Snel beter ademhalen? Probeer deze oefening: Walk to freedom

CO2 is de magische en onderschatte schakel in gezond ademhalen. CO2 zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden, de ph-waarde en de temperatuur van je bloed optimaal zijn zodat de hemoglobine de zuurstof loslaat en levert de ademprikkel in samenspraak met je vaguszenuw. Wil je dit allemaal rustig nalezen? Begin dan bij dit artikel: Waar komt je ademprikkel vandaan? In dit artikel deel ik een simpele oefening met je om snel meer ademwinst te boeken. Of je nou beter wilt slapen, beter wilt sporten of je gewoon gezonder wilt voelen, je bereikt het allemaal met slechts vijf minuten per dag.

CO2 tolerantie trainen: Walk to freedom

Ademwinst boek je snel en simpel door dagelijks bewust te spelen met je CO2 tolerantie, oftewel door op zoek te gaan naar een lichte tot redelijke ademhonger. Hiermee herschrijf je je zenuwstelsel en je ademprikkel naar gezonder en optimaler niveau zodat je, als je weer onbewust gaat ademen, je dichterbij die optimale 6 seconden in, 6 seconden uit komt. Hoe doe je dit? Er is een simpele oefening voor: 

Walk to freedom

Al rustig wandelend haal je adem door je neus, zowel in als uit! Na een rustige uitademing houd je je adem in of knijp je je neus dicht. Zet nu 10-15 passen zonder adem te halen. Je zult een lichte ademhonger voelen. Neem een minuut om te herstellen en herhaal de oefening maar dan met twintig passen. En daarna iedere keer vijf passen erbij. Tot dat je een serieuze ademhonger voelt. Doe dan een laatste serie met nog vijf stappen erbij. Kijk daarna maar eens tot hoever je komt. 

Gouden regel hierbij is: je kunt altijd iets verder dan je denkt maar doe deze oefening de eerste keer niet te gek en vooral samen met iemand. Hou het leuk, speel met je CO2 en observeer de dagen en weken erna maar eens wat er met je adem en je gezondheid gebeurt. Overigens is deze oefening gebaseerd op een bewezen theorie van de Russische Arts Buteyko die al duizenden mensen heeft genezen asthma en andere aandoeningen.

Wil je deze oefening en een aantal anderen een keer onder begeleiding doen? Boek dan een training of individuele sessie. Ik help je graag snel ademwinst te boeken!

Meer leren over de kracht van je ademhaling?