Ademhaling & gezondheid: de mogelijk link tussen neuriën en EILO (exercise-induced laryngeal obstruction)

In de bruisende wereld van sport en gezondheid ontdekken we vaak fascinerende en soms verrassende verbanden tussen eenvoudige handelingen en onze fysieke prestaties. Neuriën, een activiteit die veel mensen associëren met ontspanning en muzikale expressie, blijkt potentieel therapeutische effecten te hebben op ademhalingsproblemen zoals longontstekingen en long-COVID maar ook op bijvoorbeeld Exercise-Induced Laryngeal Obstruction (EILO).

Wat is EILO?
EILO is een aandoening waarbij de luchtwegen in de keel ongepast vernauwen tijdens intensieve inspanning. Dit kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, piepende ademhaling en een benauwd gevoel. Deze symptomen ontstaan typisch tijdens de piekmomenten van fysieke activiteit en verdwijnen vrij snel na het stoppen van de inspanning. EILO kan aanzienlijk ongemak veroorzaken en de sportprestaties beïnvloeden. Ondanks dat het vaak voorkomt bij jonge atleten, vooral bij vrouwen, blijft het vaak ondergediagnosticeerd.

De wetenschap van neuriën
Neuriën is meer dan alleen een muzikale uitdrukking; het is een bijzondere activiteit die onze gezondheid op wetenschappelijk bewezen en interessante manieren kan beïnvloeden. Hier zijn enkele redenen waarom neuriën potentieel nuttig kan zijn voor mensen met EILO:

  1. Verhoogde productie van stikstofmonoxoxide (NO): Tijdens het neuriën produceert het lichaam meer stikstofoxide, een natuurlijke vasodilator die de bloedvaten verwijdt en helpt om de luchtwegdruk te normaliseren. Dit kan leiden tot verbeterde ventilatie en minder weerstand in de luchtwegen, wat vooral voordelig is tijdens hoge fysieke inspanningen. (lees hier meer of neurien en NO)
  2. Stabilisatie van de luchtwegen: Neuriën vereist een gestage, zachte uitademing, die de luchtwegdruk kan stabiliseren en helpt de luchtwegen open te houden. Dit kan het risico op ongepaste vernauwing van de luchtwegen tijdens inspanning verminderen.
  3. Kalmerend effect op het zenuwstelsel: Neuriën kan ook een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel, wat belangrijk is omdat stress en angst EILO-symptomen kunnen verergeren. Door te neuriën, kan een persoon een diepere staat van ontspanning bereiken, wat indirect de frequentie en ernst van de ademhalingsobstructies kan verminderen.
  4. Vibratie van de stembanden: De vibratie die gepaard gaat met neuriën helpt de stembanden en omliggende spieren ontspannen, wat van cruciaal belang kan zijn om de dynamiek van de luchtwegbewegingen tijdens inspanning te optimaliseren.

Toepassing van neuriën in ademhalingstherapieën
Gezien deze voordelen, integreren soms ademhalingsspecialisten en spraaktherapeuten neuriën in therapieën, vooral in benaderingen die gericht zijn op de behandeling van EILO en soortgelijke aandoeningen. Daarnaast zijn er nog andere oefeningen die mogelijk verlichting kunnen brengen bij deze specifieke klachten zoals bijvoorbeeld de oefening “Tel jezelf gezond“.

Het is belangrijk om neuriën en andere ademhalingstechnieken te bespreken met een gekwalificeerde gezondheidsspecialist die kan helpen bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerde behandelplan. Dit waarborgt dat elke techniek veilig en effectief wordt geïntegreerd binnen het totale beheersplan van de patiënt.

Door de wetenschap achter eenvoudige handelingen zoals neuriën te omarmen, kunnen we nieuwe wegen verkennen om gezondheid en welzijn te bevorderen. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe traditionele en moderne medische praktijken elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken voor betere gezondheidsresultaten.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?