Koude Handen? Adem rustig en blijf warm: Slimme tips voor hardlopers, wielrenners en mountainbikers

Als de winter zijn intrede doet, brengt het voor veel buitensporters een bekend probleem met zich mee: koude handen en voeten. Voor hardlopers, wielrenners en mountainbikers is dit niet alleen oncomfortabel, maar het kan ook de prestaties en het plezier in de sport beïnvloeden. Maar wist je dat de sleutel tot warmere handen en voeten misschien wel verborgen ligt in iets wat we allemaal van nature doen, namelijk ademhalen?

De Kracht van Ademhaling

Laten we beginnen bij de basis: ademhaling. Het lijkt zo simpel – inademen, uitademen, herhalen – maar de manier waarop we ademen heeft een verrassend grote invloed op ons lichaam, vooral in koude omstandigheden. Wanneer we gecontroleerd en rustig ademen, vooral door onze neus, gebeurt er iets bijzonders met onze bloedvaten.

CO2: Meer dan alleen een afvalproduct

CO2, vaak gezien als een eenvoudig afvalproduct van onze ademhaling, speelt een cruciale rol in het reguleren van onze bloedvaten. Wanneer we langzaam en diep ademen, bouwt CO2 zich op in ons bloed. Dit leidt tot een proces genaamd vasodilatatie, waarbij onze bloedvaten zich verwijden. Dit verbetert de bloedcirculatie, wat essentieel is voor het warm houden van onze extremiteiten, zoals handen en voeten.

De valstrik van mondademhaling

In tegenstelling tot neusademhaling, kan mondademhaling leiden tot een sneller verlies van CO2. Dit kan resulteren in vasoconstrictie, waarbij de bloedvaten zich vernauwen, wat weer kan leiden tot koudere handen en voeten. Bovendien, wanneer we door onze mond ademen, inhaleren we koudere lucht direct in onze longen, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en een verminderde prestatie.

Koude training: do it!

Nu we het belang van ademhaling hebben besproken, laten we een andere, misschien verrassende, methode verkennen om onze extremiteiten warm te houden: koude training. Ja, je leest het goed. Het regelmatig opzoeken van kou, zoals door koude douches of ijsbaden, kan ons cardiovasculaire systeem trainen en versterken.

Een ijskoude douche voor warme handen

Het idee is eenvoudig: door je lichaam regelmatig bloot te stellen aan koude, leert het efficiënter te reageren op lage temperaturen. Dit kan leiden tot een betere bloedcirculatie en dus warmere handen en voeten tijdens die koude wintertrainingen. Het is als het trainen van je bloedvaten om beter te presteren onder koude omstandigheden.

Wetenschappelijke onderbouwing

Dit concept is niet alleen gebaseerd op anekdotische bewijzen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het idee dat blootstelling aan koude kan helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie. Studies tonen aan dat regelmatige bewuste blootstelling aan kou kan leiden tot adaptieve reacties in het lichaam, waardoor het beter in staat is om warmte beter te behouden en te distribueren, vooral naar de extremiteiten zoals handen en voeten.

Praktische tips voor warme handen en voeten

  1. Adem bewust rustiger en zoveel mogelijk door je neus: Focus op langzame, diepe ademhalingen door je neus. Beweeg de lichaamsdelen die je op wilt warmen extra tijdens een lange uitademing of een korte adempauze met lege longen. Dit helpt bij het opbouwen van CO2 en bevordert een betere bloedcirculatie
  2. Koude training: Begin in het voorjaar of de zomer met korte, koude douches of zwemmen in kouder buiten water voor je training en bouw dit langzaam op. Het kan in het begin oncomfortabel zijn, maar je lichaam zal zich aanpassen.
  3. Vermijd mondademhaling: Probeer tijdens het sporten door je neus te ademen. Dit houdt de lucht die je inademt warmer en vochtiger, wat beter is voor je longen en automatisch zorgt dat je langzamer ademhaalt
  4. Warm-Up routine: Voordat je naar buiten gaat, doe een korte opwarming om je bloedcirculatie op gang te brengen. Focus ook hierbij op je neusademhaling. Ook de ‘Tel jezelf gezond’ oefening is effectief om warmte te genereren. 
  5. Kleed je slim: Draag lagen en zorg voor goede handschoenen en sokken. Dit lijkt voor de hand liggend, maar wordt vaak onderschat.

Conclusie

Het overwinnen van koude handen en voeten tijdens de wintermaanden is meer dan alleen een kwestie van de juiste kleding. Het gaat ook om het begrijpen en toepassen van de kracht van onze ademhaling en het trainen van ons lichaam om efficiënter te reageren op koude. Dus de volgende keer dat je je voorbereidt op een winterse training, onthoud dan: adem rustig, train koud, en blijf warm!

wil je meer tips en alle oefeningen aanleren zodat je beter en rustiger door je neus kunt ademen? Doe dan meer met mijn online training en leer dit op je eigen tempo —> Online training: Neusademhaling voor sportliefhebbers

Tot slot: 5 km hardlopen zonder kleren, kun jij dat? 

En voor ik het vergeet: ik heb zelf al veel ervaring met kou en ijs. Hieronder loop ik 5km in een sneeuwstorm in slechts een korte broek.. mogelijk gemaakt door neusademhaling 😤💪🏻

Meer leren over de kracht van je ademhaling?

Laatste video's

🧔‍♂️💈 Bijgeloof van Sadílek: "Als we verliezen, gaat de baard eraf" | Fresia & Milan Parkeren de Bus

Hoe langer de baard van Michal Sadílek, hoe succesvoller het met zijn ploeg gaat. De Tsjechische middenvelder van FC Twente scheert namelijk zijn gezichtshaar als er verloren wordt. In de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus legt de linkspoot uit hoe dat komt. Abonneer je hier: https://bit.ly/ESPNSubscribe

Meer zien van ESPN Nederland:
Website: https://www.espn.nl/
Instagram: http://www.instagram.com/espnnl
Facebook: http://www.facebook.com/espnnl
Twitter: http://www.twitter.com/espnnl
TikTok: https://www.tiktok.com/@espnnl

Nog meer zien van ons YouTube-kanaal? Bekijk de volgende afspeellijsten:

Eredivisie 2023/2024 | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v-hu4YXEo-EUDPj7In6s-In
Voor alle content over het nieuwe Eredivisie-seizoen 2023/2024 ben je bij deze afspeellijst op het goede adres. Denk aan de wedstrijden van Ajax onder de nieuwe trainer Maurice Steijn, PSV met Peter Bosz aan het roer en alles over landskampioen Feyenoord. Dit seizoen zijn Almere City, Heracles Almelo en PEC Zwolle nieuw in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, dus ook hen zullen we veelvuldig in de gaten gaan houden. In deze playlist kijk je straks alle samenvattingen, highlights en unieke momenten van Eredivisie-clubs uit het Eredivisie-seizoen 2023/'24. Niets missen van het nieuwe seizoen? Klik dan snel op de afspeellijst!

Shorts | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v9KlbM5K6chTf3pc5NMMxPY
Voor korte goals, mooie acties, interviews, grappige momenten en meer moet je bij onze Shorts-afspeellijst zijn!

Voetbalpraat | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v8_6bfQPNdG_J98kXM3q7-b
Ook in 2023 is jouw favoriete voetbalpraatprogramma elke week te bekijken én te beluisteren als podcast. Hoor alle ins en outs, analyses en meningen van onze experts over de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker en meer in Voetbalpraat.

Welkom op het YouTube-kanaal van ESPN Nederland. ESPN is hét sportkanaal van Nederland en de plek waar je alles over voetbal vindt. Van Eredivisie-voetbal met Ajax, PSV en Feyenoord tot Europa League-voetbal, Conference League-voetbal en het meest actuele (transfer)nieuws, zoals de transfers van Benjamin Tahirovic, Ramiz Zerrouki en Ruben van Bommel. Ook alles over de Keuken Kampioen Divisie vind je op ons YouTube-kanaal.

Tijdens elke Eredivisie-speelronde vind je op ons kanaal samenvattingen die we binnen dertig minuten na het laatste fluitsignaal hebben geupload. Daarnaast vind je meerdere video’s per week met onder andere samenvattingen van Eredivisie en KKD wedstrijden, interviews met de beste voetbalspelers en de mooiste goals en grappigste fragmenten. Ons doel? Het beste en leukste voetbalkanaal van Nederland zijn. Lijkt dit je wat? Abonneer snel op het ESPN kanaal!

#ESPN #ESPNNL #FCTwente

Ultieme training voor lichaam en ademhaling: onderwater trainen met gewichten

Leren over ademhalen is teruggaan naar de basis. Naar de oorsprong. En die ligt voor ons allemaal in de oceaan. 350 miljoen geleden kropen onze voorouders het land op en vormden zich langzaam onze longen. En nu komen we erachter dat we die tijd in de zee nooit echt helemaal vergeten zijn. Niet voor niks zijn de PH en zoutwaarde van het vruchtwater waar we in drijven gelijk aan dat van de zee. En niet voor niks hebben baby's (maar ook volwassenen) nog altijd een direct fysieke reactie als het hoofd het water raakt (de zogeheten mamalian dive reflex). De zee zit letterlijk in ons DNA.

Ik experimenteer al geruime tijd met water en ademhalingsoefeningen en komende zomer ga ik daarom mijn freedive brevet halen en me verder verdiepen in de relatie tussen onze ademhaling en de zee. Deze kennis neem ik mee in de opleiding Ademfysiologie die start in het najaar. Wil je daaraan meedoen (met optionele freedive ervaring) meld je dan aan via het artikel 'Hoe werkt een ademfysioloog' (link in bio)

Verder lezen? Ik schreef er al eens twee artikelen over de relatie tussen ademhalen en water, ook deze vind je op mijn site. #freediving #freediven #onderwater #ademhalen #ademfysiologie #wielrennen #hardlopen #zwemmen #gymshark

In 2018 ging mijn leven overhoop

Deze video vertelt mijn verhaal. Van ongeluk tot ademspecialist..

USA claims the 4x100m double 🔥 | World Athletics Championships Budapest 23

Subscribe to our channel – https://www.youtube.com/worldathletics

⭐️ Watch exclusive videos on Inside Track – https://worldathletics.org/videos ⭐️

⭐️ Follow us on Twitter – https://twitter.com/WorldAthletics ⭐️

⭐️ Follow us on Facebook – https://www.facebook.com/WorldAthletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on Instagram – https://www.instagram.com/worldathletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on TikTok – https://www.tiktok.com/@worldathletics/ ⭐️

Make sure you subscribe for athletics highlights, interviews with the athletes, training tips and more!

Twee simpele ademfeiten die je gezondheid snel kunnen verbeteren

In deze video ik twee simpele adem feiten Die je helpen om je stress te verlagen en je slaapt te verbeteren. En het goeie nieuws is je hoeft er bijna niks voor te doen.