De potentiële rol van neuriën en neusademhaling in de behandeling van longontsteking bij kinderen en jongvolwassenen

In de afgelopen maanden is er een opmerkelijke toename van longontsteking onder kinderen en jongvolwassenen waargenomen. Dit fenomeen, dat zowel medische professionals als ouders zorgen baart, roept vragen op over mogelijke nieuwe benaderingen voor preventie en behandeling. Een intrigerende hypothese die opkomt, is de rol van neuriën en neusademhaling in het verhogen van de endogene productie van stikstofmonoxide (NO), een gas dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt en diverse gezondheidsvoordelen heeft, waaronder potentieel bij de behandeling van longontsteking.

De Toename van Longontsteking
Recente rapporten, zoals die van Nivel, laten een significante stijging zien in het aantal longontstekingen bij kinderen en jongvolwassenen. Deze trend is zorgwekkend en wijst op de noodzaak van nieuwe preventieve en therapeutische strategieën. De oorzaken van deze toename zijn nog niet volledig begrepen, maar experts suggereren dat factoren zoals veranderende omgevingsomstandigheden, virale mutaties of veranderingen in de immuniteitsstatus van de bevolking een rol kunnen spelen.

Stikstofmonoxide en Ademhalingsgezondheid
Stikstofmonoxide speelt een cruciale rol in de ademhalingsgezondheid. Het helpt bij het reguleren van de bloedstroom in de longen en heeft antimicrobiële eigenschappen. Studies, zoals die gepubliceerd in het [American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine], hebben aangetoond dat neuriën de NO-productie in de neusbijholten aanzienlijk kan verhogen. Dit suggereert dat neuriën, door het verhogen van de NO-niveaus, de ademhalingsgezondheid kan verbeteren.

Neuriën, Neusademhaling en Longontsteking
De hypothese dat neuriën en neusademhaling kunnen bijdragen aan de behandeling van longontsteking is gebaseerd op het idee dat deze activiteiten de endogene NO-productie verhogen. In het licht van de recente toename van longontsteking bij kinderen en jongvolwassenen, is het de moeite waard om deze benadering verder te onderzoeken. Het artikel “Effect of nitric oxide inhalation on gas exchange in acute severe pneumonia” van Federico P Gómez et al. toont aan dat ingeademd NO de gasuitwisseling bij longontsteking kan verbeteren. Hoewel neuriën niet dezelfde hoeveelheid NO produceert als medische inhalatie, kan het toch een aanvullende rol spelen in het verbeteren van de ademhalingsfunctie.

Discussie en Toekomstig Onderzoek
Het is belangrijk om te benadrukken dat deze hypothese speculatief is en dat er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van neuriën en neusademhaling in de behandeling van longontsteking te bevestigen. Toekomstige studies zouden zich moeten richten op het kwantificeren van de impact van deze activiteiten op de NO-productie en het onderzoeken van hun effecten op patiënten met longontsteking. Dit onderzoek zou van onschatbare waarde zijn, gezien de huidige toename van longontsteking en de behoefte aan nieuwe behandelingsmethoden.

Conclusie
Terwijl de medische gemeenschap worstelt met de toename van longontsteking bij kinderen en jongvolwassenen, biedt de potentie van neuriën en neusademhaling als een natuurlijke methode om de NO-productie te verhogen een fascinerend gebied voor verder onderzoek. Hoewel het geen vervanging is voor traditionele medische behandelingen, kan het een waardevolle aanvulling zijn in de strijd tegen deze ziekte.

Referenties:
– Aantal jonge kinderen met longontsteking stijgt, grootste aantal in drie jaar tijd (link)

– Clinical Trial Reveals Benefits of Inhaled Nitric Oxide for Patients with Respiratory Failure Due to COVID-19 Pneumonia (oct 2023) (link)

– Gómez FP, Amado VM, Roca J, Torres A, Nicolas JM, Rodriguez-Roisin R, Barberà JA. Effect of nitric oxide inhalation on gas exchange in acute severe pneumonia. Respir Physiol Neurobiol. 2013 Jun 15;187(2):157-63. doi: 10.1016/j.resp.2013.03.006. Epub 2013 Mar 26. PMID: 23537586.

– Weitzberg E, Lundberg JO. Humming greatly increases nasal nitric oxide. Am J Respir Crit Care Med. 2002 Jul 15;166(2):144-5. doi: 10.1164/rccm.200202-138BC. PMID: 12119224.

Meer leren over de kracht van je ademhaling?

Laatste video's

🧔‍♂️💈 Bijgeloof van Sadílek: "Als we verliezen, gaat de baard eraf" | Fresia & Milan Parkeren de Bus

Hoe langer de baard van Michal Sadílek, hoe succesvoller het met zijn ploeg gaat. De Tsjechische middenvelder van FC Twente scheert namelijk zijn gezichtshaar als er verloren wordt. In de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus legt de linkspoot uit hoe dat komt. Abonneer je hier: https://bit.ly/ESPNSubscribe

Meer zien van ESPN Nederland:
Website: https://www.espn.nl/
Instagram: http://www.instagram.com/espnnl
Facebook: http://www.facebook.com/espnnl
Twitter: http://www.twitter.com/espnnl
TikTok: https://www.tiktok.com/@espnnl

Nog meer zien van ons YouTube-kanaal? Bekijk de volgende afspeellijsten:

Eredivisie 2023/2024 | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v-hu4YXEo-EUDPj7In6s-In
Voor alle content over het nieuwe Eredivisie-seizoen 2023/2024 ben je bij deze afspeellijst op het goede adres. Denk aan de wedstrijden van Ajax onder de nieuwe trainer Maurice Steijn, PSV met Peter Bosz aan het roer en alles over landskampioen Feyenoord. Dit seizoen zijn Almere City, Heracles Almelo en PEC Zwolle nieuw in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, dus ook hen zullen we veelvuldig in de gaten gaan houden. In deze playlist kijk je straks alle samenvattingen, highlights en unieke momenten van Eredivisie-clubs uit het Eredivisie-seizoen 2023/'24. Niets missen van het nieuwe seizoen? Klik dan snel op de afspeellijst!

Shorts | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v9KlbM5K6chTf3pc5NMMxPY
Voor korte goals, mooie acties, interviews, grappige momenten en meer moet je bij onze Shorts-afspeellijst zijn!

Voetbalpraat | ESPN NL
https://youtube.com/playlist?list=PL_5dsSfLn2v8_6bfQPNdG_J98kXM3q7-b
Ook in 2023 is jouw favoriete voetbalpraatprogramma elke week te bekijken én te beluisteren als podcast. Hoor alle ins en outs, analyses en meningen van onze experts over de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker en meer in Voetbalpraat.

Welkom op het YouTube-kanaal van ESPN Nederland. ESPN is hét sportkanaal van Nederland en de plek waar je alles over voetbal vindt. Van Eredivisie-voetbal met Ajax, PSV en Feyenoord tot Europa League-voetbal, Conference League-voetbal en het meest actuele (transfer)nieuws, zoals de transfers van Benjamin Tahirovic, Ramiz Zerrouki en Ruben van Bommel. Ook alles over de Keuken Kampioen Divisie vind je op ons YouTube-kanaal.

Tijdens elke Eredivisie-speelronde vind je op ons kanaal samenvattingen die we binnen dertig minuten na het laatste fluitsignaal hebben geupload. Daarnaast vind je meerdere video’s per week met onder andere samenvattingen van Eredivisie en KKD wedstrijden, interviews met de beste voetbalspelers en de mooiste goals en grappigste fragmenten. Ons doel? Het beste en leukste voetbalkanaal van Nederland zijn. Lijkt dit je wat? Abonneer snel op het ESPN kanaal!

#ESPN #ESPNNL #FCTwente

Ultieme training voor lichaam en ademhaling: onderwater trainen met gewichten

Leren over ademhalen is teruggaan naar de basis. Naar de oorsprong. En die ligt voor ons allemaal in de oceaan. 350 miljoen geleden kropen onze voorouders het land op en vormden zich langzaam onze longen. En nu komen we erachter dat we die tijd in de zee nooit echt helemaal vergeten zijn. Niet voor niks zijn de PH en zoutwaarde van het vruchtwater waar we in drijven gelijk aan dat van de zee. En niet voor niks hebben baby's (maar ook volwassenen) nog altijd een direct fysieke reactie als het hoofd het water raakt (de zogeheten mamalian dive reflex). De zee zit letterlijk in ons DNA.

Ik experimenteer al geruime tijd met water en ademhalingsoefeningen en komende zomer ga ik daarom mijn freedive brevet halen en me verder verdiepen in de relatie tussen onze ademhaling en de zee. Deze kennis neem ik mee in de opleiding Ademfysiologie die start in het najaar. Wil je daaraan meedoen (met optionele freedive ervaring) meld je dan aan via het artikel 'Hoe werkt een ademfysioloog' (link in bio)

Verder lezen? Ik schreef er al eens twee artikelen over de relatie tussen ademhalen en water, ook deze vind je op mijn site. #freediving #freediven #onderwater #ademhalen #ademfysiologie #wielrennen #hardlopen #zwemmen #gymshark

In 2018 ging mijn leven overhoop

Deze video vertelt mijn verhaal. Van ongeluk tot ademspecialist..

USA claims the 4x100m double 🔥 | World Athletics Championships Budapest 23

Subscribe to our channel – https://www.youtube.com/worldathletics

⭐️ Watch exclusive videos on Inside Track – https://worldathletics.org/videos ⭐️

⭐️ Follow us on Twitter – https://twitter.com/WorldAthletics ⭐️

⭐️ Follow us on Facebook – https://www.facebook.com/WorldAthletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on Instagram – https://www.instagram.com/worldathletics/ ⭐️

⭐️ Follow us on TikTok – https://www.tiktok.com/@worldathletics/ ⭐️

Make sure you subscribe for athletics highlights, interviews with the athletes, training tips and more!

Twee simpele ademfeiten die je gezondheid snel kunnen verbeteren

In deze video ik twee simpele adem feiten Die je helpen om je stress te verlagen en je slaapt te verbeteren. En het goeie nieuws is je hoeft er bijna niks voor te doen.