrak mijn lichaam nog aan één belangrijk ingredient om zelfgenezing weer op gang te brengen: gezonde doorbloeding van mijn bovenkamer. En dat wist Hans Timmerman met zijn Epihora Methode me haarfijn uit te leggen en nog belangrijker: zelf uit te laten voeren.

De Epiphora Methode
Hij leerde mij een combinatie van ademhalen en simpelen oefeningen om de doorbloeding naar mijn hersenen weer op gang te brengen. Met de Epiphora Methode breng je de doorbloeding van je brein weer op orde, voer je de opgestapelde afvalstoffen af en breng je het natuurlijke herstelproces weer op gang, was zijn claim. En wat bleek, het werkte ook voor mij! Binnen een paar minuten voelde ik de verandering in mijn lijf en binnen een paar dagen was ik echt weer op weg terug.

Toen ik mij eenmaal weer goed genoeg voelde wilde ik meer weten over de methode en ging bij Hans in de leer. Ik leerde dat niet alleen een whiplash de doorbloeding van de hersenen kan verstoren maar ook zaken zoals een verkeerde houding, teveel ademen, stress, long COVID, menstruatiecyclus of trauma kunnen hiervoor zorgen. Er zijn dus veel meer mensen die rond lopen met vergelijkbare klachten en maar niet verder komen in hun herstel.

Last van onverklaard uitblijvend herstel?
Heb jij dus last van onverklaarbaar uitblijvend herstel en heb je daarbij een aantal van deze bijzondere verschijnselen zoals: haarworterlpijn, wazig zien, verzuurde spieren, koud lichaam, hersenmist of prikkelbare darmen? Dan bestaat de kans dat je baat hebt bij de Epiphora oefening. Deze leer ik je graag online aan of per 9 mei weer fysiek want dan ben ik weer een halfjaar in Nederland. Of boek een van de andere gecertificeerde coaches ergens in de buurt die je kunt vinden op de website van de Epiphora Methode.

Mocht je iemand kennen die mogelijk wat heeft aan deze ademtechniek, stuur deze mail dan vooral door, ik weet uit eigen ervaring hoe hopeloos het voelt als je niet verder komt in je herstel en mogelijk kan deze, nog relatief onbekende methode hem of haar verder helpen. Ik schreef eerder dit artikel over mijn herstel en maakt onlangs deze video.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?