Het onbekende magische effect van neuriën op je gezondheid (en mogelijke oplossing voor COVID-19 patiënten)

Het COVID-19 virus is al een tijd onder ons en ondanks de verschillende vaccins ondervinden nog veel mensen de nadelige en heftige gevolgen van het virus. Verschillende organisaties gebruiken verschillende strategieën om het virus te bestrijden. Vorige jaar kondigde een biotechnologie-startup aan dat ze in celproeven konden aantonen dat een oplossing die het gas stikstofmonoxide bevat effectief SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) kan stoppen. In een paper die KNOW Bio van plan is in te dienen voor toetsing, zegt het bedrijf te hebben vastgesteld dat toediening van doses stikstofmonoxide na 24 uur SARS-CoV-2 in cellen met 99,9% verminderden in vergelijking met onbehandelde cellen. Belangrijk is dat de resultaten aantoonden dat de behandeling geen schade toebracht aan gezonde cellen. Dit is een merkwaardige en hoopgevende ontwikkeling, omdat stikstofmonoxide een gas is dat ons lichaam regelmatig produceert, en er zijn eenvoudige strategieën om de productie ervan op natuurlijke wijze te verhogen. Hoe werkt het? Laten we het onderzoeken.

Stikstofmonoxide werd in de jaren negentig ontdekt door Louis J. Ignarro, PhD, een medisch onderzoeker. Hij ontving vervolgens de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor zijn ontdekkingen over hoe stikstofmonoxide een positieve invloed heeft op de gezondheid en een lang leven. Dr. Ignarro schrijft: “Stikstofmonoxide, ook wel NO genoemd, is een gasvormig molecuul dat door onze slagaders in alle organen wordt geproduceerd om de cardiovasculaire functie te reguleren. NO zorgt ervoor dat de spiercellen (gladde spieren) die de slagaders omhullen, ontspannen, waardoor zogeheten vasodilatatie of verwijding van de slagaders ontstaat. Deze fysiologische werking resulteert in een verlaging van de bloeddruk in de slagaders en een verhoogde bloedtoevoer naar alle organen via de verwijde slagaders. ” Door die actie beschermt stikstofmonoxide ons tegen hoge bloeddruk, hartaanvallen en beroertes. Deze kwaliteit van stikstofmonoxide wordt ook gebruikt in medicijnen zoals Viagra om de slagaders in het erectiele weefsel van de penis te verwijden.

Waarom dan neuriën?

Neuriën is voor mensen een hele natuurlijke gewoonte. Kinderen maken heel jong al allerlei non-verbale geluiden voordat ze echt kunnen praten, en zowel muzikale als niet-muzikale personen neuriën, en vaak onbewust. Het is niet mogelijk om te neuriën aan te houden als je in een slecht humeur bent! Neuriën ontspant je spieren, verlicht spanningen en heeft een positief effect op je energie. Maar neuriën heeft, in combinatie met neusademhaling, veel belangrijkere voordelen die veel meer minder bekend zijn.

Ademhaling door de neus produceert namelijk stikstofoxide (NO) in de neusbijholten, dat vervolgens in de longen en het bloed terecht komt. De eigenschappen van NO zijn talrijk en er wordt aangenomen dat neusademhaling ons een goede vorm van verdediging kan bieden tegen luchtweginfecties zoals de huidige uitbraak van het coronavirus of Covid-19. Dit komt omdat NO een bronchiale dilatator is, wat betekent dat het de neusholtes en bronchiën in de longen opent, waardoor de opname van zuurstof wordt vergemakkelijkt. Het is ook een vasodilator, wat betekent dat zuurstof efficiënter door het bloed door het lichaam kan worden getransporteerd. NO staat bekend als antiviraal, antischimmel en antibacterieel, en helpt zo om een ​​gezonde immuunrespons te ondersteunen.

Surfactant
Surfactant stof is een belangrijk stofje dat wordt gevormd in alveolaire cellen en dat zowel hydrofobe als hydrofiele gebieden draagt, waardoor gas er doorheen kan diffunderen. De oppervlaktespanning van de surfactant zorgt ervoor dat de longblaasjes gelijkmatig worden gevuld, waardoor hun inflatietempo afneemt als ze uitzetten. NO verlaagt de oppervlaktespanning van de surfactant waardoor slecht uitzettende longblaasjes beter kunnen worden opgeblazen onder de verzwakte oppervlaktespanning. Hierdoor kunnen beschadigde longen effectiever functioneren.

Zachte en rustige neusademhaling optimaliseert de NO-niveaus in de luchtwegen en het bloed. Als je ooit een yogales hebt bijgewoond, is de kans groot dat je kennis hebt gemaakt met zogeheten ‘breathwork’, waarvan de meest voorkomende vorm een oefening is van afwisselend ademhalen door een van je neusgaten (Pranayama). En nu komt het: neuriën verhoogt de NO-niveaus aanzienlijk, tot wel 15 tot 20 keer meer dan normaal! Dit helpt dus om de luchtwegen verder te openen en ziekteverwekkers te doden, je bloedvaten en bronchiën te openen en ja ook erectieproblemen te verminderen.

Eerste verdedigingslinie

De neus is onze eerste verdedigingslinie tegen allerlei soorten ziekteverwekkers of deeltjes in de lucht. Het is daarom logisch om te allen tijde door je neus adem te halen, vooral als je last heeft van een verstopping die je vermogen om dit te doen belemmert. De neusbijholten, een groep van vier met lucht gevulde ruimtes die de neusholte omringen, zijn verantwoordelijk voor de productie van stikstofmonoxide en neuriën stimuleert de productie nog verder. Als we neuriën, verhogen we ook de luchtstroom in de sinussen. Andere voordelen die we halen uit neurochemieën zijn een toename van neurochemicaliën zoals oxytocine, wat een kalme en gelukkige gemoedstoestand bevordert, en een vermindering van stressniveaus. Het verminderen van stress is een belangrijke factor bij het stimuleren van het immuunsysteem en het bevorderen van gezondheid en welzijn.

Probeer het zelf

Als je een verstopte neus hebt, kunt je dit proberen aan te pakken met neuriën. Soms kan een disfunctionele ademhaling (gewoonlijk door de mond ademen) beginnen met een allergie en snel de norm worden. Probeer deze eenvoudige oefening om uw neusholtes vrij te maken:
Ga rechtop zitten met ontspannen schouders en adem zacht en langzaam door je neus. Als je een regelmatig patroon hebt vastgesteld, adem dan uit en knijp je neusgaten voorzichtig drie tellen lang samen, laat los, adem twee tellen in en herhaal. Als uw neus volledig verstopt is, adem dan eerst in door samengeknepen lippen.
Adem in en weer uit in een comfortabel ritme. Knijp bij de volgende uitademing weer voorzichtig in de neusgaten en houd de adem zo lang mogelijk vast voordat u inademt. (zie dit artikel voor de uitgebreide oefening met video)

Maak je klaar om te neuriën

Er zijn vele ademoefeningen maar simpelweg neuriën in combinatie met neusademhalen werkt voor veel mensen al heel goed. Probeer de volgende oefening maar eens:

Ontspan je kaak en plaats het puntje van je tong lichtjes achter je voortanden, lippen gesloten. Adem in door je neus.
Maak een aanhoudend hmmmmmmmmmm geluid terwijl je door de neus ademt. Het is niet nodig om de lucht naar buiten te persen, een lange, aanhoudende uitademing is het beste. Adem zachtjes in door je neus en herhaal zo vaak als je wilt.
Om het effect van de oefening te vergroten, kunt je zachtjes rond je oogkassen, neus en slapen masseren terwijl je blijft neuriën. Je kunt trillingen en een “kietelend” gevoel voelen terwijl je de geluiden maakt. Dit is goed. Je helpt de luchtstroom in je neusholtes te vergroten, de productie van het heilzame stikstofmonoxide te vergroten en een goed immuunsysteem te ondersteunen!

Zelf heb ik een ‘humming’ playlist op spotify met favoriete en makkelijk te neuriën nummer die ik aanzet op de fiets of tijdens een wandeling.

Heb je COVID? Probeer dan ook zeker eens deze ademhalingsoefeningen.

 

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12119224/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33296498/
https://sequencewiz.org/2020/09/16/hum-your-way-to-health-how-to-naturally-increase-nitric-oxide-in-your-body/

https://gizmodo.com/scientists-are-testing-nitric-oxide-to-treat-coronaviru-1842642935
https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.200202-138BC

Meer leren over de kracht van je ademhaling?

Laatste video's

🧔‍♂️💈 Bijgeloof van Sadílek: "Als we verliezen, gaat de baard eraf" | Fresia & Milan Parkeren de Bus

Hoe langer de baard van Michal Sadílek, hoe succesvoller het met zijn ploeg gaat. De Tsjechische middenvelder van FC Twente scheert namelijk zijn gezichtshaar als er verloren wordt. In de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus legt de linkspoot uit hoe dat komt. Abonneer je hier: https://bit.ly/ESPNSubscribe

Meer zien van ESPN Nederland:
Website: https://www.espn.nl/
Instagram: http://www.instagram.com/espnnl
Facebook: http://www.facebook.com/espnnl
Twitter: http://www.twitter.com/espnnl
TikTok: https://www.tiktok.com/@espnnl

Nog meer zien van ons YouTube-kanaal? Bekijk de volgende afspeellijsten:

Eredivisie 2023/2024 | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v-hu4YXEo-EUDPj7In6s-In
Voor alle content over het nieuwe Eredivisie-seizoen 2023/2024 ben je bij deze afspeellijst op het goede adres. Denk aan de wedstrijden van Ajax onder de nieuwe trainer Maurice Steijn, PSV met Peter Bosz aan het roer en alles over landskampioen Feyenoord. Dit seizoen zijn Almere City, Heracles Almelo en PEC Zwolle nieuw in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, dus ook hen zullen we veelvuldig in de gaten gaan houden. In deze playlist kijk je straks alle samenvattingen, highlights en unieke momenten van Eredivisie-clubs uit het Eredivisie-seizoen 2023/'24. Niets missen van het nieuwe seizoen? Klik dan snel op de afspeellijst!

Shorts | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v9KlbM5K6chTf3pc5NMMxPY
Voor korte goals, mooie acties, interviews, grappige momenten en meer moet je bij onze Shorts-afspeellijst zijn!

Voetbalpraat | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v8_6bfQPNdG_J98kXM3q7-b
Ook in 2023 is jouw favoriete voetbalpraatprogramma elke week te bekijken én te beluisteren als podcast. Hoor alle ins en outs, analyses en meningen van onze experts over de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker en meer in Voetbalpraat.

Welkom op het YouTube-kanaal van ESPN Nederland. ESPN is hét sportkanaal van Nederland en de plek waar je alles over voetbal vindt. Van Eredivisie-voetbal met Ajax, PSV en Feyenoord tot Europa League-voetbal, Conference League-voetbal en het meest actuele (transfer)nieuws, zoals de transfers van Benjamin Tahirovic, Ramiz Zerrouki en Ruben van Bommel. Ook alles over de Keuken Kampioen Divisie vind je op ons YouTube-kanaal.

Tijdens elke Eredivisie-speelronde vind je op ons kanaal samenvattingen die we binnen dertig minuten na het laatste fluitsignaal hebben geupload. Daarnaast vind je meerdere video’s per week met onder andere samenvattingen van Eredivisie en KKD wedstrijden, interviews met de beste voetbalspelers en de mooiste goals en grappigste fragmenten. Ons doel? Het beste en leukste voetbalkanaal van Nederland zijn. Lijkt dit je wat? Abonneer snel op het ESPN kanaal!

#ESPN #ESPNNL #FCTwente

Ultieme training voor lichaam en ademhaling: onderwater trainen met gewichten

Leren over ademhalen is teruggaan naar de basis. Naar de oorsprong. En die ligt voor ons allemaal in de oceaan. 350 miljoen geleden kropen onze voorouders het land op en vormden zich langzaam onze longen. En nu komen we erachter dat we die tijd in de zee nooit echt helemaal vergeten zijn. Niet voor niks zijn de PH en zoutwaarde van het vruchtwater waar we in drijven gelijk aan dat van de zee. En niet voor niks hebben baby's (maar ook volwassenen) nog altijd een direct fysieke reactie als het hoofd het water raakt (de zogeheten mamalian dive reflex). De zee zit letterlijk in ons DNA.

Ik experimenteer al geruime tijd met water en ademhalingsoefeningen en komende zomer ga ik daarom mijn freedive brevet halen en me verder verdiepen in de relatie tussen onze ademhaling en de zee. Deze kennis neem ik mee in de opleiding Ademfysiologie die start in het najaar. Wil je daaraan meedoen (met optionele freedive ervaring) meld je dan aan via het artikel 'Hoe werkt een ademfysioloog' (link in bio)

Verder lezen? Ik schreef er al eens twee artikelen over de relatie tussen ademhalen en water, ook deze vind je op mijn site. #freediving #freediven #onderwater #ademhalen #ademfysiologie #wielrennen #hardlopen #zwemmen #gymshark

In 2018 ging mijn leven overhoop

Deze video vertelt mijn verhaal. Van ongeluk tot ademspecialist..

USA claims the 4x100m double 🔥 | World Athletics Championships Budapest 23

Subscribe to our channel – https://www.youtube.com/worldathletics

⭐️ Watch exclusive videos on Inside Track – https://worldathletics.org/videos ⭐️

⭐️ Follow us on Twitter – https://twitter.com/WorldAthletics ⭐️

⭐️ Follow us on Facebook – https://www.facebook.com/WorldAthletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on Instagram – https://www.instagram.com/worldathletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on TikTok – https://www.tiktok.com/@worldathletics/ ⭐️

Make sure you subscribe for athletics highlights, interviews with the athletes, training tips and more!

Twee simpele ademfeiten die je gezondheid snel kunnen verbeteren

In deze video ik twee simpele adem feiten Die je helpen om je stress te verlagen en je slaapt te verbeteren. En het goeie nieuws is je hoeft er bijna niks voor te doen.