Zorg goed voor je longen!

Je longen zijn geweldige en ongelooflijk hardwerkende organen. Maar ze zijn niet immuun voor het verstrijken van de tijd. Naarmate je ouder wordt, doen je longen dat ook, en het is nuttig om te begrijpen hoe je longen veranderen als ze ouder worden, wat de signalen zijn wanneer je met een arts moet gaan praten en wat je kunt doen om dit verouderingsproces tegen te gaan of te vertragen.

Eerst even een een kleine beetje “Longen 101.” Je longen maken deel uit van je ademhalingssysteem, een groep organen en weefsels die samenwerken om je te helpen ademen. De longen hebben twee hoofdfuncties: zuurstof uit de lucht in het lichaam opnemen en koolstofdioxide uit het lichaam verwijderen. De zuurstof helpt de functies van het lichaam van brandstof te voorzien, en kooldioxidegas is het product dat je lichaam produceert wanneer het zuurstof gebruikt (let op: CO2 is zeer zeker geen ‘afvalproduct‘ zoals zovelen foutief denken’). Je longen zijn gevuld met miljoenen hele kleine luchtzakjes, alveoli genaamd. Deze alveoli zijn versmolten met uiterst dunne bloedvaten en dit is waar de gasuitwisseling tussen de bloedbaan en de luchtwegen plaatsvindt.

Grappig feit: wist je dat je longen eigenlijk geen spieren hebben? Ze zetten uit om lucht aan te zuigen en trekken samen om lucht te verdrijven met behulp van je middenrif, dit is de sterke spierwand die je borstholte van de buikholte scheidt. Je ribben zijn de botten die je borstholte ondersteunen en beschermen. Ze bewegen lichtjes om je longen te helpen uitzetten en samentrekken. Dus je longen, spieren en botten werken samen terwijl je ademt.

Naarmate je ouder wordt, kunnen veranderingen in het longweefsel, spieren en botten, allemaal van invloed zijn op je ademhaling. De maximale hoeveelheid lucht die je longen kunnen bevatten – je totale longcapaciteit – is ongeveer zes liter. Dat zijn ongeveer drie grote frisdrankflessen. Je longen zijn op hun best tegen de tijd dat je ongeveer 20-25 jaar oud bent. Na ongeveer 35 jaar neemt hun functie langzaam af en naarmate je ouder wordt versneld dit proces. Als gevolg daarvan kan ademen in de loop van de tijd steeds moeilijker worden en een hoop problemen en ongemakken veroorzaken. Bij doorsnee volwassenen zonder specifieke longziekte zijn de meeste van deze veranderingen overigens veelal te wijten aan cardiovasculaire en spierveranderingen en niet aan veranderingen in de longen zelf.

Er zijn verschillende lichaamsveranderingen die optreden als je ouder wordt en die een afname van de longcapaciteit kunnen veroorzaken:

 • De alveoli kunnen hun vorm verliezen en slapper worden.
 • Het middenrif kan na verloop van tijd zwakker worden, waardoor het vermogen om in en uit te ademen afneemt. Deze verandering zal zich in het begin voornamelijk  tijdens het sporten manifesteren.
 • De botten van de ribbenkast worden dunner en veranderen van vorm, waardoor de ribbenkast verandert, zodat deze minder in staat is uit te zetten en samen te trekken bij het ademen.
 • Zenuwen in luchtwegen die hoesten veroorzaken, worden minder gevoelig voor vreemde deeltjes. Wanneer deeltjes zich ophopen in de longen, kunnen ze het longweefsel beschadigen.
 • Naarmate je ouder wordt, kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor je kwetsbaarder wordt voor infecties zoals griep (griep) en longontsteking.

Deze veranderingen kunnen leiden tot symptomen zoals vermoeidheid en kortademigheid. Deze veranderingen kunnen ook een verhoogd risico geven op luchtweginfecties zoals longontsteking.

Er zijn verschillende eenvoudige manieren om je longen te beschermen en een betere longfunctie te behouden gedurende je hele leven:

  • Neusademhaling. Met neusademhaling zorg je ervoor dat de lucht gefilterd, opgewarmd en bevochtigd de longen bereikt. Daarnaast train je het middenrif doordat de inademing door de neus met meer weerstand gepaard gaat. Tevens zorgt stikstofmonoxide (aangemaakt in onze sinussen) voor het onderhoud aan de smeerolie tussen de longblaasjes (surfactant).
  • Niet roken of stoppen met roken  – Roken beschadigt je longen en verergert de effecten van veroudering. Hulp nodig bij het stoppen met roken of andere slechte gewoontes? Ademoefeningen kunnen daarbij helpen (link).
  • Vermijd luchtvervuiling – Luchtverontreinigende stoffen binnen en buiten kunnen je longen beschadigen. Passief roken, luchtvervuiling buitenshuis, chemicaliën in huis en op het werk, en radon kunnen allemaal longaandoeningen veroorzaken of verergeren.
  • Oefening – doe dagelijks een of twee ademoefeningen. En dan vooral oefeningen die het middenrif een beetje prikkelen zoals ‘Tel jezelf gezond
  • Stretches voor de borst en buik. Er zijn diverse manieren om het middenrif en de borstkas op te rekken en op volume te houden. Ik schreef er eerder dit artikel over.
  • Let op je gewicht – Buikvet kan het vermogen van het middenrif om de longen volledig uit te zetten belemmeren. Een combinatie van zowel gezond eten als lichaamsbeweging zal het voordeel voor je longen verdubbelen.
  • Opstaan – Als je te lang in bed ligt, kunnen slijm en vocht in je longen terechtkomen, wat de longcapaciteit kan schaden.

Veranderingen van de longen en onze ademhaling zijn een natuurlijk proces. De snelheid van dit proces heb je echter voor een groot deel zelf in de hand. Door dagelijks een of twee ademoefeningen doen gecombineerd met een paar rekoefeningen verleng je de levensduur van je longen aanmerkelijk. Je longen zijn bij je sinds je eerste ademhaling, en met een beetje zorg en voorzichtigheid zouden ze er nog vele jaren voor je moeten zijn.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?

Laatste video's

🧔‍♂️💈 Bijgeloof van Sadílek: "Als we verliezen, gaat de baard eraf" | Fresia & Milan Parkeren de Bus

Hoe langer de baard van Michal Sadílek, hoe succesvoller het met zijn ploeg gaat. De Tsjechische middenvelder van FC Twente scheert namelijk zijn gezichtshaar als er verloren wordt. In de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus legt de linkspoot uit hoe dat komt. Abonneer je hier: https://bit.ly/ESPNSubscribe

Meer zien van ESPN Nederland:
Website: https://www.espn.nl/
Instagram: http://www.instagram.com/espnnl
Facebook: http://www.facebook.com/espnnl
Twitter: http://www.twitter.com/espnnl
TikTok: https://www.tiktok.com/@espnnl

Nog meer zien van ons YouTube-kanaal? Bekijk de volgende afspeellijsten:

Eredivisie 2023/2024 | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v-hu4YXEo-EUDPj7In6s-In
Voor alle content over het nieuwe Eredivisie-seizoen 2023/2024 ben je bij deze afspeellijst op het goede adres. Denk aan de wedstrijden van Ajax onder de nieuwe trainer Maurice Steijn, PSV met Peter Bosz aan het roer en alles over landskampioen Feyenoord. Dit seizoen zijn Almere City, Heracles Almelo en PEC Zwolle nieuw in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, dus ook hen zullen we veelvuldig in de gaten gaan houden. In deze playlist kijk je straks alle samenvattingen, highlights en unieke momenten van Eredivisie-clubs uit het Eredivisie-seizoen 2023/'24. Niets missen van het nieuwe seizoen? Klik dan snel op de afspeellijst!

Shorts | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v9KlbM5K6chTf3pc5NMMxPY
Voor korte goals, mooie acties, interviews, grappige momenten en meer moet je bij onze Shorts-afspeellijst zijn!

Voetbalpraat | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v8_6bfQPNdG_J98kXM3q7-b
Ook in 2023 is jouw favoriete voetbalpraatprogramma elke week te bekijken én te beluisteren als podcast. Hoor alle ins en outs, analyses en meningen van onze experts over de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker en meer in Voetbalpraat.

Welkom op het YouTube-kanaal van ESPN Nederland. ESPN is hét sportkanaal van Nederland en de plek waar je alles over voetbal vindt. Van Eredivisie-voetbal met Ajax, PSV en Feyenoord tot Europa League-voetbal, Conference League-voetbal en het meest actuele (transfer)nieuws, zoals de transfers van Benjamin Tahirovic, Ramiz Zerrouki en Ruben van Bommel. Ook alles over de Keuken Kampioen Divisie vind je op ons YouTube-kanaal.

Tijdens elke Eredivisie-speelronde vind je op ons kanaal samenvattingen die we binnen dertig minuten na het laatste fluitsignaal hebben geupload. Daarnaast vind je meerdere video’s per week met onder andere samenvattingen van Eredivisie en KKD wedstrijden, interviews met de beste voetbalspelers en de mooiste goals en grappigste fragmenten. Ons doel? Het beste en leukste voetbalkanaal van Nederland zijn. Lijkt dit je wat? Abonneer snel op het ESPN kanaal!

#ESPN #ESPNNL #FCTwente

Ultieme training voor lichaam en ademhaling: onderwater trainen met gewichten

Leren over ademhalen is teruggaan naar de basis. Naar de oorsprong. En die ligt voor ons allemaal in de oceaan. 350 miljoen geleden kropen onze voorouders het land op en vormden zich langzaam onze longen. En nu komen we erachter dat we die tijd in de zee nooit echt helemaal vergeten zijn. Niet voor niks zijn de PH en zoutwaarde van het vruchtwater waar we in drijven gelijk aan dat van de zee. En niet voor niks hebben baby's (maar ook volwassenen) nog altijd een direct fysieke reactie als het hoofd het water raakt (de zogeheten mamalian dive reflex). De zee zit letterlijk in ons DNA.

Ik experimenteer al geruime tijd met water en ademhalingsoefeningen en komende zomer ga ik daarom mijn freedive brevet halen en me verder verdiepen in de relatie tussen onze ademhaling en de zee. Deze kennis neem ik mee in de opleiding Ademfysiologie die start in het najaar. Wil je daaraan meedoen (met optionele freedive ervaring) meld je dan aan via het artikel 'Hoe werkt een ademfysioloog' (link in bio)

Verder lezen? Ik schreef er al eens twee artikelen over de relatie tussen ademhalen en water, ook deze vind je op mijn site. #freediving #freediven #onderwater #ademhalen #ademfysiologie #wielrennen #hardlopen #zwemmen #gymshark

In 2018 ging mijn leven overhoop

Deze video vertelt mijn verhaal. Van ongeluk tot ademspecialist..

USA claims the 4x100m double 🔥 | World Athletics Championships Budapest 23

Subscribe to our channel – https://www.youtube.com/worldathletics

⭐️ Watch exclusive videos on Inside Track – https://worldathletics.org/videos ⭐️

⭐️ Follow us on Twitter – https://twitter.com/WorldAthletics ⭐️

⭐️ Follow us on Facebook – https://www.facebook.com/WorldAthletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on Instagram – https://www.instagram.com/worldathletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on TikTok – https://www.tiktok.com/@worldathletics/ ⭐️

Make sure you subscribe for athletics highlights, interviews with the athletes, training tips and more!

Twee simpele ademfeiten die je gezondheid snel kunnen verbeteren

In deze video ik twee simpele adem feiten Die je helpen om je stress te verlagen en je slaapt te verbeteren. En het goeie nieuws is je hoeft er bijna niks voor te doen.