Waarom ik geen fan ben van de AiroFit

Bijna dagelijks krijg ik de vraag van lezers van mijn site of deelnemers aan mijn workshops wat ik van de AiroFit vind. De AiroFit is een apparaatje dat je gebruikt om je ademhaling te trainen. Je klemt het tussen je tanden of lippen en ademt in en uit door het apparaat, dat zorgt voor weerstand. Om verschillende redenen ben ik geen fan van de AiroFit, en in dit artikel leg ik uit waarom.

Onze neus is gemaakt om adem te halen

De menselijke neus is geëvolueerd om onze primaire ademhalingsroute te zijn, en de mond is voornamelijk bedoeld voor eten (Nagy et al., 2018). Mondademhaling kan schadelijk zijn, omdat het de lucht niet filtert, waardoor bacteriën, pollen en andere stoffen binnenkomen. Bovendien stimuleert mondademhaling de ‘vecht-of-vlucht’-respons van ons zenuwstelsel, wat stress verhoogt (Ritz & Dahme, 2006).

Mondademhaling versus neusademhaling

Mijn aanpak is erop gericht mensen juist te leren hun neus meer te gebruiken en hun mond minder. Studies tonen aan dat neusademhaling kan helpen het lichaam in balans te brengen, beter te presteren, en stresspieken te verlagen (Russo et al., 2017). Het gebruik van apparaten zoals de AiroFit moedigt echter onbewust mondademhaling aan, wat contraproductief is.

Alternatieven voor de Airofit

Het doel van de AeroFit is om de in- en uitademingsspieren te trainen en de longen te versterken. Dit kan echter ook bereikt worden door middel van simpele oefeningen, stretches, en weerstandsbanden of gewichten, waarbij de nadruk ligt op neusademhaling. Technieken zoals ‘box breathing’ en de ‘Tell Yourself Healthy’ methode van Carl Stough richten zich op bewuste ademhaling en een hogere CO2-tolerantie, en hebben bewezen voordelen (Jerath et al., 2015).

Conclusie

Als je overweegt om met een apparaat als de Airofit te gaan trainen, zou ik je aanraden om te zoeken naar methodes die neusademhaling benadrukken. Deze benadering kan hetzelfde doel bereiken en zelfs overtreffen, met extra voordelen voor je gezondheid. De wetenschap ondersteunt het belang van neusademhaling, en het is essentieel om deze natuurlijke functie niet te negeren ten gunste van trendy apparaten.

Referenties:

  • Nagy, A., et al. (2018). The human nasal cycle. Mayo Clinic Proceedings, 93(6), 699-709.
  • Ritz, T., & Dahme, B. (2006). Implementation and interpretation of respiratory sinus arrhythmia measures in psychosomatic medicine: practice against better evidence? Annals of Behavioral Medicine, 32(3), 208-216.
  • Russo, M.A., et al. (2017). The physiological effects of slow breathing in the healthy human. Breathe, 13(4), 298-309.
  • Jerath, R., et al. (2015). Physiology of long pranayamic breathing: Neural respiratory elements may provide a mechanism that explains how slow deep breathing shifts the autonomic nervous system. Medical Hypotheses, 85(3), 331-339.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?