Ademhalen: het geheime wapen van topsporters

Deze topatleten hebben geleerd hoe belangrijk ademhaling is, jij ook al? Doe je voordeel met de belangrijke lessen van deze professionele sporters

Als je als topsporter of serieuze amateur (nog) niet bezig bent met je ademhaling dan laat je een grote kans liggen. Je prestaties, herstelvermogen en nachtrust zijn allemaal te verbeteren met functioneel inzetten van je ademhaling. Al sinds 2019 verbaas ik me dagelijks over hoe weinig sporters eigenlijk weten over hun ademhaling en hoe weinig dit toegepast wordt tijdens de training en daarbuiten.

Sinds mijn 6e doe ik aan atletiek en al heel jong leerde: banaantje voor het sporten, gekookt eitje na afloop. Voor 22.00 uur naar bed met een paar tabletjes magnesium. En zo kreeg ik nog veel meer slimme en dankbare tips opa gebied van voeding, bewegen en slaap. Maar het fundament onder die drie cruciale thema’s is onze ademhaling. 

Dit keer wil ik echter niet zelf aan het woord zijn maar heb ik verschillende sporters van wereldfaam uitgezocht die allemaal functioneel gebruik van hun ademhaling om zo hun prestaties naar wereldniveau te tillen of waar ademhaling juist hun prestatie in de weg lijkt te staan. Laat je in dit artikel inspireren om met je ademhaling aan de slag te gaan, en ben je sporter en wil je dit goed doen? Volg dan dit exclusieve traject van ‘Ademwerk voor topsporters’ of boek een 1-1 consult om direct aan de slag te gaan.

Sarah Sjöström zwemt een wereldrecord 50m vlinderslag zonder ademhalen
De 50 m vlinderslag is een van de zwaarste disciplines in het zwemmen. In 24 seconden ga je all out en probeer je met beide handen tegelijk zo hard mogelijk te zwemmen. Met je benen moet je je bovenlijf weer uit het water duwen om vervolgens weer een goeie slag te kunnen maken. Ademhalen tijdens zo’n explosieve prestatie lijkt cruciaal. Sarah Sjöström laat ons echter zien dat dit ook prima zonder ademhalen kan, ze zwemt een wereldrecord op de 50m vlinder zonder adem te halen.

Isreal Adesanaya, calm under pressure
Als professioneel MMA (mixed martial arts) vechter moet je beresterk en agressief zijn. Israel Adesanya, bijnaam Izzy, is zo’n extreem sterke en agressieve vechter. Hij won meerdere wereldtitels en staat vooral bekend om de snelheid waarmee hij tot de wereld van gevechtsport is toegetreden. Daarnaast weet ik dat hij heel bewust en functioneel zijn ademhaling traint, hij is bezig met neusademhaling, trainen in het zwembad en gebruikt ademhaling voor extreme focus. Hij bereidt zich bijvoorbeeld voor op vast komen te zitten in een verwurging, waarin de tegenstander hem de keel dicht kan knippen en hem letterlijk de adem kan ontnemen. Door bewust met minder adem te trainen kan hij tijdens wedstrijden waarin dit gebeurt juist kalm en gefocust blijven en in die situaties de juiste beslissing maken. In onderstaande video’s zie je hem aan het werk binnen en buiten de ring en legt hij uit waarom volgens hem ademhalen zo cruciaal is voor topsporters.

Gareth Bale, gemiste penalty door verkeerd ademhalen
Ademhaling kan ook desastreus uitpakken. In dit geval staat Gareth Bale op 11 m en doet hij precies dat wat je niet moet doen met de ademhaling op zo’n moment. Door te hijgen en daarmee heftig CO2 af te blazen en zijn ademritme omhoog te gooien neemt hij zijn lijf juist van zuurstof, stijgt het stress niveau in zijn lijf, met als gevolg dat hij de verkeerde beslissingen maakt en de controle verliest over zijn lijf.

Mathieu van der Poel: focus door neusademhaling
Mathieu van der Poel staat bekend als een van de beste wielrenners ter wereld, ik volg hem al acht jaar en heb een enorme database aan foto’s van hem en er is een ding heel opvallend aan hem: hij is een neusademhaler pur sang. In onderstaande video zie je hem tijdens een veldrit een steile helling met mul zand op sprinten en in slow-motion op zijn fiets springen en kijk vooral hoe beheerst zijn ademhaling is en zijn focus op de fiets.

Eliud Kipchoge: loopt als eerste de marathon onder de twee uur en met zijn mond nagenoeg dicht
Eliud Kipchoge liep als eerste mens de marathon binnen de twee uur. De video’s die hiervan online staan zijn spectaculair en zijn prestatie is groots. Hij werd tijdens zijn run geholpen door een hele groep hazen die hem afwisselend uit de wind hielden. Wat in deze video’s vooral bijzonder is om te zien is dat zijn hazen wel door de mond ademhalen en Eliud bijna niet. Dit is een man die zijn lichaam heel goed kent en zijn ademhaling bewust en functioneel inzet bij zo’n topprestatie.

LeBron James mediteert tijdens wedstrijd
LeBron James is meerdere keren tijdens wedstrijden gezien in diepe meditatie. Hij gebruikt zijn ademhaling onder rust en focus te vinden in de time-out tijdens een basketbal wedstrijd. En de mooie commercial voor de meditatie app Calm legt hij uit hoe ook ons brein behandeld moet worden als een spier die trainbaar is en aandacht verdient, en ademhaling en meditatie zijn daarin de juiste wegL

Novak Djokovic: bewust ademhalen is een game changer
Novak Djokovic geeft aan dat bewust ademhalen het simpelste is dat je kunt doen om je prestaties te verbeteren. Op meerdere cruciale momenten in zijn lange tenniscarrière heeft hij ademhaling heel bewust en functioneel ingezet om het resultaat van een wedstrijd of training te beïnvloeden. In zijn geval als tennisser is ademhaling letterlijk een game changer.

En nou jij?

Wil je nou weten welke technieken deze atleten gebruikt hebben en op welke momenten je welke ademoefeningen in moet zetten? Neem dan deel aan een van mijn workshops. En wil je als sporter echt serieus aan de slag meld je dan aan voor mijn exclusieve traject Ademwerk voor topsporters en ik beloof je binnen een half jaar extreme veranderingen in je prestaties, je nachtrust en je herstel vermogen

Meer leren over de kracht van je ademhaling?