De mogelijke impact van sportbeha’s op ademhalingsmechanica

Het belang van gebalanceerd eten snapt iedereen. Wat veel mensen niet weten is dat gebalanceerd ademhalen net zo belangrijk is (en ik denk zelfs belangrijker). Meer ademen dan je metabolische behoefte kan voor problemen zorgen maar minder ademen ook. Tegelijkertijd kan het ook significante voordelen opleveren. Als sporter en sportcoach is het daarom belangrijk om vooral voor, tijdens en na inspanning je ademhaling functioneel in te zetten om lichaam en hoofd precies dat te geven wat ze nodig hebben. Ik schreef al eerder over hoe functioneel ademhalen is als koorddansen en nu komt in een recente studie naar voren dat een te strakke sportbh ook tot disfunctionele ademhaling kan leiden. Deze studie, geleid door Shalaya Kipp en collega’s, werpt licht op dit verrassend onderbelichte onderwerp.

De studie, getiteld “Sports Bra Restriction on Respiratory Mechanics during Exercise,” onderzoekt hoe de strakheid van de onderband van een sportbeha de ademhalingsmechanica en het mechanische werk van ademhaling tijdens oefening beïnvloedt. Net als bij koorddansen, waar elke beweging telt, toont dit onderzoek aan dat de druk van een te strakke sportbeha de ademhaling significant kan beïnvloeden, waardoor de inspanning die nodig is om te ademen toeneemt en de efficiëntie van de ademhaling afneemt.

Tijdens maximale inspanningstests ontdekten de onderzoekers dat deelnemers met een strakke sportbeha  een hogere ademhalingsfrequentie hadden, maar met een lager volume, oftewel: ze ademden vaker, maar minder diep. Dit patroon van oppervlakkige, frequente ademhaling is vergelijkbaar met wat je zou ervaren als je probeert te balanceren op een dunne lijn, waarbij elke ademhaling zorgvuldig wordt gemeten om niet te vallen.

Interessant is dat tijdens submaximale hardlooptests, het zuurstofverbruik – een maatstaf voor hoe efficiënt het lichaam zuurstof gebruikt tijdens inspanning – licht toenam in de strakke sportbeha groep. Dit suggereert dat de extra inspanning die nodig is om te ademen onder druk van de sportbeha de algehele efficiëntie van het lichaam tijdens het hardlopen kan verminderen. Met andere woorden, de sporters moesten harder werken voor dezelfde prestatie, een duidelijke indicatie dat de balans van functioneel ademhalen was verstoord.

Advies voor sporters
Wat betekent dit voor de gemiddelde sporter? Net zoals een koorddanser zijn evenwicht moet vinden, moeten sporters aandacht besteden aan hoe hun uitrusting, inclusief hun sportbeha, hun ademhaling beïnvloedt. Het kiezen van de juiste pasvorm kan net zo cruciaal zijn als de juiste ademhalingstechniek om de prestaties te optimaliseren en het comfort te maximaliseren.

De studie van Kipp en haar team benadrukt een vaak over het hoofd gezien aspect van sportkleding en de invloed ervan op de ademhaling. Het herinnert ons eraan dat, net als bij koorddansen, het vinden van de juiste balans in alles wat we doen – inclusief hoe we ademen en welke kleding we dragen tijdens het sporten – essentieel is voor zowel onze prestaties als ons welzijn. Dus de volgende keer dat je je klaarmaakt voor een workout, onthoud dan dat de juiste sportbeha kiezen niet alleen gaat over ondersteuning, maar ook over het behouden van de kunst en balans van ademhalen.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?