Hoe mondademhaling de (tandheelkundige) gezondheid beïnvloedt

We weten allemaal dat poetsen en flossen belangrijk zijn voor een gezonde mond. Er zijn echter enkele andere dingen die belangrijk zijn om te doen en te vermijden om je glimlach in topvorm te houden. Een van de dingen die je moet vermijden om teveel te doen, en je raadt het wellicht al, is ademen door je mond. Hoewel het misschien klinkt als een eenvoudige, onschuldige handeling die geen groot probleem is, wil ik je in dit artikel laten weten hoe mondademhaling de gezondheid van je tanden beïnvloedt.

Door je mond ademen in plaats van je neus wordt soms veroorzaakt door een onderliggend probleem met je neusholte. Chronische neusobstructie (CNO) is de belangrijkste reden waarom mensen door hun mond ademen. Wanneer we denken dat er niet genoeg zuurstof in onze longen komt door door de neus te ademen, nemen we onze toevlucht tot het op één na beste ding – mondademhaling. Het is belangrijk om te weten dat het vaak niet het zuurstoftekort is dat zorgt voor ademtekort, het is vaak een lagere tolerantiegrens voor CO2 die ervoor zorgt dat we denken dat we adem tekort komen.

Mondademhaling kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Omdat uitademen via je mond de mond uitdroogt, neemt de hoeveelheid speeksel af, wat een groot probleem is. Speeksel is belangrijk om je mond te ontdoen van schadelijke bacteriën en neutraliserende zuren. Wanneer er niet genoeg speeksel wordt geproduceerd, neemt je kans op tandbederf en andere gevaarlijke problemen toe.

Een droge mond is een gevaarlijke mond. Een chronisch droge mond kan niet alleen leiden tot een slechte adem en het risico op tandbederf en gaatjes vergroten, het kan ook een risico vormen voor tandvleesaandoeningen en gingivitis. Tandvleesaandoeningen zijn een ernstig gezondheidsprobleem dat in verband is gebracht met problemen met het hele lichaam, zoals hartaanvallen, beroertes en hartaandoeningen.

Mondademhaling kan ook leiden tot allergieën, slechte slaap, een lagere zuurstofconcentratie in het bloed en gezichtsmisvormingen bij kinderen. Omdat ademen door de mond een verandering van houding vereist om de luchtweg open te houden, kunnen kinderen, wanneer ze hun mond ademen en het niet wordt bekneld, hun gezicht beginnen te ontwikkelen tot een lange, smalle vorm met een afgeplatte neus en een korte bovenlip en een pruilende onderlip . Uitademen uit je mond kan ook leiden tot scheve tanden, gummy smiles, hoofdpijn en keelpijn.

Hoe weet je of je teveel door je mond ademt?

Er zijn enkele veelvoorkomende tekenen en symptomen van een mondademhaling:

  • Droge lippen
  • Overvolle tanden
  • Snurken en open mond tijdens het slapen
  • Verhoogd aantal luchtweginfecties waaronder sinus, oor, verkoudheid
  • Chronisch slechte adem

Als je last heeft van mondademhaling en klaar bent om het probleem op te lossen, boek dan een online afspraak of volg mijn online training. We zullen samenwerken om te bepalen wat de beste manier is om dit te verhelpen, niet alleen voor de gezondheid van je mond, maar voor je hele welzijn.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?