Minder hooikoorts door verbeterde ademhaling

Veel mensen denken dat meer ademen beter is. Dat is niet het geval. Natuurlijk moeten we tot op zekere hoogte ademen, maar net als onze eetgewoonten is teveel ademen schadelijk voor onze gezondheid. Ademspecialisten begrijpen dat de de ademsnelheid evenredig moet zijn aan onze metabolische behoeften. Als we in rust zijn, zou de ademhaling minder moeten zijn, als we sporten en ons inspannen zou de ademhaling meer moeten zijn. Veel mensen ademen in rust echter meer lucht in dan ze zouden moeten. Ze ademen te veel – dit wordt overademen of hyperventilatie genoemd. Wist je dat in rust, je lichaam meer dan voldoende heeft aan zes keer ademhalen per minuut?

Hoe veroorzaakt overademen allergieën?
Iemand die teveel ademt krijgt mogelijk tot twee toe keer zoveel lucht binnen als iemand met een functioneel ademhalingspatroon. Als die twee mensen allebei in een veld met stuifmeel in de lucht staan, of in een stoffige kamer vol huidschilfers van katten zitten, dan inhaleert de ‘over-breather’ tot tweemaal de hoeveelheid stuifmeel, stof of huidschilfers dan de functionele ademhaler. Dit kan voor een enkele gebeurtenis niet zo erg zijn, maar als je in je dagelijks leven altijd te veel ademhaalt, wordt het lichaam op een gegeven moment overgevoelig voor deze allergenenbelasting. Deze overbelaste situatie resulteert in een overdreven reactie van het immuunsysteem omdat het zich aangevallen voelt. De reactie kan zijn hooikoorts, niezen, jeukende ogen, eczeem, droge en ontstoken huid of voedselallergieën.

Overademen resulteert in wat heet hypocapnie, waarbij de concentratie koolstofdioxide in het arteriële bloed lager is dan het zou moeten zijn voor een optimale gezondheid. CO2 is een belangrijk gas dat de zuurstofvoorziening van elke cel in ons lichaam regelt. Lage CO2 veroorzaakt degranulatie van mestcellen (of mastocyten) wat resulteert in een verhoogde histamineproductie. Het is de histamine die de allergische reactie veroorzaakt die we ervaren. Het verbeteren van je ademhalingspatroon kan daarom de histamineproductie verminderen en onze allergische reacties verminderen.

Allergieën nemen toe
Onze voorouders stierven vroeger aan overdraagbare ziekten zoals cholera, tyfus of griep. Met de moderne geneeskunde is dit niet meer het geval en leven we langer. Er is echter een sterke toename van niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, immuundeficiëntieziekten, diabetes en hartziekten. Dit viel samen met de verschuiving van natuurlijke voedingsmiddelen naar zwaar bewerkte, chemisch geproduceerde voedingsmiddelen. Deze verandering in onze voeding is een van de beïnvloedende factoren in de stijgende toename van overademen en mondademen. Verschillende studies laten zien hoe we tot twee keer zoveel lucht inademen als onze voorouders een eeuw geleden. Deze verhoogde ademhaling is mede verantwoordelijk voor de sterke stijging van allergieën.

Einde maken aan je allergieën 
Wil je dus een einde maken aan je allergische reacties zoals hooikoort? Begin dan met minder ademhalen en haal uitsluitend (of in het begin zoveel mogelijk) adem door je neus. Adem langzamer en adem minder. In het begin is dit even wennen dus ik raad je aan om te beginnen met een van de gratis oefeningen op mijn site. En anders kun je het mij altijd vragen.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?