Gratis en simpele ademtest: hoe lang kun je uitademen?

Koolstofdioxide is een van de belangrijkste stressboodschappers van het menselijk lichaam. Je lichaam voorspelt constant hoeveel energie je nodig hebt om met stress om te gaan en hoeveel meer stress je nog kunt verdragen! En met de simpele test in dit bericht krijg je dus direct een goed beeld hoe het staat met jouw stress tolerantie.

Deze zogeheten CO2-tolerantietest is een manier om te begrijpen hoe je op stress reageert. Oorspronkelijk werd deze test gebruikt door freedivers en is nu doorontwikkeld door middel van uitgebreide tests en toepassingen in samenwerking met het Huberman Lab van Stanford Universit. Samen hebben zij bewezen dat deze test een krachtige indicator is van stressrespons, autonome controle en gebruik van je ademapparaat (longen, middenrif, neus, ribben, rug en buik). Maar eerst geef ik je graag antwoord op de vraag: waar om is CO2 tolerantie zo belangrijk?


Koolstofdioxide (CO2) tolerantie is belangrijk omdat:
  • CO2 is een natuurlijke vaatverwijder en zorgt voor meer zuurstof naar onze cellen
  • CO2 zorgt voor de optimale omstandigheden voor het bloed om de zuurstof af te geven aan de cellen
  • CO2 is het signaal naar je hersenen om te ademen (geen zuurstof)
  • En dit ademsignaal wordt afgegeven als reactie op je metabolische behoeften van elk moment, lichaamsbeweging en stress in het algemeen; inclusief je perceptie van stress!
  • De interpretatie van dit signaal kan in de war raken door een slechte gezondheid, trauma en disfunctionele ademhalingsgewoonten. Dit kan het systeem gevoeliger en minder tolerant maken voor stijgende CO2-niveaus.
  • Het verbinden van de tolerantie op de toe- en afname van CO2 kan een goed inzicht geven in hoe je lichaam met stress omgaat en kan leiden tot een betere oplossingen voor blessures, ziektes, etc.
Met behulp van de onderstaande aanwijzingen kun je jouw huidige CO2-tolerantie testen. Vervolgens kunt je deze score gebruiken als nul meting en aan de slag gaan met specifieke ademoefeningen (zie hier) Test elke 2-3 weken opnieuw om je voortgang te meten en je persoonlijke oefeningen af te stemmen op wat voor jouw werkt en hoe je je voelt.
 
De oefening:
  1. Pak een stopwatch
  2. Alle ademhalingen zijn alleen via je neus
  3. Adem drie keer normaal in en uit via de neus
  4. Adem nog 1 keer volledig in via de neus in en vul je longen helemaal
  5. Begin met uitademen via de neus en start je timer
  6. Adem zo langzaam mogelijk uit door je neus, zo lang als je kunt
  7. Houd je adem NIET in en slik niet. Als dat gebeurt, stop dan de timer
  8. Stop je timer als je geen lucht meer hebt om uit te ademen
Je score:
Minder dan 20 seconden -> Slecht. Zeer hoge stress en stressgevoeligheid en slecht ontwikkeld ademapparaat icm lage CO2 tolerantie. Training van middenrif en neusademhaling zijn een goede start.
20-40 seconden -> Gemiddeld. Matige tot hoge stressgevoeligheid. Je ademstijl moet worden verbeterd.
40-60 seconden -> Gemiddeld. Deze score verbetert over het algemeen snel met een focus op training van CO2-tolerantie.
60-80 seconden -> Geavanceerd. Je hebt een gezond longsysteem, goede motorische controle en relatief weinig stress.
Meer dan 80 seconden -> Elite. Weerspiegelt een geavanceerde longfunctie, uitstekende motorische controle en lage stress.
 
Vragen?
Heb je vragen over deze test, je resultaten of de aanverwante oefeningen? Neem dan contact me op of boek een coachingssessie om de diepte in te gaan! 

Heb je zin om meer te leren over je ademhaling? Dit kan! De komende tijd staan er verschillende activiteiten voor professionals, particulieren en ademcoaches op de planning.